Facebook'tan Rusya'yı kızdıracak hamle!

Facebook'un ana şirketi Meta, Ukrayna Ulusal Muhafızları içinde aşırı sağcı olduğu iddia edilen tartışmalı bir birim olan Azak Taburu’nu tehlikeli kişi ve kuruluşlar listesinden çıkardı.

İlk olarak The Kyiv Independent tarafından bildirilen hamle, birim üyelerinin artık Facebook ve Instagram hesapları oluşturabilecekleri ve Meta'nın içeriklerini otomatik olarak işaretlemeden ve kaldırmadan gönderi paylaşabilecekleri anlamına geliyor. Ek olarak, üye olmayan kullanıcılar da şirketin Topluluk Standartlarına uymaları koşuluyla Azak Taburu’nu övebilecek.

The Kyiv Independent'a konuşan bir şirket sözcüsü, "Ukrayna'daki savaş birçok alanda koşulların değişmesi anlamına geliyor ve kriterlerimizin Azak Taburu’nun tehlikeli bir örgüt olarak tanımlanabilmesi için yeterli olmadığı ortaya çıktı" dedi.

Politika değişikliği hakkında daha fazla bilgi paylaşan Meta, Washington Post'a Azak Taburu’nu aşırı sağ milliyetçi Azak Hareketi ile bağlantılı diğer gruplardan ayrı bir varlık olarak görmeye başladığını söyledi. Şirket özellikle, Ukrayna'nın Ulusal Corp siyasi partisi ve kurucusu Andriy Biletsky'ye işaret ederek, bunların hala tehlikeli kişi ve kuruluşlar listesinde olduğunu belirtti. Meta, "Nefret söylemi, nefret sembolleri, şiddet çağrıları ve Topluluk Standartlarımızı ihlal eden diğer tüm içerikler hâlâ yasaklanmıştır ve bu içeriği bulursak kaldırırız" dedi.

Facebook'tan Rusya'yı kızdıracak hamle!

Azak Taburu, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve aynı yıl Donbas Savaşı'nın başlamasının ardından 2014 yılında Biletsky tarafından kuruldu. Kasım 2014'te Ukrayna Ulusal Muhafızlarına entegre edilmeden önce, birimin, neo-Nazi ideolojisine bağlılığı tartışmalıydı. 2015 yılında Azak Taburu sözcüsü, birliğin askerlerinin %10 ila %20’sinin Nazi olduğunu iddia eden kişiler olduğunu söyledi. 2022 ihtilafının başlangıcında Ukraynalı yetkililer, Azak Taburu’nun saflarında hala bazı aşırılık yanlıları olduğunu, ancak birimin büyük ölçüde apolitik hale geldiğini iddia etti. Aylar süren Mariupol kuşatması sırasında, Azak Taburu şehrin savunmasında önemli bir rol oynadı. Rusya, savaşın sonunda taburdaki savaşçıların çoğunu ele geçirdi.

Değişiklik, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana Meta'nın içerik denetleme politikalarının ne kadar değiştiğini gösteriyor. Geçen yılın ortalarında, şirket geçici olarak Ukrayna'daki ve bir avuç diğer ülkedeki insanların Rus askerlerine karşı şiddet çağrısı yapmasına izin vermeye başladı. Kararın tartışmalara yol açmasının ardından Meta, politika rehberliği için Gözetim Kurulu'na başvuracağını söyledi.

Twitter reklam politikasını gözden geçirme kararı aldı
WhatsApp merakla beklenen iki yeni özelliğini daha kullanıma sundu
WhatsApp üzerinden yapılan bu dolandırıcılığa dikkat
Sonraki Haber