Facebook hangi bilgilerimizi topluyor?

Son günlerde başı üyelerinin verilerini izinsiz kullandığı için dertte olan Facebook'un hangi bilgilerimizi aldığını sizler için araştırdık.

Sosyal ağ Facebook ile ilgili geçtimiz günlerde ortaya çıkan ve iş ortağı Cambridge Analytica isimli firmanın 50 milyon kişinin verilerini izinsiz kullanması sonrasında dünya çapında tepkiler başladı. Yine sosyal medyada başlatılan Facebook'u sil kampanyası büyük bir etki oluşturmasa da Elon Musk gibi çılgın dahilerin şirketlerine ait Facebook sayfalarını kapatmalarına yol açmıştı.

Günümüzde kullandığımız uygulama ya da akıllı telefon gibi cihazların çoğu birçok bilgimizi takip edip kayıt altına alıyor. Dünya çapında kullanılan ve 2 milyarı aşkın kişinin üye olduğu Facebook da benzer şekilde kullanıcı verilerini toplayıp, bunları anlamlandıran bir şirket.

Facebook'un resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre sosyal ağ üyelerinin 70 farklı konu başlığında bilgilerini topluyor. Bunlar arasında adresiniz, uygulamalarınız, kredi kartı bilginiz (bu bilgiyi reklam vermek için kullandıysanız) doğum tarihiniz, yaşadığınız şehir, silinen arkadaşlarınız, yüz tanıma verileriniz, cinsiyetiniz, memleketiniz, telefon numaralarınız, siyasi görüşünüz ve dini inancınız gibi bilgiler yer alıyor.

Görüldüğü gibi Facebook birçok farklı alanda çeşitli kişisel bilgilerimizi görüyor ve bunları anlamlandırmak için kullanıyor. Birçok kullanıcının yakındığı 'telefonun yanında bir konu hakkında konuşuyorum. Birkaç saat sonra o konuyla ilgili reklamlar karşıma geliyor' yakınmasının altında bu verilerin bir şekilde toplanması yatıyor.

Öte yandan sadece Facebook değil yine Facebook'un sahip olduğu WhatsApp ve Instagram gibi uygulamalar da kullanıcıların verilerini topluyor. Özellikle akıllı telefonumuza yüklediğimiz bazı uygulamalar da konum bilgisi, telefon rehberi, mikrofon ya da kamera erişimi ile birçok kullanıcı bilgisini topluyor.

Siz de bilgilerinizi isteyebilirsiniz!

Üye olarak bizler de Facebook'tan bugüne kadar topladığı bilgileri isteyebiliyoruz. Bunun için atmanız gereken adımları sıralıyoruz:

  • Önce Facebook Ayarlar sayfasına giriyorsunuz. Linki burada
  • İkinci adımda bu sayfanın  en altında yer alan 'Facebook verilerinin kopyasını indir' linkine tıklamanız gerekiyor.
  • Bu linke tıkladığınızda sosyal ağa üye olduğunuz e-posta adresine bir mail geliyor ve işlemin başladığı bilgisi iletiliyor.
  • Ardından en erken 20 dakika içinde e-posta adresinize bir mesaj geliyor ve dökümanlarınızı indirebileceğinizi bir link veriliyor.
  • Linke tıklayıp sayfaya gittiğinizde ise karşınıza bugüne kadar Facebook'a yüklediğiniz tüm bilgileri, fotoğraf ve videoları içeren zip dosyasının linki çıkıyor. Buna tıklayıp indirdiğinizde bugüne kadar Facebook'taki bütün verilerinizi görebiliyorsunuz. 

 

Kendi bilgilerimi istedim

Ben kendi adıma böyle bir adım atıp sosyal ağın hangi verilemi topladığına baktığımda yukarıda bahsedilen başlıkların doğru olduğunu gördüm. 217 MB büyüklüğünde bir zip dosyası gönderen Facebook, bu dosyanın içinde bir de index.htm isimli bir sayfa koymuş. Sayfaya tıkladığınızda ise profil bilgileriniz karşınıza çıkıyor. Burada örneğin İletişim Bilgileri'ne tıkladığınızda bütün adres defterinizdeki kullanıcıların telefon numaraları çıkıyor.

Zaman Tüneli sekmesinde ise bugüne kadar yaptığınız tüm Facebook faaliyetlerini görüyorsunuz. Arkadaşlar listesinde ise arkadaşlarınız ve hangi tarihte onlarla arkadaş olduğunuz görülüyor. Güvenlik sekmesinde bugüne kadar açtığınız Facebook oturumlarının bilgileri, tarayıcı ismi ve IP adresi yer alıyor.

Bana en ilginç gelen kısım ise Reklamlar oldu. Burada Reklam Konularında sizin kişisel bilgilerizden oluşturulan konular yer alıyor. Reklam geçmişinde ise bugüne kadar tıklanan reklamlar bulunurken, iletişim bilgilerimi alan reklam verenler de yine bu sekme altında toplanmış.

Öte yandan bu bilgilerin dışında Facebook'un farklı bilgileri topladığı iddiaları da yer alıyor. Twitter'da Dylan McKay isimli kullanıcının yaptığı bir paylaşım ise Facebook'un kendi üyelerinin yaptığı telefon konuşmalarının süresini ve kiminle konuştuğu bilgilerini de kaydettiği iddia ediyor.  Konuyla ilgili mesajları ilgili kullanıcının paylaşımından görebilirsiniz. 

Sosyal ağlar, uygulamalar ve cihazlar üyelerinin bilgilerini sürekli takip ediyor ve bunları çeşitli amaçlar için kullanıyor. Buna engel olmak biz kullanıcıların elinde olsa da bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Önerimiz mümkün olduğunca çok fazla bilgi isteyen uygulama ve platformlardan uzak durun.

Reklam verenlerden Facebook'a tehdit
Elon Musk'ın Facebook'tan çıkmasına bir Türk sebep oldu
WhatsApp üzerinden yapılan bu dolandırıcılığa dikkat
Sonraki Haber