Facebook CEO'su Zuckerberg: Hata yaptım, özür dilerim

Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili ABD Kongresi'nde ifade veriyor. İki gün sürecek ifadenin ilk gününde Zuckerberg özür diledi. 

BBC'nin haberine göre Mark Zuckerberg, senatörlerin karşısındaki konuşmasına özür dileyerek başladı ve "Bu araçların zarar verme amaçlı da kullanılabilmesine engel olmak için yeterince çaba göstermediğimiz açık. Bu yalan haber, seçimlere dış müdahale, nefret söylemi ve program geliştiricileri ile veri gizliliği için de geçerli" dedi. Zuckerberg, sosyal medya platformunun sorumluluklarını yeterince yerine getiremediğini ifade edip "Bu çok büyük bir hataydı, benim hatamdı özür dilerim. Facebook'u ben başlattım, ben işlettim ve burada olanlardan ben sorumluyum" diye konuştu. 33 yaşındaki Facebook kurucusu, Cambridge Analytica ile yaşananların ayrıntılarını incelediklerini ve kullanıcıları veri paylaşımı konusunda uyardıklarını söyledi.

Cambridge Analytica da açıklama yaptı

 
Zuckerberg Kongre'de ifade verirken Cambridge Analytica da Twitter hesaplarından açıklama yaptı. Şirket, "Yalan haberleri ve temelsiz iddiaları gerçekmiş gibi veren haber kanallarına mektup gönderilmesi için avukatlarımızı görevlendirdik" dedi. Kongre'de senatörlerin sorularını yanıtlayan Zuckerberg, kullanıcı verilerini toplayan uygulamayı kaldırdıklarını ve hem uygulamadan hem de Cambridge Analytica'dan verileri silmeleri talebinde bulunduklarını yineledi.

Facebook kurucusu, "Bize sildiklerini söylediler. Onlara inanmak açıkça bir hataydı, bunu takip etmeliydik ve denetlemeliydik. Bu hatayı bir daha yapmayacağız" dedi.

 

 

Seçimler manipüle edildi


Facebook'un 87 milyon kullanıcının bilgilerini Cambridge Analytica adlı siyasi danışmanlık şirketiyle izinsiz paylaşması üzerine sosyal medya platforuma yönelik tepkiler de arttı. Çok sayıda kullanıcı hesaplarını silerken veri paylaşımına ilişkin de gizlilik tartışmaları doğdu.

Verilerin, Cambridge Analytica tarafından 2016 ABD başkanlık seçimlerinde seçmen davranışlarını etkilemek için kullanıldığı söyleniyordu. Kongre'de Senatör Feinstein, ABD seçimlerine dış müdahalenin önlenmesi için neler yapıldığı sorusuna Zuckerberg şu yanıtı verdi:

"Bunun önüne geçmek 2018'deki önceliklerimizden. Bu şirketi yönetirken yaşadığım en büyük pişmanlıklardan biri, 2016'da Rusya'nın enformasyon operasyonlarını tespit etmekte gecikmemiz oldu. Geleneksel siber saldırılar olmasını bekliyorduk, bunları tespit ettik ... ama yeni enformasyon operasyonlarını tespit etmekte yavaştık."

Haberin tamamını BBC'nin internet sitesinde okuyabilirsiniz. 

Cambridge Analytica'nın özel mesajlara da erişimi vardı
Instagram'a bomba özellik geldi!
Ferrari mi alıyoruz? Volkswagen Polo fiyatları zirveyi gördü
Sonraki Haber