Amerika imzayı attı, TikTok ya satılacak, ya tamamen yasaklanacak

Başkan Biden'ın imzaladığı yeni yasayla TikTok'un 270 gün içinde satılması gerekiyor, satış süreci başlamış durumda.

ABD'de popüler video paylaşım platformu TikTok, sahibi olan Çinli ByteDance şirketinin hisselerini satma ya da yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya. TikTok'un Çinli sahiplerinin hisselerini devretmelerini zorunlu kılan yasa tasarısı, Kongre'de büyük destek görerek kabul edildi. Yasa, Senato'da geçtiğimiz Salı günü, geniş bir yabancı yardım paketinin parçası olarak onaylandı ve Başkan Joe Biden tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu onay, TikTok için 270 günlük bir süreç başlattı ve bu süreçte ya şirket satılacak ya da ABD'de yasaklanacak.

TikTok ve ByteDance, özgürlük haklarının ihlal edildiğini savunarak bu önlemi durdurmak için her yolu deneyeceklerini açıkladılar. Şirket, yasanın, ABD'deki 170 milyon aylık kullanıcısının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini savunuyor ve yasayı iptal etmek veya en azından yürürlüğe girmesini geciktirmek için dava açmayı planlıyor.

TikTok'un yasaklanması, genç kitlelerle etkileşim kurmanın ve marka görünürlüğü oluşturmanın önemli bir yolu olabilirken, yasak, video yoluyla kendilerini ifade eden, influencer olarak para kazanan ya da TikTok Shop üzerinden ürünlerini satan kişiler için büyük bir belirsizlik yaratıyor. Ayrıca, TikTok, yasayla ilgili olarak ekonomik argümanlar sunarak, videolar yayınlayarak ve ürünler satan içerik üreticileri ve tüccarların maddi zarar göreceğini iddia ediyor.

Amerika imzayı attı, TikTok ya satılacak, ya tamamen yasaklanacak

Yasa, ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle TikTok'un Çinli sahipliğine yönelik endişelerin arttığı bir dönemde geldi. Yasanın savunucuları, Çin hükümetinin TikTok'u propaganda aracı olarak kullanabileceği ve ByteDance'ın ABD kullanıcılarının verilerini talep edebileceği iddialarında bulunuyor; ancak şirket ve Pekin yetkilileri bu iddiaları reddediyor.

Montana'da geçen yıl TikTok'u yasaklamayı amaçlayan bir yasa çıkarıldığında, şirket ve bir grup içerik üreticisi, yasanın ABD Anayasası'nın Birinci Değişikliği altında ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini savunarak dava açmıştı. New York Times'a göre, şirket kullanıcıların davasını finanse etti ve yargıç, yasanın yürürlüğe girmesini engelledi.

ByteDance, şirketin hisselerinin başka bir şirkete devredilmesini son çare olarak görüyor ve yasayı engellemek için yasal mücadeleye hazırlanıyor. TikTok'un Amerika'daki politika başkanı Michael Beckerman, bu sürecin başlangıcı olduğunu ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Bu süreçte, Başkan Biden, gelişme görülmesi halinde satış sürecine ek olarak 90 gün daha süre tanıma hakkına sahip. Bu, olası bir yasağın yeni başkanlık dönemine kadar ertelenmesine olanak tanıyabilir.

TikTok kullanıcıları ve içerik üreticileri şimdilik platformdan ayrılmıyor, ancak gelir kaynakları üzerine seçeneklerini değerlendiriyorlar. Örneğin, popüler Kanoodle bulmaca oyununu pazarlayan Educational Insights, TikTok videolarını kullanarak ürünlerini tanıtmaktadır ve şirket, gerektiğinde stratejisini değiştirmeye hazır olduğunu belirtiyor.

TikTok'tan Apple'a tokat gibi yanıt, kimse nasıl olduğunu çözemedi
Avrupa Amerikalı şirketleri ablukaya aldı, sıradaki isim Facebook
YouTube'dan önemli güncelleme, tasarım değişti
Sonraki Haber