ABD’nin ByteDance'i TikTok'u satmaya zorlamak için yeni bir planı var

ABD’de bir grup milletvekili, uygulamanın ABD'de mevcut kalması için ByteDance'i TikTok'u satmaya zorlayacak yeni bir yasa tasarısı sundu.

“Amerikalıları Yabancı Düşmanların Kontrollü Uygulamalarından Koruma Yasası”, ana şirket ByteDance'ten ayrılmadığı sürece ABD uygulama mağazalarının ve web barındırma hizmetlerinin TikTok'u dağıtmasını yasaklayacak.

Tasarı, milletvekilleri ve diğer yetkililerin uygulamayı yasaklama veya satışı zorlama yönündeki uzun süreli girişimlerinin sonuncusu. Eski Başkan Donald Trump, 2020'de TikTok'u zorla satmaya çalıştı ancak başarısız oldu. Biden Yönetimi de şirkete satışı yapması için baskı yaptı. Ve bir ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı yakın zamanda uygulamayı Montana'da yasaklama girişimini engelledi.

Temsilciler Meclisi'ndeki iki partili milletvekillerinden oluşan yeni yasa tasarısı farklı bir yaklaşım benimsiyor. Bu, ByteDance'e uygulama mağazası düzeyindeki yasaklar yürürlüğe girmeden önce TikTok'u satması için altı aylık bir zaman verecek. Ayrıca TikTok ve diğer uygulamaların, kullanıcılara verilerinin bir kopyasını rakip uygulamalara aktarılabilecek bir formatta sunması da gerekecek. Tasarı metninde TikTok'a birkaç kez atıfta bulunulsa da, cumhurbaşkanının bunları ulusal güvenlik tehdidi olarak görmesi halinde yasa, diğer "yabancı düşmanların kontrolündeki" uygulamaların yasaklanmasına kapı açacak.

ABD’nin ByteDance'i TikTok'u satmaya zorlamak için yeni bir planı var

TikTok yaptığı açıklamada, "Bu yasa tasarısı, yazarlar bunu ne kadar gizlemeye çalışırsa çalışsın, TikTok'un doğrudan yasaklanmasıdır" dedi. "Bu yasa, 170 milyon Amerikalının İlk Değişiklik haklarını ayaklar altına alacak ve 5 milyon küçük işletmeyi, büyümek ve istihdam yaratmak için güvendikleri bir platformdan mahrum bırakacak."

TikTok CEO'su Shou Chew, elden çıkarmanın yetkililerin ABD kullanıcı verileriyle ilgili endişelerini tam olarak gidermeyeceğini savundu. Şirket, Project Texas adlı bir girişimle hizmetleriyle ilgili ulusal güvenlik endişelerini gidermeye çalışmak için yıllarını harcadı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yabancı Yatırım Komitesi (CFIUS) ile yıllarca süren müzakereler sonucunda oluşturulan plan kapsamında, ABD'li kullanıcıların verileri ABD merkezli sunuculara ayrılacak ve hükümet yetkilileri TikTok'un kaynağının denetimlerini denetleyebilecek.

Elon Musk Twitter (X) yüzünden bir davayla daha karşı karşıya
X, şikayetlerin ardından yanlış cinsiyetlendirme politikasından geri adım atıyor
Volkswagen son hamlesiyle şaşırttı, durum gerçekten bu kadar kötü mü?
Sonraki Haber