MOMO diye bir oyun var mı?

Şehir efsanesine dönen MOMO isimli oyun ile ilgili dünya çapında bir bilgi kirliliği yaşanıyor. Peki nedir bu MOMO?

Son günlerde interneti kasıp kavuran ve özellikle Türk medyasının 'detayını araştırmadan' 'SEO'dan tık gelsin' ile saldırdığı bir konu olan MOMO oyunu ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği var. Peki gerçekten de MOMO diye bir oyun ya da olay var mı? Çocuk ya da gençleri intihara sürüklediği iddia edilen bu oyunla ilgili ne gibi bilgilerimiz var.

MOMO diye bir oyun var mı?

Oyunla ilgili kesin bir bilgi olmamasına rağmen haberlerde kullanılan görselin gözleri ve ağzı büyük bir çocuk ya da genç kız resminin kaynağı Japon sanatçı Keisuke Aisawa'nın Mother Bird (Anne Kuş) isimli heykeline dayanıyor. Zaten aşağıda paylaştığım heykelin fotoğrafından da anlaşılacağı üzere Anne Kuş isminin nereden geldiğini de görülüyor.

Sosyal ağlarda paylaşılınca efsaneye dönüştü

Bu heykeli özel efekt şirketi Link Factory için tasarlayan sanatçının bu eserinin sergilenmesiyle beraber sosyal ağlarda fotoğrafı paylaşılmaya başlandı. 2018 yılında başlayan bu salgın insanların fotoğrafı farklı senaryo ve hikayelerle birbirine göndermesiyle daha da büyüdü.

İlk iddia Arjantin'den geldi

MOMO'nun intihara sürüklediği iddialarıyla ilk olarak Arjantin'de karşılaşıyoruz. 12 yaşında bir kızın intiharının arkasında MOMO olduğu iddiası ortaya atıldı. Sonra bu iddiaları dünyanın farklı ülkelerindeki çocuk yaşta intiharlarla ilişkilendirme furyası başladı. Bunlar arasında Brezilya, Kanada, Hindistan, Pakistan ve ABD gibi ülkeler yer aldı. Ancak bu intiharların MOMO ile ilgisi olup olmadığı ya da kimlerin intihar ettiğine dair net bilgiler ne yazık ki bulunmuyor.

Ayrıca aynı dönemde Mavi Balina isimli bir başka oyunun da benzer bir duruma yol açtığı iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak ortada ne MOMO ne de Mavi Balina oyunun var olduğuna dair bir link, bir ekran görüntüsü ya da delil bulunmuyor.

Şehir efsanesi

Adeta birer şehir efsanesi olan MOMO ve benzeri oyunlar medyada konuşulacak bir konu haline gelirken dijital medya için de SEO malzemesi olup tık alma içeriği haline geldiği için belli dönemlerde karşımıza çıkıyor ve muhtemelen çıkmaya devam edecek.

Ancak gerçek şu ki ortada bu tarz çocukları intihara sürükleyen bir oyunun olduğuna dair herhangi bir delil bulunmuyor. Ne bir indirme linki (eğer bu bir oyunsa mutlaka linki olmalı) ya da bir kaynaktan içerik paylaşımı şeklinde bir oyunsa bunu oynayan birilerinin paylaştığı bir ekran görüntüsü vs de yok. 

Yani 'Kandilli'de profesör akraba var. Yarın deprem olacakmış' tarzında bilimselliği olmayan dedikodu nevinden bir efsaneden söz ediyoruz.

MOMO ya da Mavi Balina gibi gerçekte olmayan ama kulaktan dolma bilgilerle efsane haline getirilen oyun ya da oyun tarzı içeriklerle muhtemelen önümüzdeki yıllarda da karşılaşacağız. Ancak bunları değerlendirirken daha bilimsel yaklaşıp, oyunları ya da interneti tümden kötüleyen kampanyalara dönüşmesi tehlikesine de dikkat çekmek isterim. 

Muhtemelen anladığımız manada olmasa da bu tarz bir yönlendirmeli bir oyunun varlığından söz etmek mümkün. Ancak bunların trolleme ya da insanları yanlış yönlendirmeli bir etkinlik olduğu ve itibar edilmemesi gerektiğini hatırlatmak isterim. 

Uzun lafın kısası: Bir deli bir kuyuya taş atmış, 40 akıllı çıkaramıyor...

Apex Legends 50 milyon kullanıcıya ulaştı!
Google yapay zeka çalışmalarını artırıyor!
A101 uygun fiyata PlayStation 5 Slim satıyor
Sonraki Haber