God of War İnceleme!

Bu yılın merakla beklenen oyunlarından biri olan God of War'u sizler için deneyimledik.

God of War serisi her zaman hareketli ve güçlü bir yapıyla karşımıza çıkmayı başarmıştır. İnsana oynarken zevk veren ara sahneleri, mükemmel dizayn edilmiş hikayesi, teknik detayları ve daha nicesi… 

Erken safhalarda karşınıza çıkan bir ara sahnede, Kratos’un bileğindeki bandajlar çözülüyor. Aşağıya bakarak içgüdüsel olarak görünmez bir kabzayı yakalamaya çalışsa da eline hiçbir şey geçmiyor. Kratos’un ne düşündüğünü anlayabilmek için bir geriye dönüş sahnesine ihtiyaç duymuyorsunuz, mimikleri ve yüz ifadesi her şeyi açıklıyor zaten o an. Karşımızda artık o eski Kratos yok. Daha yaşlı, daha güçsüz ve öfkesinden arındırılmış bir şekilde karşımıza çıkıyor.

''God of War - İlk 10 Dakika'' videomuza da göz atmayı unutmayın.

Kratos’u bu sefer İskandinav mitolojisinin içerisinde görüyoruz. Odin ve Thor’un hüküm sürdüğü bu topraklara yeni bir başlangıç yapmak ve normal bir hayat yaşamak isteyen Kratos, her ne kadar geçmişi arkasından bırakamamış olsa da yeni sorumluluklar üstlendiğinin farkında. 

Oyundaki maceramız, Kratos’un eşini kaybetmesi ve onu sonsuzluğa uğurlaması ile başlıyor. En yüksek tepelerden birine eşini küllerini atmak için oğlu Atreus ile başladığı macerasında, Kratos'u birçok sürpriz bekliyor olacak. 

Özellikle, ara sahneler ve keşif yapıp savaştığınız oyunun kendisi arasındaki geçiş tam anlamıyla mükemmel. Kameranın adeta bir drone gibi etrafta turlaması veya aksiyonun içine bir anda dalarak sizi oraya bırakması macera yapısını daha güçlü hale getiriyor. Oyun içerisinde hiçbir şekilde yükleme ekranı mevcut değil. Tüm oyunu tek çekim diye adlandırdığımız bir yapıda oynuyoruz. 

Peki serinin geçmiş oyunlarında neler oldu? 

God of War 

Yunan mitolojisinden beslenen serinin başlangıcında Sparta’lı Kratos, kendisi ve ordusunu yıkımın eşiğinden kurtarmış olan savaş tanrısı Ares‘in hizmetindedir. Athena‘ya tapanların oluşturduğu bir köye yaptığı saldırıda farkında olmadan ailesini öldüren Kratos olaylarda Ares’in parmağının olduğunu öğrenince içindeki intikam ateşi alevlenir.

Tanrıça Athena’nın yardımlarıyla pandoranın kutusunu bulan ve kutudaki güçle kuşatma altındaki Atina’da son kozlarını paylaştığı Ares’i öldüren Kratos, Olimpos Dağı’na çıkar ve yeni savaş tanrısı olarak karşımıza çıkar. 

God of War 2 

Sparta ordusu ile şehirleri fethetmeye başlayan Kratos’un acımasız tutumu diğer tanrılar tarafından hoş karşılanmaz. Athena’nın son uyarısını da duymazdan gelmesi üzerine Zeus, olaya el at atar ve Kratos’un tanrısal güçlerini elinden alarak onu öldürür. Kratos ölenlerin gittiği yer altı dünyasından bir titan olan Gaia tarafından kurtarılır.

Dünyada tanrılardan önce hüküm sürmüş olan titanlar onlarla yaptıkları Büyük Savaş’ı kaybetmişler ve Tartarus’un derinliklerine sürgün edilmişlerdir. Kratos ve Gaia ortak amaçları olan tanrılardan intikam alma uğrunda beraber harekete geçerler ve zamanda yolculuk yaparak Büyük Savaş’ta yenilgiye uğratılmadan önce titanları günümüze getirerek Olimpos Dağı’na tırmanmaya başlarlar.

God of War 3 

Titanlar tarafından intikam için kullanıldığının farkında olan Kratos, Olimpos Dağı’na geri dönmeleri ile oluşan kaosta hem titanlar ile hem de tanrılar ile mücadele etmek zorundadır. Zeus ile amansız mücadelesi sona eren Kratos gizemli bir şekilde ortalıktan kaybolur.

İncelememize devam edecek olursak; 

Dövüş mekanikleri, kamera açısındaki değişikliklere rağmen dövüşlerin akıcı ve rahat kontrol edilebilir olduğunu oynarken hissedebiliyorsunuz. Belki karşımızda eski God of War oyunlarının yapısı yok ancak bu bir soru işareti olarak aklımızda kalmasın, yeni God of War tamamıyla seriye yeni bir soluk getirmiş durumda.

Hafif ve ağır olmak üzere iki farklı saldırı türümüz var ve bunları bir araya getirerek çeşitli kombolar yapabiliyorsunuz. R1 ve R2 tuşlarına atanmış olan bu saldırıların zamanlaması ile kombo saldırılar yapabiliyor, saldırılar sırasında durup vuruş değiştirebiliyor ve pozisyonunuzu yenileyebiliyorsunuz. Bunların hepsini yapabilmek için ise öncelikle yeteneklerinizi geliştirmeli ve doğru tercihler yapmalısınız.

Peki oyunun hiç mi eksik bir yanı yok? Tabii ki var ancak bunlar oyunu baltalayacak düzeyde sorunlar içermiyor. Öncelikle müzikleri biraz yetersiz bulduğumu belirtmek isterim. Genellikle aynı müziğin farklı tonlarda işlenmiş halleri bizi selamlıyor oyunda ancak bu ortama farklı bir hava katıyor mu diyecek olursanız... orası tartışılır. Bunun dışında animasyonlar bazen yer yer sapıtabiliyor. Düşmanların yeri gelince donup kalması veya tepki vermeksizin sadece sesler çıkartması her ne kadar nadir denk gelsede dikkatimizden kaçmış değil. 

Kısacası incelememizi toparlayacak olursak; yeni God of War'ın öyküsü, etkileyici görselleri ve atmosferi, baştan aşağı yenilenen oynanış mekanikleri ile mükemmele yakın bir başyapıt olmuş. Evet, serinin eski oyunlarına benzemiyor, ama iyi ki de benzemiyor diyoruz.  Oyuna sinematik açıdan özgün bir hava katmış olan bu yaklaşım sizi olayların içine çok başarılı bir şekilde entegre ediyor. 

Kısacası incelememizi toparlayacak olursak, yılın oyunu adayı olarak gördüğümüz yeni God of War, PlayStation 4’ün gelmiş geçmiş en iyi oyunlarından biri olarak karşımıza çıkmayı başardı. İlk aşamalarda bu kadar beklentinin altından gerçekten kalkabilecek mi soru işaretlerinden kendimi alamasam da, bu konuda yanılmış olduğuma sevindim diyebilirim.

Serinin eski oyunlarına aşina oyuncuların yanısıra yeni oyuncuları da güzel bir başlangıç sunan oyun, şu an PlayStation mağazasından erişilebilir durumda. Sizde Kratos'un yeni macerasına katılarak bu şaheser'e katılabilir ve eşsiz oyun deneyiminin bir parçası olabilirsiniz.

  • Artılar: 
  • Güçlü hikaye yapısı
  • Oynanış
  • Grafikler
  • Eksiler:
  • Animasyonlar yer yer sapıtabiliyor.
  • Müzikler

Bir sonraki incelemede görüşmek üzere...

God of War'ın yeni güncellemesi neler sunacak?
Vampyr'ın yeni oynanış fragmanı geldi!
Uygun fiyata katlanabilir telefon geliyor, işte karşınzıda Galaxy Z Flip FE
Sonraki Haber