Bu oyunlar rüyalarımızı kontrol etmemizi mümkün kılıyor!

Kanadalı bir psikologdan gelen ilginç iddialar duyanları çok şaşırtıyor!

Karanlık bir ortamda elinizde özel bir suikast tüfeği ile birlikte viraneler arasında ilerliyor, bian da kulağınızın dibinden geçen mermi sesiyle irkilerek özel bir yere siper alıyor ve 100 metre ilerideki keskin nişancı için konuçlanıyorsunuz, bunun hemen peşinden gelen devasa Ejderha sizi ateş çemberine sokmak için çabalıyor, siz de bu ejderhaya tam otomatik tüfeğinizle saldırıyor ve ateş mi açıyorsunuz, ya da tam o sırada uyanıyor musunuz? 

Eğer ejderle savaşı sürdürüyorsanız, psikolog Jayne Gackenbach'a göre hardcore bir oyuncu haline gelmiş durumdasınız.

Kanada'nın Grant MacEwan Üniversitesi'nde araştırmacı olan Gackenbach, video oyunlarının rüyalar üzerindeki etkisini 1980'li yıllarda oğlu Teace üzerinde fark etmeye başlamış. Gameboy ile büyüyen ve ilkokuldan bu yana haftada en az birkaç gün, günde 2 saatin üzerinde video oyun oynayan nesil, bugün hardcore oyuncuları temsil ediyor. Gackenbach, video oyunların gerçek hayattaki tecrübeleri değiştirdiğine inanıyor.

RÜYA KONTROLÜ GELİŞİYOR

Gackenbach, "Oyun oynamak ve rüya görmek arasındaki paralellik, biyolojik veya teknolojik olsun, her ikisinde de değiştirilmiş bir gerçeklikte yer almanız. Bu değiştirilmiş gerçekliklerin, gerçek dünyadaki girdilere tepki verirken dönüştürülmesi çok ilgi çekici" ifadesini kullandı.

Gackenbach ve meslektaşlarının Dreaming dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, hardcore oyuncuların rüyaları daha anlaşılır. Hardcore oyuncularla belirgin rüyalar gören kişilerin yoğun odaklanma ve güçlü konumsal farkındalık ortaya koyduğunu fark eden Gackenbach, "Oyuncular, değiştirilmiş gerçeklikte kontrolde olmanın neye benzediğini biliyor... Bu zamanla oyuncunun farkında olduğu bir his haline geliyor ve kişi, 'bir rüyadayım ve bunu kontrol edebilirim' diye düşünüyor" dedi.

Dahası, hardcore oyuncular normalde kabus olarak adlandıracağımız ve yataktan soğuk terlerle fırmalamamıza neden olacak rüyalarda soğukkanlılığını kaybetmiyor ve durumla mücadeleye devam ediyor.

Psikolog Antti Revonsuo, denekler üzerinde yapılan gözlemlerde 'oyunların bir nevi eğitim işlevi gördüğünü ve oyuncuların korunma hissini güçlendirdiğini' belirtti. Kısaca, oyunlar zamanla kabusların etkisini azaltıyor, onlara olan 'ihtiyacımızı' ortadan kaldırıyor.


GTA 5 Online için yeni bir güvenlik yaması yayınlandı!
Bakın Candy Crush'ın asıl görevi neymiş!
WhatsApp üzerinden yapılan bu dolandırıcılığa dikkat
Sonraki Haber