Activision Blizzard CEO'su Bobby Kotick şirketten ayrılıyor

Dünyaca ünlü oyun şirketi Activision Blizzard'ın CEO'su Bobby Kotick'in yakın zamanda görevinden ayrılacağı haberi, sektörde büyük yankı uyandırdı. Kotick'in liderliğinde birçok başarılı projeye imza atan şirket, onun ayrılışı ile yeni bir döneme girecek.

Yaklaşık iki yıl önce ilk kez duyurulan haberlere göre, Activision Blizzard'ın CEO'su ve kurucusu Bobby Kotick, Microsoft'un Call of Duty devini satın almasının ardından şirketten ayrılıyor. Microsoft, Ekim ayında anlaşmayı tamamladığında, Microsoft Gaming CEO'su Phil Spencer'ın Kotick'ten bir süreliğine görevde kalmalarını istediği bildirilmişti. Şimdi ise Kotick'in birçok kişinin beklentisi doğrultusunda resmi olarak görevi bırakıyor.

Kotick, çalışanlara yönelik bir memo içinde Phil Spencer'ın şirketin değerlerini paylaştığını ve yetenekleri tanıdığını belirtti. Ayrıca Spencer'ın oyunlara ve onları yapan insanlara olan tutkusuna ve cesur hedeflerine vurgu yaptı.

The Verge'e göre Kotick, yaklaşık 400 milyon dolarlık devasa bir ödeme paketiyle Activision Blizzard'dan ayrılıyor.

Kotick'in resmi olarak 29 Aralık'ta görevden ayrılacağı bildiriliyor. Yerine doğrudan bir atama yapılmayabilir, ancak Microsoft, Blizzard başkanı Mike Ybaara, Activision Publishing başkanı Rob Kostich ve Activision Blizzard yardımcı başkanı Thomas Tippl'in dahil olduğu yeni bir organizasyon şemasını Xbox yöneticisi Matt Booty'ye rapor verecek şekilde düzenliyor.

Activision Blizzard'ın iletişim sorumlusu Lulu Meservey 31 Ocak'ta, Blizzard ve King yardımcı başkanı Humam Sakhnini ise Aralık sonunda ayrılıyor. The Verge, Mart ayında "bir dizi diğer" Activision Blizzard yöneticisinin de ayrılacağını, ancak adlarının açıklanmadığını bildirdi.

Activision Blizzard CEO'su Bobby Kotick şirketten ayrılıyor

Kotick, 1991'de Activision'ın CEO'su oldu ve bu süre zarfında şirketin en üst düzey yöneticisi olarak görev yaptı. Birden fazla tartışmaya karıştı. Son zamanlarda, Activision Blizzard, Kaliforniya eyaletiyle bir anlaşma yaparak eyalete 54 milyon dolar ve 2015 ile 2020 yılları arasında şirkette çalışmış kadın çalışanlara ek olarak 47 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

2021'deki dava, Activision Blizzard'ın cinsel tacizle dolu bir "erkek kardeşlik" iş yer kültürüne sahip olduğunu iddia etti. Activision Blizzard ve Kaliforniya Sivil Haklar Departmanı, anlaşma metninde şirketin kültürüne yönelik soruşturmaların "sistematik veya yaygın cinsel taciz" kanıtı bulamadığını belirtiyor.

Kotick de dahil olmak üzere Activision yönetim kurulu hakkındaki bir soruşturma, anlaşma metnine göre herhangi bir yanlış yapıldığına dair bir kanıt bulamadı. Dava iddialarının ardından Activision Blizzard, "daha sorumlu bir iş yeri" yaratmak için attığı adımları duyurdu.

Bu dava, kısmen, Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasına yol açtı. Call of Duty ve World of Warcraft'ın yayıncısı olan şirketin hisse fiyatı, dava iddialarının ardından önemli ölçüde düştü ve bu da Microsoft'un 69 milyar dolarlık satın almasına neden oldu.

Activision Blizzard, son yıllarda birden fazla başka dava ile anlaşma sağladı. Mart 2022'de Activision Blizzard, Federal Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu ile ayrı bir cinsel taciz davasında 18 milyon dolar ödeyerek anlaştı ve Şubat 2023'te, yayıncının yatırımcılara bilgi vermekte yetersiz kaldığı suçlamaları üzerine SEC ile 35 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı.

Suicide Squad: Kill the Justice League için geri sayım sürüyor!
Epic Games Store, 17 ücretsiz oyun sunuyor!
PlayStation 5 Pro rakor kırıyor, peynir ekmek gibi gidecek
Sonraki Haber