Yerli otomobil ile ilgili merak edilen 10 soru

Her geçen gün yeni detayları ortaya çıkan yerli otomobil ile ilgili merak edilen 10 soruyu sizler için yanıtladık.

Türkiye'nin otomobil üretiminde yeni bir dönem önümüzdeki yıllarda başlıyor. Yerli otomobil projesinde kurulan ortak girişim grubu faaliyetlerine başladı. Türkiye'nin otomobili sloganı ile üretilen ve 6 şirketin katılımı ile kurulan ortak girişim grubunun geliştireceği otomobille ilgili detaylar belli olmaya başladı.

Uzun yıllardır Türkiye'nin özlemi olan yerli otomobil konusundaki ilk ciddi adım olarak nitelendirilebilecek olan çalışma ile ilgili merat edilen 10 soruyu sizler için araştırdık.

İşte yerli otomobil ile ilgili merak edilen 10 soru:

Yerli otomobilde kaç farklı model olacak?

Şimdilik açıklanan bilgilere göre yerli otomobilde 5 farklı model olacak. Ancak bu modellerin hangi segment ve özelliklere sahip olacağı şimdilik belli değil.

Yerli otomobil ne zaman piyasa sürülecek?

Yerli otomobille ilgili çalışmalar devam ediyor. 2019 yılında prototip üretiminin tamamlanması hedefleniyor. Seri üretim içinse planlanan tarih 2021. Yani 2021 yılından itibaren yerli otomobili yollarda görebileceğiz.

Yerli otomobilin fiyatı ne olacak?

Şu an en belirsiz konulardan biri de yerli otomobilin fiyatı. Henüz bu konuda en ufak bir bilgi bulunmuyor. Ancak devletin desteklediği bir proje olduğu için vergi indirimi ve benzeri çalışmalarla fiyatının Türkiye'de üretilen ancak yerli olmayan araçlara göre daha makul olacağı beklentisi var. Yine de bunun resmi bir bilgi olmadığını belirtelim.

Yerli otomobili kim geliştiriyor

2 Kasım 2017'de imzalanan protokol ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda Anadolu, BMC, Kıraça, Turkcell ve Zorlu bir araya gelerek Ortak Girişim Grubu'nu kurdu. Daha sonra yüzde 5 hisse ile bu Ortak Girişim Grubu'na TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) de katıldı. Yani şu an Ortak Girişim Grubu'nda 6 ortak bulunuyor.

Ortak Girişim Grubu nasıl çalışacak?

6 ortaktan oluşan girişim grubu her ortağın farklı alanlarda desteği olacak. Şirketin başında yer alacak CEO ise bütün projenin takibini ve ilerlemesini denetleyip yön verecek.

Ortak girişim grubu ne kadar yatırım yapacak?

Kurulan Ortak Girişim Grubu'nun yaklaşık 2.5 milyar euroluk yatırım yapması öngörülüyor. 5 ana yüklenici yüzde 30 kendi sermayeleri yüzde 70 de kredi kullanacaklar. Sonradan gruba katılan TOBB'un ise nasıl bir katkısı olacağı şimdilik bilinmiyor. Devlet bu gruba herhangi bir şekilde ortak değil. Ancak çalışmalar sonunda devletle bir sözleşme imzalanacak ve bu sözleşmede devlet desteklerinin çerçevesi belli olacak.


Yerli otomobilin yakıt türü ne olacak?

Şimdilik bu konu belirsiz. Ancak giderek artan ve yaygınlaşan elektrikli ya da elektrik + benzin motorlu hibrit bir otomobil geliştirilmesi de gündemde. Resmi bir açıklama olmasa da tamamen elektrikli bir modelin geliştirilmesi de mümkün. Ancak 2021 yılına çok fazla bir süre kalmadığı düşünülürse şarj istasyonu ağının kurulmasının bu kadar sürede mümkün olmayacağı düşünülüyor. Bu yüzden tamamen elektrikli olmasa da hibrit bir otomobilin geliştirilmesi daha mantıklı görünüyor.

Yerli otomobil sadece Türkiye'de mi satılacak?

İlk etapta ana hedef bu olsa da uzun vadede Ortadoğu ve Afrika ülkelerine de satış planlanıyor.

Yerli otomobilin tasarımı da yerli mi olacak?

Evet otomobilin kendisinin olduğu gibi tasarımı da yerli olacak.

Yerli otomobil nerede üretilecek?

Halen belirsizliğini koruyan bir diğer konu da yerli otomobilin nerede üretileceği. Üretim için 22 farklı ilden talep var, Ancak ilk etapta şirket kurulumu, faaliyetlere başlama ve prototip hazırlama gibi çalışmalar yapılacağı için üretim yeri konusu en erken 2019 yılında belirlenmiş olacak.

Hyundai Kona'nın Türkiye fiyatı belli oldu
Yerli otomobil için tarih verildi!
Samsung mu Apple mı? İşte akıllı telefon pazarının lideri
Sonraki Haber