Türkiye'nin yerli otomobili hakkında merak edilen her şey!

Resmi tanıtımı yapılan Türkiye'nin yerli otomobili ile ilgili detaylar açıklandı. İşte Türkiye'nin yerli otomobili hakkında merak edilen her şey.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu TOGG'un 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci halen devam eden yerli otomobille ilgili detaylar bugün Gebze'de düzenlenen bir etkinlikle duyuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantı ile Türkiye'nin yerli otomobili hakkında neredeyse tüm bilgiler belli oldu.

Türkiye'nin yerli otomobili hakkında merak edilen her şey!

Türkiye'nin yerli otomobili ilk olarak SUV kategorisinde iki araçla piyasaya sürülecek. Daha sonra 15 yılda aralarında sedan kasanın da olduğu 5 farklı model daha üretilecek.

Türkiye'nin yerli otomobili yüzde 100 elektrikli olacak

Türkiye'nin yerli otomobillerinin tamamı yüzde 100 elektrikli olacak. Yani benzin ya da dizel yakıt kullanan bir motor seçeneği bulunmayacak. 2022 yılında ilk etapta üretilecek SUV modelinin iki sürümü olacak: Birisi 200 beygir, gideri 400 beygir gücünde iki seçenekle gelecek olan Türkiye'nin yerli otomobilinde 200 beygir gücündeki motorun sıfırdan yüze çıkma süresi 7.6 saniye olacak. 400 beygirlik motora sahip olan SUV modelinde ise sıfırdan yüze 4.8 saniyede çıkacak. Aracın 200 beygirlik sürümünün arkadan çekişli, 400 beygirlik sürümünün ise dört tekerden çekişli olacağı açıklandı.

Aracın menzili ise 500 km olarak açıklandı. Muhtemelen bu değer aracın 400 beygir gücündeki versiyonda olacak. 

Türkiye'nin yerli otomobilinin sedan sürümü ise 2023 yılında çıkacak. Aracın pili ise Türkiye'de üretilecek ve yüzde 100 yerli olacak.

Türkiye'nin yerli otomobili Bursa'da üretilecek

Yerli otomobilin üretim yeri de Bursa'nın Gemlik ilçesinde kurulacak fabrikada yapılacak. Bu fabrikada 4 bin 300 kişi çalışacak.

Türkiye'nin yerli otomobilinin fiyatı

Yerli otomobilin fiyatı şimdilik belli olmasa da giriş seviyesindeki arkadan çekişli sürümünün fiyatının 200 bin TL civarında olması bekleniyor.

Yeni bir şarj istasyonu ağı kurulacak

Halen Türkiye çapında farklı özel şirketlerin şarj istasyon ağları bulunuyor. Ancak bunların sayısı yeterli değil. Yerli otomobilin satışa sunulana kadar şarj istasyonlarının sayısı artacak vğe 4 bin adet yeni şarj istasyonu kurulacak. 

Türkiye'nin yerli otomobilinin Otonom Seviyesi 3

TOGG'un CEO'su Gürcan Karakaş'ın açıklamasına göre yerli otomobilde otonom sürüş teknolojileri de bulunacak. Günümüzde kullanılan otonom sürüş teknolojileri belli bir kategoride değerlendiriliyor. Seviye 1'den 5'e kadar 5 farklı kategorisi bulunan otonom sürüş seviyelerinde 1 en basit seviye iken 5 en yüksek seviye olarak biliniyor. 

  • Seviye 1: Sürücü Asistanı  
  • Seviye 2: Kısmi Otonom
  • Seviye 3: Koşullu Otonom
  • Seviye 4: Yüksek Otonom
  • Seviye 5: Tam Otonom


Yerli otomobilde günümüzün en yüksek otonom sürüş seviyesi olan Seviye 3 'e sahip olacak. Seviye 4 ve Seviye 5 şimdilik yollarda kullanılan araçlarda bulunan bir teknoloji değil. 

Türkiye'nin yerli otomobilinde kapı kolu yok mu?

Yerli otomobilde aynen Tesla araçlarında olduğu gibi gizli kapı kolları olacak gibi görünüyor. Zira paylaşılan resmi görsellerde aracın kapı kollarının gizlenmiş olduğu görülüyor. 

Türkiye'nin yerli otomobilinin aynaları neden küçük?

Yerli otomobilde dijital ayna kullanıldığı için (aynaların içinde kamera var ve görüntü içerideki ekrana aktarılıyor) dış aynalar küçük bir şekilde tasarlanmış. 

Tarihi an... İşte Türkiye'nin otomobili
Yerli otomobil Bursa'da üretilecek
Apple fena patladı, iPhone 17 tanıtım tarihinin öne çekilmesi planlanıyor
Sonraki Haber