Otomobil almak için en çok bizim çalışmamız gerekiyor! İşte üzen istatistik!

Araba almak, herkesin eninde sonunda ulaşabildiği ufak bir hayal olsa da ülkemizde fahiş otomobil fiyatları nedeniyle birçok kişi bunu gerçekleştiremiyor.

"Bir gün herkesi ucuz otomobil sahibi yapacağım" der Henry Ford. Kimilerine göre bu cümle, rivayetten öte gidemez. Henry Ford bir gün sokakta gezerken insanların halen at arabalarına bindiğini görür ve o anda bu sözü söyler. Büyük yemin eder ve otomobil üretmeye doğru bir hayale yelken açar.

Haberimize Henry Ford'un bu kısa alıntısından başladık çünkü şu zamanda otomobil sahibi olmak gereklilik arz ediyor. Ülkemizde otomobil sahibi olmak ise bu fahiş fiyatlarla ve fırsatçı bir kesim insanlarla hayalden öteye geçemiyor. İstatistiksel açıdan baktığımızda da bunu açıkça görmek mümkün.

Üzülerek ifade etmek gerekirse Türkiye tablo da birinci

Otomobil fiyatlarıyla ilgili dünya genelinde araştırma yürüten bir firmanın paylaştığı tabloda ülkemiz maalesef olumsuz anlamda birinci sıraya konulmuş.

Araştırma firmasının yapmış oldu araştırmanın geriye kalan kısmı ise şöyle;

Araba Sahibi Olmak İçin En Ekonomik Ülkeler

Araba sahibi olmak için en ucuz ve en pahalı ülkelerin nerede olduğunu bulmak için ortalama araba maliyetlerini (aynı araba modelleri için) ele aldık ve ne kadar pahalı olduğunu değerlendirmek için ortalama araba sigortası, onarım ve mevcut yakıt fiyatlarına ekledik. Bu maliyetler, makul bir satın alınabilirlik ölçüsü vermek için her ülkedeki ortalama yıllık kazançlara göre hesaplandı. Böylelikle bu durum, ülkenin bir araba sahibi olmak için gereken ortalama yıllık maaşının yüzdesini hesaplamamızı sağladı!

Tüm bu matematiksel veriler ortadan kalktığında, sürücüler için paranın karşılığını en iyi şekilde sunanın Avustralya olduğunu gördük. Ortalama Avustralya yıllık maaşının (%49) yarısından biraz daha azını harcayarak bir arabaya sahip olma şansınız var. Araba kullanma maliyetleri ise burada diğer tüm ülkelerden daha düşük.

Araba konusunda lider Amerika Birleşik Devletleri'nin yanı sıra Avrupa'daki birçok ülkenin beğenileri de otomotiv değeri açısından ilk 10'da yer aldı. Araştırmamızda diğer birçok ülkeden daha yüksek bir yaşam maliyeti ile İngiltere ilk beşin dışında kalırken, yine de değerini kanıtlamayı başardı ve dokuzuncu sıradan ilk 10'a girdi!

Tabii ki, Birleşik Krallık'ta fiyatlar çok değişebiliyor, satın alma, yakıt ve onarım maliyetleri Londra ve Brighton gibi yerlerde daha yüksek bir maliyetle geliyorken, Manchester ve Sheffield gibi Kuzey şehirlerinde bu ücretler daha ucuz!

 
Ülke Bir araba satın almak ve bakımı için gereken ortalama yıllık maaşın yüzdesi  
1. Avustralya  49.48% 
2. Amerika Birleşik Devletleri  54.87% 
3. Danimarka  60.34% 
4. Kanada  64.40% 
5. İsveç  75.84% 
6. Almanya  78.44% 
7. Hollanda  84.65% 
8. Fransa  87.00% 
9. Birleşik Krallık  89.36% 
10. Finlandiya  91.58% 
 

Araba Sahibi Olmak İçin En Pahalı Ülkeler

Ölçeğin diğer ucunda ise en pahalı ülkeler yer alıyor. Maaş, elbette herhangi bir şeyin ne kadar uygun fiyatlı olacağı konusunda büyük bir rol oynuyor. Bu nedenle, ortalama maaşların daha düşük olduğu, bir araba sahibi olmanın çok daha pahalı olduğu, ülkeleri görmek şaşırtıcı değil.

Araştırmamızda araç sahibi olmak için en pahalı yer olarak gösterilen Türkiye, araç satın almak ve bakımlarını yapmak için Türkiye'nin yıllık ortalama maaşının 6 katından fazlasını gerektirirken, Güney Amerika'da yenisini satın almak da özellikle zor. Ülkemizdeki bu durumun bir an önce düzelerek araç sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın hayallerine kavuşması ümidiyle esen kalın...

Ülke Bir araba satın almak ve çalıştırmak için gereken ortalama yıllık maaşın yüzdesi  
1. Türkiye  652.29% 
2. Arjantin  515.77% 
3. Kolombiya  508.93% 
4. Uruguay  443.68% 
5. Brezilya  441.89% 
6. Ukrayna  413.78% 
7. Guatemala  355.94% 
8. Rusya  290.04% 
9. Meksika  285.20% 
10. Kosta Rika  269.83% 
Yenilenmiş otomobil devri başlıyor fabrikalar yarı fiyatına otomobil satacak!
95 bin TL’lik Tata Tiago Türkiye’ye geliyor! Muhtemelen yok satacak!
Netflix Türkiye’den WWE İle ilgili büyük müjde: Canlı yayınlar başlıyor!
Sonraki Haber