Avrupa Birliği'nde otomobil çatlağı

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan benzinli ve dizel araç yasağına tepkiler büyüyor. Almanya’dan sonra 5 ülke daha karara karşı çıktı.

Avrupa Birliği son zamanlarda aldığı kararların uygulamaya dönüşmesi konusunda bir hayli sıkıntı yaşıyor. Son olarak benzinli / dizel araç üretiminin 2035 yılından itibaren tamamen sona erdirilmesini ve bu tarihten itibaren yalnızca elektrikli araç üretimine dönülmesini isteyen Birlik, şu an ki gidişata göre söz konusu kararını uygulamaya koyamayacak gibi görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’nin bu kararına ilk ciddi tepki Almanya’dan gelmiş ve 2035 yılı itibariyle benzinli / dizel araç üretimini sonlandırabilmelerinin mümkün olmadığını açıklamıştı. Henüz Almanya’nın bu açıklamaları sıcaklığını korurken, şimdi de benzer bir çıkış 5 farklı ülkeden daha geldi.

İtalya, Portekiz, Slovakya, Bulgaristan ve Romanya’dan yapılan açıklamalarda, 2035 tarihi itibariyle %100 emisyon azaltma hedefinin yani bir diğer ifadeyle 0 benzinli / dizel araç üretimi stratejisinin ülke çıkarlarına uygun olmadığı, bu sebeple de kararın gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi.

Gerek bu ülkeler gerekse de Almanya, tüm üretimin elektrikli araçlara kaydırılması için henüz çok erken olduğunu, ne şarj istasyonlarının ne de batarya üretim kapasitesinin bu talebi karşılamayacağını belirtiyorlar.

Öte yandan elektrikli araç üretiminin küresel çapta daha az insan gücü daha fazla makine kabiliyeti gerektirmesi, kısa ve orta vadede büyük çapta işten çıkarmalara sebebiyet verebilir. Bakalım Avrupa Birliği, birliğin en önemli ülkelerinin de içerisinde bulunduğu bu gruptan gelen taleplere ne gibi bir cevap verecek.

2022'de Türkiye'de en çok tercih edilen 10 SUV modeli
Türkiye'de 2022 yılında satılan en ucuz sıfır otomobiller - Haziran
iPhone 17 Pro'nun beklenen özellikleri ortaya çıktı
Sonraki Haber