Windows 10 ekran görüntüsü nasıl alınır?

Bu rehberimizde Windows 10 işletim sistemi yüklü bir bilgisayarda ekran görüntüsü nasıl alabileceğimizi anlatıyoruz.

Ekranın bir fotoğrafını çekmek zaman zaman ihtiyacımız olan bir özellik. Günümüzde hem Windows hem Mac işletim sistemlerinde bu özellik standart olarak yer alıyor. Bu nasıl yapılır rehberimizde sizlere Windows 10 yüklü bir bilgisayarda ekran görüntüsü almanın yöntemlerini anlatacağız. Windows 10 ekran görüntüsü almak için temelde iki yöntem bulunuyor:

Windows 10 ekran görüntüsü almak. Yöntem 1:


Ekran görüntüsü almanın en kolay yöntemi klayve üzerindeki Print Screen (bazen klavyede PrtSc olarak yazılır) tuşunu kullanmak. Bu tuşa bastığınızda (eğer bir diğer başka fonksiyon atanmamış ise) ekranın görüntüsü otomatik olarak alınır. Bu alınan görüntüyü Paint ya da Photoshop gibi bir imaj düzenleme yazılımında New yani Yeni döküman oluştur komutu verdikten sonra Yapıştır (Paste - CTRL+V) ile aktarabilirsiniz.

'Bende Photoshop ya da Paint var ama uğraşmak istemiyorum' diyenlerdenseniz bunun için de özel bir kısayol var: Windows 10 yüklü bilgisayarınızda Windows tuşuna (genelde soldaki CTRL ile Alt tuşu arasında yer alan Windows logolu tuş) basılı tutarken PrintScreen tuşuna basarsanız ekran görüntüsü Screenshots (Ekran Görüntüleri) klasörüne otomatik olarak kayıt edilir. Screenshots klasörü ise C:/Users/kullanıcıadı/Pictures/Screenshots yolunda bulunan yerde yer alır. Bu yöntem ile alınan ekran görüntüleri otomatik olarak PNG formatında bu klasöre kayıt edilir.

Windows 10 ekran görüntüsü almak. Yöntem 2:


'Az çokbilgisayardan anlarım, bana biraz daha detay ver' diyenler ise şimdi anlatacağımız ikinci yöntemi kullanabilir. Bu yöntemde ekranın sol alt köşesinde bulunan arama bölümüne gelerek Ekran kelimesini yazmanızı istiyoruz. Bu kelimeyi yazdığınızda karşınıza Ekran Alıntısı Aracı isimli bir yazılım geliyor. Buna tıkladığınızda küçük ve şirin bir arayüz sizi karşılıyor.

Ekran Alıntısı Aracı adından da anlaşılacağı üzere ekran görüntüsü olmak için tasarlanan bir yazılım. Basit bir çözüm olan yazılımda Yeni, Mod, Geciktir, İptal ve Seçenekler olmak üzere 5 farklı menü yer alıyor. Yeni menüsüne bastığınızda ekran görünüsü almaya hazır hale geliyor. Mod altında ise Serbest Biçimli Ekran Alıntısı, Diktörgen Biçimli Ekran Alıntısı, Pencere Ekran Alıntısı ve Tam Ekran Alıntısı seçenekleri yer alıyor. Geciktirme menüsünde ise geciktirme yok, 1,2, 3,4 ve 5 saniye seçimi yapılabiliyor. İptal menüsü ise adından da anlaşılacağı üzere işlemi iptal ediyor. Seçenekler ise yazılım ile ilgili ayarları içeriyor.

Bu araç çok komplike ve karmaşk değil. Doğrudan ekran görüntüsü almayı biraz daha seçenekli hale getiriyor. Ayrıca serbest seçim gibi elinizle rasgele aldığınız çizimleri bile ekran görüntüsü şeklinde kayıt edebiliyor. Ayrıca ekran görüntülerini standart yöntemden farklı olarak JPG, PNG, GIF ya da HTML olarak kayıt etmenizi de sağlıyor. Bu da önemli bir özellik. Aldığınız kayıt önce size gösteriliyor ve isterseniz bunu kayıt edebiliyorsunuz. İstemezseniz kayıt etmeden çıkıp yeni bir kayıt alabiliyorsunuz.

Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın günün sonunda Windows 10 yüklü bilgisayarınızda istediğiniz gibi ekran görüntüsü alabiliyorsunuz. Bu anlattığımız yöntemlerle ekranın sadece fotoğrafını alabilirsiniz. Windows 10'da ekranın videosunu kayıt etmek için ek yazılımlar kullanmanız gerekiyor.

Facebook'ta canlı yayın nasıl yapılır?
Windows 10 Nisan 2018 güncellemesi nasıl yüklenir?
Bu fiyata araba kalmadı: Renault Taliant fiyat listesi
Sonraki Haber