Xperia serisinin evrimi: Windows tabanlı Xperia X1'den Xperia Z3'e uzanan yolculuk

Sony'nin Xperia serisi akıllı telefonların birkaç yıldaki değişimine haberimizden göz atabilirsiniz.

Mobil dünyasının önde gelen üreticilerin Sony, akıllı telefonlarını Xperia adı altında piyasaya sunuyor. Japon teknoloji devi ilk Xperia akıllı telefonu 2008 yılında piyasaya sundu. O dönem Ericsson ile ortak olan Sony, ilk Xperia akıllı telefonda Windows Mobil 6.1 işletim sistemine yer verdi. Xperia X10 ile Android işletim sistemine geçen ve önemli bir sıçrama gerçekleştiren Sony, son olarak geçtiğimiz günlerde IFA’da Xperia ailesine 3 yeni telefon daha kattı. Japon üreticini şu anki tepe modeli ise Xperia Z3.

Bu haberimizde sizlere2008 yılında başlatılan Xperia serisi akıllı telefonların günümüze kadar olan gelişiminden söz edeceğiz. Haberimize Xperia serisinin ilk telefonu Xperia X1 ile başlayalım. 

Sony Ericsson Xperia X1

Daha önce belirttiğimiz gibi Xperia X1 Windows Mobile tabanlı bir akıllı telefon. Sürgülü  QWERTY klavyeye sahip akıllı telefonda 3-inç büyüklüğünde 480 x 800p çözünürlüklü ekran yer aldı. 256 MB RAM, 512 MB ROM ve hafıza kart desteğinin bellek kısmını oluşturduğu telefonun işlemci biriminde ise 528 MHz hızında çalışan tek çekirdekli Qualcomm işlemci yer aldı. Telefonda ayrıca 3.1MP arka kamera ve 1.500mAh kapasiteli pil kullanıldı. 

Sonraki sayfalarda Xperia X1'e ve diğer Xperia cihazlara göz atabilirsiniz. 





Sony Ericsson Xperia X2

Sony, Xperia serisinin ikinci telefonunda da Windows Mobile işletim sistemine yer verdi. Ekran boyutunu 3.2-inç seviyesine çıkaran Sony, çözünürlüklü miktarını ise 480 x 800 pikselde tutmayı sürdürdü. 2009 yılında tanıtılan ve 2010 yılında piyasaya sunulan telefonda 256 MB RAM, 512 MB ROM, 16GB’ye kadar hafıza kart desteği, 1GHz tek çekirdek Qualcomm işlemci, 8MP arka kamera ve 1.500mAh kapasiteli pil kullanıldı. Sony Xperia X2’de de QWERTY klavye kullanımını sürdürdü. 






Sony Ericsson Xperia X10

Sony, Xperia X2’yi piyasa sunduktan kısa bir süre sonra bu defa Android işletim sistemiyle çalışan Xperia X10’u kullanıcılarla buluşturdu. Android 1.6 Donut ile satışa sunulan telefon ilerleyen süreçte 2.3 Gingerbread sürümüne yükseltildi. 4-inç büyüklüğünde 480 x 854p çözünürlüklü ekran, 1GB RAM, 8GB depolama, hafıza kart girişi, 8MP arka kamera, 1 GHz frekans hızında çalışan tek çekirdekli Qualcomm Scorpion işlemi, Adreno 200 GPU ve 1.500mAh kapasiteli pil Xperia X10’un öne çıkan özellikleri oldu. 






Sony Ericsson Xperia Arc

2011 yılında tanıtılan Xperia ARC, Sony Ericsson’ın hatta mobil dünyasının en şık telefonlarından biri olmayı başardı. Telefonun teknik özelliklerine göz attığımızda 4.2-inç büyüklüğünde 480 x 854p çözünürlüklü ekran, 512MB RAM, 1.0GHz Snapdragon S2 işlemci, 8MP arka kamera ve 1.500mAh kapasiteli pil bizleri karşılıyor. 




Sony Ericsson Xperia Play

Özel bir gamepad taşımasından dolayı o dönem dikkat çeken bir telefon olan Xperia Play ne yazık ki satışlar noktasında hayal kırıklığı yaşattı. Telefonun öne çıkan teknik özellikleri ise 4-inç büyüklüğünde 480 x 854p çözünürlüklü ekran, 512MB RAM, 5MP arka kamera, 1GHz  Scorpion işlemci, 8GB dahili depolama ve 1.500mAh batarya şeklinde. 

 



Sony Xperia Ion

Sony, 2012 yılında Sony-Ericsson'un ortaklığında Ericsson’un hisselerini satın alarak yoluna Sony Mobil olarak devam etti. Xperia Ion da sadece Sony markasını taşıyan ilk akıllı telefonlardan biri oldu. Japon üreticinin günümüz birçok cihazda benimsediği OmniBalance tasarımın temellerini oluşturan telefonlardan biri olan Xperia Ion’da 4.55-inç büyüklüğünde HD çözünürlüklü ekran, 1.5GHz’de çalışan Qualcomm MSM8260 Snapdragon işlemci, 1GB RAM, 16GB dahili depolama, hafıza kart desteği, 12MP arka kamera ve 1.900mAh kapasiteli pil öne çıkan özellikler oldu. 




 

Sony Xperia S

Sony’nin Xperia Ion ile aynı dönemde açıkladığı Xperia S’te 4.3-inç büyüklüğünde HD çözünürlüklü ekran yer aldı. Telefonun alt kısmında şeffaf, ışıklı bir şerit kullanıldı. Sony benzer bir tasarım anlayışını o dönem Xperia P ve Xperia U gibi modellerde de yer verdi. Xperia S ayrıca 1GB RAM, 32GB dahili depolama, 12MP arka kamera,  1.2GHz Qualcomm MSM8260 Snapdragon işlemci ve 1.750mAh kapasiteli pille o dönem dikkat çeken telefonlardan biri olmayı başardı. 




Sony Xperia Z

Xperia Z, Sony için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Japon üreticinin suya ve toza dayanıklı ilk amiral gemisi akıllı telefonu olan Xperia Z şık tasarımıyla yine göz dolduran telefonlardan biri olmayı başarıyor. Xperia Z bünyesinde bandırdığı dört çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemci günümüzde eskimeye yüz tutan işlemcilerden biri olsa da, telefon hala popülerliğini korumayı sürdürüyor.

 




Sony Xperia Z1 ve Xperia Z1 Compact

Xperia Z1, Xperia Z’den sadece altı ay sonra yayınlandı. Xperia Z’nin özellikle işlemci tarafında yaşanan hayal kırıklığı Xperia Z1’de giderildi. Çok değil geçtiğimiz yıl bu dönemlerde tanıtılan Xperia Z1 hala popülerliğini koruyan telefonlardan biri olmayı başarıyor. Sony, Xperia Z1’in yanında Z1 Compact modelini de duyurdu. Mini kategorisine konumlandırılan akıllı telefon abisiyle ekran ve pil dışında aynı donanımı taşıyor. Telefon bu yapısı itibariyle uzun bir süre dikkat çekmeyi başardı. 






Sony Xperia Z2

Sony yeni bir amiral gemisi duyurmak için yine tam bir yıl beklemedi. Bu yıl şubat ayında tanıtılan Xperia Z2’de 5.2-inç büyüklüğünde Full HD çözünürlüklü ekran kullanıldı. Ekran, pil, işlemci, ses, arayüz ve kamera tarafında pek çok gelişmeyi barındıran Xperia Z2’nin en büyük handikabı ise beklenen daha geç piyasaya sunulması oldu. 




Sony Xperia Z3 ve Xperia Z3 Compact

Sony tasarım noktasında Xperia Z çizgisini devam ettirdiği yeni telefonları Xperia Z3 ve Z3 Compact modellerini geçtiğimiz günlerde resmen duyur. Xperia Z3 kamera ve tasarım tarafındaki gelişmelerle ön plana çıkarken; Xperia Z3 Compact ise bir kez daha mini kategorisinin en iddialı modeli olarak karşımıza çıktı. Ekran parlaklık seviyesi daha artırılan telefonlarda en fazla eleştiriyi ise Snapdragon 801 işlemcisi aldı. 






iPhone 6 ve Samsung Galaxy S5 karşılaştırma!
iPhone 6'nın gizli özellikleri
Samsung Galaxy A56 TENAA'da göründü, işte özellikleri
Sonraki Haber