Telefonumuz çalmadan neden titreşim hissederiz?
Birçok kişi şimdiye kadar bir seferden fazla cep telefonunun titreşimini hissedip cebinden çıkarttıktan sonra, aslında çalmadığını görüp yerine koymuştur.
Cep telefonunuzun çaldığını hissedip cebinizden çıkartıp, yanlış alarm olduğunu fark edip tekrar cebinize koydunuz mu hiç? Araştırmalara göre bir çok insan bu durumla karşılaşıyor. Peki bu durumun neden olduğunu hiç düşündünüz mü?
Birçok kişi şimdiye kadar bir seferden fazla cep telefonunun titreşimini hissedip cebinden çıkarttıktan sonra, aslında çalmadığını görüp yerine koymuştur. Bu durum çok kişi tarafından yaşanmış ve hatta bu konuyla ilgili kitap bile yazılmış.
Bu hayalet titreşimin sebebinin aslında gerçek anlamda elektriksel aktivite olduğunu düşünen Sydney Üniversitesi Psikoloji bölüm müdürü Alex Blaszczynski; ''Cebimizdeki telefonun uyku halinde bile gönderip aldığı sinyallerin sinir uçlarımıza deyip sahte titreşimler hissetmemizi sağlıyor olabilir'' dedi. Blaszczynski'nin iddiasına göre titreşimler aslında hayalet değil, gayet eletriksel bir olay.
iDisorder (iRahatsızlık) ismindeki kitapta aynı konuya değinen Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinden Larry Rosen ise; ''Teknoloji ve teknolojik cihazları hayatımızın her anında kullanıyoruz.
Michael Rotherg ise şimdiye kadar bu konuyla ilgili çözüm araştırması yapan tek doktor. Rotherg; ''Konunun kaynağı aslında beynimizin çalışma prensibinde yatıyor. Beyin, bulmak istediği şeyler için bir şema oluşturur. Bu sürece hipoteze dayanan arama denir.
İnsanlar titreşimi öncelikli olarak cep telefonlarından beklediklerinden, beyinleri yanlış alarm verir." diyor. Bu psikolojik sorunun çözümü için de çalışmalar yapan Rotherg, zararı olmayan bu sorun için dostlarının üzerinde deney yapmış.
Üç farklı çözüm deneyen Rothberg, cep telefonunun titreşimini tamamen kapatanların yüzde 75'inin hayalet titreşimlerle karşılaştığını keşfetmiş.