Sony Xperia Z3 inceleme

teknolojioku.com olarak Sony'nin yeni amiral gemisi Xperia Z3'ü inceliyoruz.

Dünyanın global pazarda ilk Full HD telefonu Xperia Z'yi tüm rakiplerinden önce pazara sunma ayrıcalığını kullanıcılarına yaşatan Sony; arka arkaya çıkardığı amiral gemisi telefonlarıyla geçtiğimiz yıl ve özellikle bu yıl resmen başımızı döndürmüştü.

Sony;

  • 11 Ocak 2013 tarihinde ilk nesil Xperia Z'yi
  • 8 ay sonra 4 Eylül 2013 tarihinde Xperia Z1'i
  • 5 ay sonra 24 Şubat 2014 tarihinde Xperia Z2'yi
  • 6 aylık bir döngüden sonra 3 Eylül 2014 tarihinde ise Xperia Z3'ü tanıttı.
  • Şubat 2015'te Dünya Mobil Kongresinde ise Sony'nin Xperia Z4'ün tanıtıması bekleniyor. (5 aylık döngü).

Bu takvime ve siz değerli okuyucularımzıın yorumlarına bakıldığında kullanıcıların Xperia telefonları almaktan korktuklarını görmekteyiz. Küçük bir servet verip aldıkları telefonlarının 5 ay sonra eski model olduğunu insalara kabullendirmek ve bu telefonların 2. el değerini korumlarını sağlamak adına firmanın oldukça fazla çalışması gerektiğine inanmaktayız. 

Dilerseniz incelememize geçmeden önce Sony'nin amiral gemisi Xperia Z3'ün teknik özellik tablosuna bir gözatalım.

Sony Xperia Z3

Ekran Özellikleri 5.2 inç, 1920x1080 piksel çözünürlükte IPS LCD 424 ppi
Triluminos display ve X-Reality Engine 
İşlemci Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801
Quad-core 2.5 GHz Krait 400 Adreno 330
Ram Kapasitesi 3 GB Ram
Kamera Arkada 20,7 megapiksel 5248 х 3936 piksel, 1/2.3'' sensör boyutu, Geo-Tagging 4K 30 kare/saniye, FullHD 60 kare/saniye, 720p 120 kare/saniye video kayıt
Önde 2,2 megapiksel Full HD 30 kare/saniye Kayıt 
Hafıza  16 / 32 GB
Micro SD
Desteği
Var 128 GB Kadar Micro SD
Pil Kapasitesi 3100 Mah
İşletim Sistemi Android 4.4.4 KitKat
Boyutlar 146 mm boy, 72 mm genişlik,
7,3 mm kalınlık
Ağırlık 152 gram
Ekstra Özellikler Suya ve Toza Dayanıklılık IP68 Sertifika

Tasarım:

Xperia Z3'ün tasarımı için bir klişeyi söylemek zorundayız. Xperia Z3, Sony'nin bu güne kadar yaptığı en güzel Xperia telefonu olmuş. Tasarım anlamında kalın çerçevelerden kurtulan ve Xperia Z2'de ki ses problemini tamamen aşan firmanın hem malzeme kalitesi hemde tasarım anlamında önemli bir yol aldığını görmekteyiz. 

Xperia Z3ün tasarımını yan metal çerçeveler oldukça güçlendiriyor ve perimium bir telefon hissiyatını arttırıyor. Xperia Z3 Compact'ta olduğu gibi Xperia Z3'te de arka kısımda kullanılan cam benzeri materyalin parmak izini oldukça fazla göstermesi bu telefonun tasarım anlamında gözümüze batan tek tarafı oldu. Lakin arka kısım sürekli yağlı ellerle dokunulmuş izlenimi vermekte.

Kübik tasarımın hafif yuvarlatılmış kenarlarla birleştirilmesi için ne düşünürsünüz bilemiyoruz ama tasarım konusunda yerinde sayan mobil sektörün son dönemde ki en başarılı telefonlarından birisinin Xperia Z3 olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Xperia Z3'e ait fotoğraflara yakından bakabilirsiniz.

 

Ekran:

Sony Xperia serisi telefonlarında ekran kalitesi konusunda nedendir bilinmez bir sorun yaşıyor. Xperia Z3 Compact'ta yaşanan ekran parlama sorunun Xperia Z3'te de belli bir oranda olduğunu üzülerek söylemeliyiz. Bu sorun çok dikkat etmediğiniz sürece ve ona özellikle bakmadığınız sürece pek farkedilmeyen bir sorun; ama bir sorun. Ekranı hafif yana çevirdiğinizde bile bu sorunla karşı karşıya kalabiliyorsunuz.

İlk nesil Xperia Z'de kullanılan TFT ekranın izlerini ilginç bir şekilde IPS tabanlı Xperia Z3'te de görmekteyiz. Kendi panelini kendisi üretebilen Sony'nin bu problemi en yakın zamanda aşması gerekmekte. Bu durumu aşağıda ki fotoğraf karşılaştırmasının ortaya koyduğunu düüşünüyoruz.

Xperia Z3'ün "ekran renk doğruluğu" testini LG G3 ile yapmaya ne dersiniz? İki telefonunda IPS tabanlı LCD panele sahip olduğunu hatırlatalım. Solda LG G3 Sağda Xperia Z3 bulunmakta.

Kamera:

Sony, Xperia Z3'te ürün gamında bulunan en yeni 2. sensör IMX220'yi kullanarak rakiplerine meydan okuyor (1.sırada Galaxy Note 4'te kullanılan IMX240 var). Bu sensörü yazılımla güçlendiren Sony, Xperia Z3'ün kamera odaklı bir telefon olmasını sağlıyor. Kamera donanımı ve özellikleri ile öne çıkan Xperia Z3'ün bu güne kadar yapılmış en iyi fotoğraf çeken Xperia telefonu olduğunu söyleyebiliriz.

Sony'nin Xperia Z3'te kendi üretimi IMX220 Exmor RS sensörüyle birlikte yazılımı da güçlendirdiğini görüyoruz. Firmanın bu bağlamda önemli bir iş yaptığını söylemek mümkün. Farklı çekim modları ve farkı efektler sayesinde Xperia Z3'ün kamera odaklı bir telefon olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Yaptığımız testlerde son dönemde gördüğümüz hemen hemen tüm telefonların yeşil rengi doğru vermesi ile ilgili sorunlar yaşadığına şahit olmaktaydık. Xperia Z3'te ise bu durumun tamamen aşıldığını gördük. Aşağıda Xperia Z3 ile çekilen örnek resimleri inceleyebilirsiniz. 

Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz; Xperia Z2'nin kamerasını pek beğenmemiştik ama Xperia Z3'ün kamerası için "olmuş" diyebilmekteyiz. Sony Xperia Z3'ün kamera donanımına hiç olmadığı kadar özen gösterdiğine şahit olmaktayız. 

Önümüzdeki günlerde iPhone 6 Plus, LG G3 ve Xperia Z3'ün kamera karşılaştırmasını yayınladığımızda sonuçları sizde yakından görebileceksiniz.

Özellikle bazı okuyucularımzıın "Xperia Z2 ile Z3 rasında ne fark var ki" söylemelerine en iyi cevap kesinlikle "kamera özellikleri" olacaktır. Geliştirilmiş kamera donanımının yanında Youtube kanalında canlı yayın yapmaya da imkan sunan Xperia Z3'ün lansmanlarda en büyük yardımcımız olacağını düşünmekteyiz.

Sony'nin Xperia Z3 Compact'ta bulunan kamera özelliklerinin, Xperia Z3'te de kullanılmasına olanak sağladığını görmekteyiz. Dilerseniz Xperia Z3'ün kamera arayüzüne şöyle bir gözatalım.

Kamera ayarları

Kamera Efektleri

Kamera ayarlarını kendiniz elle ayarlamak isterseniz farklı farklı çekim modlarından birini seçebilirsiniz.

Video çekim modunu da elle ayarlayabiliyorsunuz

4K video çekerken telefonunuzun aşırı ısınması gerçekleşebilir.

Xperia Z3 ile çekilen örnek resimleri aşağıdan inceleyebilirsiniz.

 

Beyaz Zemin

Arayüz:

Sony, telefonlarında ve tabletlerinde kendi arayüzünü kullanıyor ve bu arayüz standart Android işletim sistemine oldukça yakın bir arayüz. Bundan dolayı Sony'nin ürün gamında ki telefonların hemen hemen hepsi oldukça akıcı bir deneyimi kullanıcılarına sunuyor.  Xperia Z3'ün ülkemizde satılan Android ekosistemine sahip telefonlar arasında ki en akıcı arayüze sahip telefon olduğunu rahatlıkla söyleyebilriz.

Arayüze ait fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Bildirim ekranı oldukça basit ve sade düzenlenmiş bir arayüze sahip. Android 5.0 Lolipop ile Android ekosisteminin bildirim ekranının da baştan yazılacağını hatırlatalım.

Ayarlar menüsü ise oldukça güzel ve sade bir arayüze sahip. Gereksiz kafa karıştırıcı ve sistemi ağırlaştırıcı özelliklerden kaçıldığını görmekteyiz.

Telefonun Play Station 4 gibi kullanılabilmesi için yapılan özel Aplikasyon sayesinde Play Station 4 oyunlarını Xperia Z3'te oynamak mümkün. Bu hafta içinde Play Station 4 incelemesi yapacağız ve bu aplikasyonun nasıl çalıştığını birlikte inceleyeceğiz.

Performans:

Sony, Xperia Z3'te herkesin kullandığı gibi Snapdragon 801AC ve 3 GB sistem belleği kullanıyor. Telefonun ısınmadığını söylemek neredeyse imkansız. Özellikle benchmark testlerini yaparken telefonun soğumasını ve termal sınırdan uzaklaşmasını beklediğimiz zamanlar oldu. Grafik ağırlıklı bir oyun oynuyorsanız ya da 4K video çekimi yapıyorsanız telefonun ısınmasına da hazırlıklı olmalısınız.

Benchmark testleri telefonun günlük kullanımıyla ilgili bir bilgi vermese de sistem konfügürasyonu ve yazılımın ne denli stabil olduğu konusunda bizi aydınlatmaktadır. Biz de bilinen en popüler benchmark yazılımlarıyla telefonu test ettik; işte sonuçlar...

Antutu:

 

Geekbench 3:

 

Vellamo:

 

BaseMARK OS II

 

3D Mark

 

GPU Bench

 

GFX Benchmark


Quadrant: 

Nenamark 2

SunSpider 1.0.2

Bu testte Xperia Z3'in kendi web browser olmamasının azizliğine uğruyor. Xperia Z3 Google Chrome web browser ile bu bu donanımda bir telefon için oldukça düşiük bir skora imza atıyor. Aynı xperia Z3 Compact'ta olduğu gibi.

Google Octane 2.0 

 

Pil:

Xperia Z3 kullanıyorsanız açıkçası pili düşünmek zorunda değilsiniz. Gün içine pilinizin günü tamalayamayacağını düşünüyorsanız Stamina Moda ya da Ultra Stamina Moda telefonunuzu alabilirsiniz. Bu mod sayesinde piliniz günü tamamlayacak ve sizi yarı yolda bırakmayacalktır. 

Akıllı telefonlarda batarya problemi aşılana kadar "güç koruma modları" ve "hızlı şarj sürelerinin" tek kurtarıcımız olduğunu görmekteyiz. Sony'nin bu noktada oldukça agresif bir uygulama geliştirdiğini söyeleyebiliriz. Her yeni Xperia telefonu ile Stamina Mod'un da iyileştiğini ve yeni eklenen hızlı şarj özelliği ile 30 dakika içinde %50 ile %60 arası şarj yapılabildiği düşünüldüğünde bir cafede kahvenizi içerken bile size yeterecek kadar pil gücüne kavuşabileceğinizi düşünüyoruz.

Sonuç: 

Sony'nin yeni amiral gemisi Xperia Z3, tasarımı, performansı, malzeme kelitesi ve kamera özellikleri ile öne çıkan bir telefon. Fiyatı ise yazının hazılrandığ ıtarih itibariyle resmi kanallar vasıtasıyla 2299 TL'den, paralel ithalat ile de 2049 TL'den bulunabilmektedir. 

Bu fiyatlar gözönüne alındığında telefonun Galaxy Note 4 ile aynı fiyat segmentinde olduğunu görüyoruz. İşte bu noktada kullanıcı kağıt üzerindeki verilere bakmakta ve Xperia Z3, işlemci gücü, ekran kalitesi, kamera sensörü, pil gücü bakımından rakibinin gerisinde kalmaktadır. 

Sony Türkiye'nin fiyat politikasını değiştirmesi hem Xperia Z3 Compact'ın hem de Xperia Z3'ün daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır diye düşünüyoruz. 

Xperia Z3 son dönemde gördüğümüz en güzel telefonlardan birisi oldu. Tasarım beğenisi herkes için farklılık gösterebilir fakat Xperia Z3 hem malzeme kalitesi hemde performansıyla bizden tam not almayı başardı. Fiyatı sizin için uygunsa ve Android işletim sistemine sahip bir telefon arıyorsanız Xperia Z3 tam size göre bir telefon olabilir.

Peki siz Xperia Z3 hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarınızla bizlere destek veriniz...

CES 2015: Microsoft'tan uygun fiyatlı telefon Nokia 215
Samsung Galaxy S6 Edge sınırlı sayıda olacak
En fazla elektrikli otomobil satan markalar belli oldu, TOGG kaçıncı sırada?
Sonraki Haber