Sony 'Xperia S' - İnceleme
Sizler için Xperia ailesinin en iyilerinden olan Xperia S'i inceledik!
Endüstriyel tasarımıyla çok iyi giriş yapan ilk Android cihazı X10 Android 1.6 Donut ile gelmişti. Ancak çıktığı zamanda Android sonraki versiyonu Froyo'yu yayınlamıştı. İyi özellikleri ve tasarımı iyi olmasına rağmen işletim sistemi yönünde gölgede kalmıştı. Yeni Xperia serileri ICS ile yayınlanmakta iken Jelly Bean konusunda bir hareketlilik görünmüyor. Xperia S Sony'nin NXT serisinin amiral gemisi olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi hep birlikte ayrıntıları inceleyelim.
Sony Xperia S kutusundan USB kablosu, şarj adaptörü, kulaklık, HDMI kablosu ve NFC Xperia SmartTags bulunur. Donanım özelliklerine bakacak olursak 1.5 GHz çift çekirdekli Qualcomm MSM8260 Snapdragon işlemci, 1GB RAM, 32GB artırılamaz dahili hafıza, Bluetooth 2.1 ve Android 2.3.7 Gingerbread işletim sistemiyle gelmektedir. Ayrıca arzu edenler için de ücretsiz olarak haziran ayında yayınlandı.
Ekran ölçüleri 4.3" ve BRAVIA 720p ekran çözünürlüğüyle 342ppi destekliyor. Exmor R sensorlu 12 mega piksel kameraya sahip. 1080p kapasiteli full HD video kayıt kapasitesi bulunuyor. 1.3 mega piksel ön kamera video görüşmelerine imkan sağlıyor.
Sony bizlere NFC ve 3G desteği, yakınlık ve pusula sensorleri ve ayrıca 128 x 64 x 10.6 mm ve 144g ölçülerinde bir cihaz sunuyor. Üst kısımda güç düğmesi, sağ kısımda ses ve kamera zoom butonu ve kamera tuşu yer alıyor. Alt kısımda mikrofon ve şarj ve senkronizasyon için mikro USB girişi; Üst kısımda 3.5 mm kulaklık girişi konumlanmış.
Cihazın dış kaplaması plastik olmasına rağmen ucuz bir his vermiyor. Tasarımıyla da yüksek teknoloji bir cihaz hissi veriyor. Mat plastik kapağı parmak izine müsade etmiyor fakat ne yazık ki düşme ve çizilmelere karşı çok dayanıklı değil. Ayrıca siyah ve beyaz renk seçenekleri bulunuyor fakat sizlere tavsiyem siyah olanı tercih edin.
Çünkü beyaz Xperia S çizilme ve kirlenmelere müsait görünüyor. Sony'nin Xperia S ile en büyük vurgunu şüphesiz ki ekran kalitesiyle oldu. Sony Xperia S en iyi ekranlardan birine sahip akıllı telefonlar arasında yer alıyor. Aşağıdaki videoda Sony Xperia S vs. Samsung ve iPhone 4S ekran kaliteleri ve kameraları karşılaştırılmıştır.
İyi derecede piksel çözünürlüğünün yanı sıra renk detaylarında da oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Sony'nin bu cihazdaki eklentilerinden biri de saydam antenler. Bu sayede telefondan istediğiniz yerde sinyal alma şansına sahip olmakla birlikte şık bir görünüm katıyor.
Hoparlörler konusunda da Sony'den bir sürpriz geliyor, xLoud sistemi Xperia S'te kullanıcılarına iyi bir ses deneyimi sunuyor. Hoparlörler için söylediklerimizi ne yazık ki kulaklık için söyleyemiyoruz, sesli müzik dinlemeyi daha çok tercih edebilirsiniz.
Tüm bunlardan sonra Sony bu telefonun da donanım bakımından hakkını vermiş. Genellikle donanımsal olarak iyi işler çıkaran Sony'nin yazılım konusu farklı bir hikaye.
Yazılım ve kullanıcı deneyimi
Sony'nin Android işletim sistemine adaptasyonu her zaman biraz garip oldu. Güçlü donanım özellikleri ve performanslarına sahip cihazlarını son Android versiyonlarıyla süslemeyi ısrarla reddediyor.
çıkmadan 2 ay önce kullanıcılar bu cihazı ellerine aldıklarında Android beam özelliklerini kullanabilmeyi isterdi. Ancak uzun bir süre ICS güncelleştirmesi beklediler ve Galaxy Nexus haberi de bu bekleyişi zorlaştıran etkenlerden oldu.
Hızlı cevap veren sistemi ve 4.3 inç ekran için yeterli seviyede ekran kalitesiyle uygulamaları çok iyi çalıştırıyor. Ancak üzücü kısım şu ki, 12 mega piksel sensore sahip cihazı düşük özelliklere sahip bir kamera uygulamasıyla kullanmak zorunda kalıyorsunuz.
Yeni nesil kameralı telefonlardaki olmazsa olmaz otomatik odaklama ya da özel efektler bulunmuyor. Android'in Xperia'ya getirdiği avantaj olan geniş Google Play Store ailesinin yanında Sony de bazı eklentiler yapmış:
- Sony video, film ve müzik indirme uygulaması
- Timescape sosyal medya ile bağlantılı olarak takviminizi düzenler
- Data monitor uygulaması ICS'in yokluğunu gidermeye çalışır.
- Xperia Football UEFA şampiyonlar ligi duvar kağıtları ve oyun sesleri indirmenize imkan sağlar.
- Sony BRAVIA TV
- Wisepilot alternatif olarak çevrimdışı navigasyon sistemi
- Moxier Pro güvenlik duvarı
- McAfee Moxier Pro ile bağlantılı olarak çalışır ve telefonunuzu virüsten ve zararlı yazılımlardan korur.
- OfficeSuite Pro doküman düzenleme
- NeoReader barkod okuyucu
- Dünya saatleri
SMARTTAGS
Samsung Galaxy S 3'te de gördüğümüz bu teknoloji çok iyi bir kolaylık sunar. Bir çok rakibi NFC teknolojisini almaya çalışırken Sony bu konuda tüm teknolojiyi bütün avantajlarıyla telefonlarına koyarak büyük bir başarıya imza attı. Smarttag sistemi ile NFC teknolojisi kullanılarak etiketlerden biri dokundurulduğunda belirlediğiniz işlemlerin çalıştırılması sağlanır.
Örnek verecek olursak bir etiketi arabanıza diğerini de telefonunuza yapıştırıyorsunuz. Wi-Fi açık olduğu sürece bu iki etiket arasında bağlantı sağlanıyor ve arabanıza her bindiğinizde müzik ve navigasyonun açılmasını sağlayabiliyorsunuz.
Eylemler tamamen sizin belirlemenize kalmış. Eve girdiğinizde mesajlarınız, cevapsız aramalarınız, e-mailleriniz size getirilebilir. Bu teknoloji kullanılarak ve hayal gücüyle çok kullanışlı olabilecektir.
LIVEWARE MANAGER
Diğer bir havalı özelliklerden biri de LiveWare uygulaması. Smarttag ile yapamadığınız bağlantı durumlarını da bu uygulama ile kontrol ediyorsunuz. Örneğin telefonunuza kulaklık, şarj ya da HDMI kabloları takıldığında yapılacak işlemleri belirleyebiliyorsunuz. Örneğin her kulaklık taktığınızda müzik oynatabilirsiniz.
PLAYSTATION CERTIFIED
Sony şimdi de PlayStation'daki avantajını ortaya koyuyor. Aslında RIM gibi firmaların akıllı telefon piyasasında tutunamamalarının en büyük sebeplerinden bir tanesi alternatiflerinin sınırlı olması diyebiliriz. Bildiğiniz gibi Xperia serisi için PlayStation Store imkanı bulunuyor.
Son zamanlarda uygulama marketi sadece Avrupa'da aktif halde çalışıyor ve sadece Xperia S tarafından destekleniyor. Xperia Play de sadece Japonya'da desteklenmektedir. Ancak Ağustos ayındaki Xperia çizgisinde olacak genişlemeden sonra PlayStation Store'un da genişleyeceği belirtiliyor. Sony PS Store'da 5.99$ fiyatla 16 adet oyun sunmaktadır.
Uygulamalardan sonra hız ve performans değerleri ölçülüyor ve rakipleri arasındaki yerini görmemizi sağlayan Benchmark testleri yapılıyor. Xperia S telefon görüşmelerinde iyi bir ses kalitesi sunuyor ve konuşma sırasında genel olarak kesinti yaşanmıyor.
Xperia'nın parlayan özelliklerden sonuncusu da hiç şüphe yok ki kamerası. 12 mega piksel sensorle çekilen resimler sadece yoğun piksel içermesiyle kalmıyor ortalama üzeri bir ekranda sunuşunu tamamlıyor.
Exmor R sensoru resimlerdeki detayları ortaya çıkarma ve düşük ışık altındaki resimlerde iyi işliyor. Ayrıca panoramik çekim modu da bulunuyor.
Daha önce de belirttiğim gibi bu telefon için söylenecek en kötü şey yazılımının düşük versiyon olmasıdır. Son olarak da batarya ömründen bahsetmek istiyorum. Standart akıllı telefonlara benzer olarak 8-9 saat arası aktif kullanım sunuyor.
Medya özellikleri ve muhteşem oyun deneyimi için pil ömrü hayal kırıklığı olabilir. 1750 mAh batarya ne yazık ki değiştirilemiyor. Ancak ICS işletim sisteminin buna az da olsa katkısı olabilir. Sony'nin amiral gemisi yaklaşık 750$ fiyatla satılıyor.