Samsung Galaxy S III en ayrıntılı inceleme!

Samsung Galaxy S III'ün ayrıntılı incelemesini ahberimizde bulabilirsiniz.

Şimdiye kadar birçok akıllı telefon üretildi ancak iPhone her zaman en gözde telefon oldu. Rakiplerine her zaman fark attı. Galaxy S III’ün ise aylardır dünyanın her köşesinden haberleri yazıldı çizildi, görüntüleri sızdırıldı, telefon hiç gündemden düşmedi. Güney Koreli üreticini son amiral gemisi herkesçe çok merak edildi ve en sonunda piyasaya sürüldü. Gelin şimdi Samsung galaxy S III’ü hep birlikte inceleyip nasıl bir yapıya ve tasarıma sahip görelim.



Dizayn

Öncelikle Mayıs ayında Galaxy S III’ü ele alıp incelemek zordu. Telefon tanıtılmadan önce söylentiler dış kasasının seramik hatta belki de bir metalik olacağı şeklindeydi. Ancak Samsung farklı bir tasarım ve malzemeyle kullanıcıların karşısına çıktı. Samsung, HTC One X ve Nokia Lumia 800-900 gibi görünümünde farklı bir rotaya gitmeyi seçti. HTC ve Nokia cihazlarında mat bir yüzey tercih ederken Samsung bunun yerine kendi orijinal ürünü Hyperglaze kaplama dediği uygulamayı seçerek gerçekten çok fazla hayal kırıklığına uğrattı. Evet cihaz sağlam ve kaliteli bir yapıya sahip ve cam ve metal ürünlerinde de özellikle hasarlara karşı duyarlı. Ancak bu bir One X ve Lumia 900 ile kıyaslandığı zaman yanlarında ucuz bir cihaz gibi kalıyor.

Telefonun ön yüzüne önem veriyorsanız o kadarda kötü değil aslında oldukça hoş görünüyor. Galaxy S II’de ki kare tasarımındaki hantal köşeler yerine Galaxy Nexus’tan esinlenmiş kıvrımlı köşe ile değiştirilmiş. Telefon mermer beyazı ve çakıl taşı mavisi renkleriyle piyasaya sürüldü ama çakıl taşı mavisi modelinde kaynaklanan sorun nedeniyle mavi modeli geri çekildi.

Samsung bu renkte üretilen cihazları imha edeceğini açıkladı. Çakıl taşı mavisi modelindeki sorun ise telefondaki renkteki lekelenme olarak belirtildi. Samsung birkaç hafta içinde yenilerini çıkaracağını açıkladı ancak bu konudaki yeni söylentilerde çakıl taşı mavisi yerine metalik grimsi mavi olacağı yönünde oldu. Ne renk olacağını bu model çıktığı zaman hep birlikte göreceğiz.






Değerlendirmelere göre mermer beyazı renkli modelinin görünümü çok daha iyi görünüyor. Cihazın arka ve ön yüzünü kaplayan uyumlu beyaz renk arasına kenarında gümüş renginde metal süs kullanılmış. Beyaz versiyonu parmak izi ve lekeleri çok belli etmese de uzun süreli kullanımlarda yine de cihazı düzenli silmek gerekecek.



Yuvarlatılmış köşeler ve cihazın etrafındaki sert kenar eksikliği ayrıca alt kısmında tutmayı kolaylaştıracak bir çıkıntı olmaması elde rahatça kavramaya engel oluyor. Telefon tasarım olarak çok büyük duruyor. Günlük koşuşturma içerisinde telefonu kullanırken tek elle kullanmak mümkün değil. Eğer tek elinizle kullanmak isterseniz kullanıcı arayüzü ögeleri ve telefonun altındaki fiziksel donanım düğmesine başparmağınızla basmak istediğiniz zaman telefon elinizden kayabilir.

Galaxy Nexus 4,65 inç ekran olmasına rağmen kenarında bulunan kolay erişim fiziksel tuşları ile kullanımı daha kolay ve pratik hale geliyor. Galaxy S III 4,8 inç boyutundaki ekranıyla büyük duruyor. Eğer ortalamadan büyük elleriniz varsa bu sizin için çok fazla sorun olmayacaktır.



Donanım:

Eğer Galaxy S III’ün tasarımı hakkında yorum yapmak gerekirse kısmen de olsa en iyi özelliklere sahip olduğu söylenemez. Peki donanım özellikleri nasıl. Gelin birde donanımını inceleyelim.

Galaxy S III 1,4 GHz hızında dört çekirdekli Exynos 4212 işlemci, 1 GB RAM, 1080p video kaydı, ve 8 megapiksel kameraya sahip. Ayrıca cihazda 32 GB ve 64 GB depolama seçenekleri ile 16 GB microSD kart yuvası bulunuyor. Telefonun ekranı 4.8 inç 1280 x 720 çözünürlüğünde Super AMOLED HD paneline sahip. Hoparlör ızgarası Samsung logosonun yanında bulunan telefonun çok renkli bildirim LED sensörleri ile birlikte ön yüzünde 1,9 megapiksel kamera bulunuyor. Ayrıca telefon Android işletim sisteminin son sürümünü kullanıyor.



Samsung Galaxy S III tarihteki en iyi AMOLED teknolojisine sahip. Geleneksel olarak bu tür ekranlar eğimli anlarda renk değişimi oluyor mavi beyaz şeklinde. Samsung Galaxy Nexus’ta durum öyleydi ama Samsung Galaxy S III’te bunu düzeltmiş görünüyor. Ekrana düz bakıldığında beyaz renkte görünüyor ama aşağı yukarı eğdiğiniz zaman yine mavi tonu görülecektir.

Renk doygunluğuna gelince, Samsung Galaxy S III oldukça doygun renklere sahip. Telefon kutudan torch modunda çıkıyor ve biz bunu pop moduna değiştiriyoruz. Neyse ki bu modelde de Galaxy S II ve Galaxy Nexus’ta bulunan aynı renk profilleri de dahil edilmiş. Bunların haricinde dört mod daha bulunuyor bunlar ise Dinamik, Standart, Natural, ve Movie. Standart varsayılan olarak ayarlanır Dinamik gerçekten iyi şeyler edinmiş ve Natural ile Movie her şeyi tonlama modunda kullanılıyor. Sonunda video oynatmada Natural modu iyi bir özellikti.



Samsung Galaxy S III kesinlikle bir heyecan yarattı, ancak bazı teknik özellikleri de hayal kırıklığına uğrattı, özellikle de Pentile teknolojili AMOLED ekranı. Ne var ki, Samsung’un her iki yeşil alt piksele karşılık bir kırmızı ve bir mavi alt piksel kullandığı, görüntü kalitesinde ve renkte ideal olmayan durumlara yol açabiliyor. PenTile kullanılmış ekrana dikkatli bakıldığı zaman başka renk piksellerinin de görüldüğünü fark edeceksiniz. Günlük kullanımda çok fark edilmez ama dikkatli bakıldığı zaman belli oluyor. Aşağıdaki resimde bunu görebilirsiniz.

Parlaklıktan bahsetmişken Galaxy S III’ün üzerinde bulunan auto ayarı Galaxy Nexus’ta bulunan ayarla aynı. Sanırım pilin gücünü kanıtlamak için Samsung bu ayarı kullanıyor. Sonuçta cihaz 2100 mAh bir pile sahip. Siz olun parlaklık ayarını otomatik ayarda bırakmayın. Çünkü ekran güneşin altında çok loş kalıyor, onun için düzenli ve pratik olarak kullanılamıyor. Telefondan en iyi sonucu almak istiyorsanız parlaklık ayarını elle yapmanız gerekiyor.



Samsung telefona tanıdık bir fiziksel düğme ve kapasitif iki anahtar düzenlemesi eklemiş. Galaxy Nexus’tan ekran düğmeleri kullanımına yeni alışmışken OEM fiziksel tuşlarından oldukça memnun olduk. Biz Samsung’un Galaxy S II ve Galaxy Note modellerindeki ana sayfa tuşları biraz küçük olsa da hiç problem yaşanmadı.

Cihazın sağ tarafında bulunan güç düğmesi ile başparmak ile oldukça kolay erişim sağlanıyor. Telefona güzelce yerleştirilmiş ve basmak içinde güzel bir özelliği var. Telefonun güç düğmesine basarken sol tarafında bulunan ses rockerine de yanlışlıkla bastık buda demek oluyor ki güç düğmesine basarken ses rockerine basmamak için dikkatli olmanız gerekiyor. Telefonun üst kısmında 3.5mm kulaklık girişi ve bir mikrofon ayrıca birde plastik telefon kapağını kaldırabilmek için küçük bir yuva bulunuyor.  Alt kısmında ise microUSB portu ile başka bir mikrofon bulabilirsiniz.



Samsung ek özellikleri açısından gerçekten eksiksiz. Modeli biçimlendirme, işletim sistemi alanı ve uygulama tahsisinden sonra kendi içeriği için 11,2 GB bulunuyor ve 16 GB dahili depolama ile birlikte kullanıcılara sunuldu. Samsung pil kapağı altında bir microSD kart yuvası dahil etmeyi uygun gördü ve biz bunu destekliyoruz. Ürünün orijinal halinde yeterli dahili depolama alanı sağlanamıyor onun için microSD kart 64GB genişletilebilir dahili depolama özelliğinden dolayı Samsung’u alkışlıyoruz.

Uluslararası Galaxy S III HSPA 21Mbit / s kadar desteği bulunuyor. Ancak Amerika’da satışa sunulacak olan versiyonunda farklı yetenekler bulunuyor. Verizon, AT & T, ve US Cellular, tüm bir LTE donanımlı modelini sunacak. T-Mobile için ise 4G biçiminde HSPA + 42Mbit / s hızında olacak. GPS, aGPS ve GLONASS tüm telefon tarafından desteklenen, Bluetooth 4.0 ile birlikte apt-X ses profili. Eğer düşük güç gereksinimleri ile kullandığınız 4.0 uyumlu bir kulaklığa sahipseniz bu size Bluetooth üzerinden yüksek kaliteli ses sağlayacak. FM radyo dinlemek için kulaklık anten görevi yapıyor. NFC desteği de bu telefonda Galaxy Note ve Galaxy Nexus gibi pil içine inşa edilmiş.



Yazılım:

Biz asla TouchWiz’in büyük hayran kitlesinden olmayacağız. Samsung'un özel kullanıcı arayüzü, cafcaflı karikatürize ve genellikle hoş olmayan bir deneyim olmuş. Şirket Mayıs ayında TouchWiz UI Nature UX’i nasıl yeniden düzenlediğini büyük bir olay olarak lanse etmişti. Bu yeni makyajı  "doğadan ilham" alınarak gerçekleştirildiğini söylemişlerdi. Biz doğadan aldıkları ilhamın çok az olduğunu ve kullandıkları elementlerin zayıf kaldığını düşünüyoruz.

Bununla birlikte, en göze çarpan yanı kilit ekranı. Telefon kilidine art arda dokunulduğunda Süper Mario Bros’un su altında yüzerken çıkardığı seslerden araklanmış şüphesi uyandıran dalgalanma sesleri duyuluyor. Bu sesler bize rahatsız edici ve saçma geldi. Böyle bir dalgalanma sesinden rahatsız olacağımızı hiç düşünmemiştik.



Samsung bildiğiniz gibi genellikle Android cihazlarında kendi arayüzü olan TouchWiz ‘i kullanıyor, Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile birlikte gelen TouchWiz ile Samsung pek çok default özelliğini değiştirmiş ve bize göre bu değişme iyi anlamda olmuş. Lakin, Samsung, yeni bir Android güncellemesinde TouchWiz uyarlamasında baya zorlanacağı için yine güncelleme yayınlamakta geç kalacak gibi görünüyor.

Yazı tipleri uygulama simgeleri ile uyumlu olarak daha büyük bir şekilde tasarlanmış. Galaxy Note modelinde anasayfa ekran üzerinde bir uygulama ve kısayol yerleştirdiğinizde uygulamanın adı beyaz ama altında gri bir kabarcık şeklinde döşeme vardı. Galaxy S III’te öyle değil daha temiz bir görünüm bulunuyor. Galaxy S II’de bulunan duvar kağıdı bu telefonda da bulunuyor. Uygulamalara kısayoldan erişebilmek için ayrıca ekrana Apps kategorisi de eklenmiş. Ayrıca Android Ice Cream Sandwich uygulamalarına kolayca erişebilmek için Play Store kategoriside bulunuyor.



Eğer diğer özellikleri görmeyi umut ediyorsanız Ice Cream Sandwich’in ödünç aldığı uygulamalar sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Tuhaf bir biçimde birbirlerinin üstüne uygulamaları sürükleyemezsiniz. Bunun yerine ekranın üstünde basılı tutmanız gerekecek Ana ekrana ekle seçeneğini seçin ardından klasör oluştur ve ekstra gereksiz adımlar. Yine de yararlı diğer eklemelerde bulunuyor. Mesela hızlı geçiş simgeleri bildirim çekmecesine geri döndü.  Başlangıçta WiFi, GPS, Ses, Ekran Yönü ve Güç Tasarrufu dahil olmak üzere kullanışlı beş seçenek sunuluyor.

Bildirim çubuğunu aşağıya çekip simgeler kümesini sağa kaydırdığınızda iki sıra oyun göreceksiniz. Bu uygulamaya gitmek için her zaman aynı işlemi yapmanız gerekiyor. Sadece ilk önyükleme sırasında uzun sürecek olacak olan çeşitli simge ve uygulamaların pozisyonlarını öğrenmek sinir bozucu olabilir.



Kampanyalı alınan telefonlarda atılan imza ile birlikte birçok hizmet beraberinde gelebiliyor. Mesela bunlardan birisi 2 yıllık ücretsiz 48 GB Dropbox içermesi. Samsung aynı zamanda ChatOn çapraz mesajlaşma servisi ile birlikte Game Hub, Music Hub, ve Video Hub hizmetlerini dahil etmiş.

Samsung’un ekran klavyesi hakkında konuşacak olursak. Tasarımı ve aralığı hazır Ice Cream Sandwich klavyesine çok benziyor olsa da otomatik düzeltme ve kelime tahmini daha iyi. Klavye ile yazmada herhangi bir sorun yaşamadık.



Galaxy S III’ün en çok konuşulan uygulaması S-Voice, ses tanıma yardımcısı Vlingo tarafından desteklenmektedir. Nuance tarafından satın alınan ve bazı Nuance uygulamalarında kullanılan Vlingo, bir dijital asistan hizmetidir. Samsung’un S-Voice servisi de Vlingo ile oluşturulmuştur. Önceki cihazlarında Vlingo’nun daha sade bir versiyonuna yer veren Güney Koreli üretici, tek rakibi olarak gördüğü Apple’ın Siri’sine cevap olması amacıyla bu versiyonu geliştirerek S-Voice’u ortaya çıkardı.

Galaxy S3‘e ait ilk yazılımın internette yayınlanmasıyla birlikte S-Voice uygulaması da sızmış oldu. İlk etapta neredeyse tüm Android cihazlarına yüklenip çalıştırılabilen uygulama, daha sonra Samsung tarafından I9300 dışındaki modeller için engellendi. Gelen tepkiler üzerine uygulamanın deneme sürümü olduğu için engellendiği açıklanmıştı.



Smart Stay: Bu uygulama ilginç bir teknoloji, ön kamera yardımıyla, bakışımızdan yola çıkarak ekranın parlaklığını ayarlıyor. Şu aşamada çok iyi çalıştığını söyleyemiyoruz.

S-Beam: Güzel Türkçe’mize tokuştur-değiştir olarak girmiş özellik.

Pop Up Play: Bence çok gereksiz bir özellik ama bir güç gösterisi olmuş, mesela size video izlerken aynı anda mesaj yazabilmenize olanak sağlıyor. Yazılım, anlamında Samsung kendisinden beklemeyeceğimiz derece de iyi iş çıkarmış zaten Dokunmatik tepkisi ve Multi-touch konularında iPhone’ların yaşattığı deneyimi Galaxy SII ile birlikte yakalamıştı, yazılım alanında yaptığı atakla birlikte artık kendini iyice ispat etmiş oldu.

Son olarak akıllı etiketleme özelliğinden bahsedelim. Kamera tarafından çekilen fotoğraflarda yüz özelliklerini tanımaya çalışır ve elle temas edilen yüzleri etiketlemek ister.



Performans:

Telefonda göz kamaştırıcı bir hız bulunuyor. Galaxy S III’ü kullanırken yavaşlama veya takılma gibi sorunları asla yoktur. Telefonda kaydırma yakınlaştırma ve web tarayıcısında ipeksi bir hassaslık bulunuyor. Bizim incelediğimiz dört çekirdekli Exynos işlemcili uluslararası versiyonu. Amerika sürümlerinde bu özelliklerinin yerine Qualcomm Snapdragon S4 dual-core 1.5Ghz çip bulunuyor. Bu konuda hiçbir endişe kaynağı olmasın çünkü bu özellikleri HTC One X ve One S içinde mükemmel kriterleri ile kanıtlamıştır.

Multimedya ayrıca ekran kartında dört çekirdekli işlemcilerde bir sorun olmadığını kanıtladı.



Kamera

Galaxy Note ve Galaxy S II’de mükemmel fotoğraflar çeken bir kamera bulunuyordu. Samsung Galaxy S III’ün çekimleri de bunlarınki ile aynı. 8 megapiksel güçlü görüntü ile renkler, detaylı ve dengeli görünüyor. Samsung’un aydınlatmalı çekimleri görüntülere yarardan çok zarar verebilir. Ayrıca loş ışıklarda bile kaliteli görüntüler alabiliyor.

Görüntüler 2 MB ile 4,5 MB arasında bir büyüklükte kaydediliyor. Tek şikayet görüntüleri pozlama için kameranın eğilimi ama ihtiyaç duyduğunuz anda HDR modu ile bu sıkıntıyı giderebiliyorsunuz. Bir bütün olarak mükemmel bir cep telefonu kamerası.



Benzer bir övgüyü video çekimi içinde yapabiliriz. 720p tüm sensör kullansa da 1080p sadece merkezi kısmı, Galaxy S II, Galaxy Note ve iPhone 4S ile aynı. Video kaydı H.264 ile yüksek profil L4.0 bit hızları civarında geliyor. Kare hızı 29,97 olarak belirlenmiş aydınlık oranına göre bu durum değişebiliyor. Kamera uygulamasını hızlı bir şekilde açabiliyorsunuz. Bir tıkla ekranı kilitleyebiliyorsunuz. Zaten bildiğiniz Samsung’un kamera arayüzü bulunuyor. Bazı diğer seçenekler sol tarafına eklenmiş, bunlar otomatik odaklama ve mod seçme özellikleri. Tek çekim, arkaya çekim modu, HDR ve Panorama çekim modları da seçenekler içinde.

Telefon ve Batarya

Spoiler uyarı: Telefon görüşmesi yaparken geliyor ve oldukça iyi. Uyarı ve bildirimlerde cihazın arka kısmında bulunan hoparlöründeki ses çıkışı şaşırtıcı derecede yüksek. Titreşim modu ise aynı şekilde güçlü ve gürültülü.

Samsung Galaxy S III , 2100 mAh ‘lık gayet büyük bir batarya ile kullanıcılara sunuldu, Rakipleri Galaxy Note 2500 mAh  ve Droid RAZR Maxx 3300 mAh  ‘tan çok daha ince ve küçük bir yapı sunabiliyor. En güncel rakibi ONE X ‘ten ise 300 mAh ile daha büyük kapasiteye sahip.

140 GPS bilgisi eklenmiş foto çekimi

1 Adet 250 Saniye uzunluğunda 1080p video çekimi

2 Saat aktif Wi-Fi kullanımı

Sürekli 3G açık durumda

7 saatlik kullanım ömrü sunuyor. Bu sonuçlara göre telefonu az kullananlar rahatlıkla iki gün şarj etmeden kullanabilir. Ama yoğun olan kullanıcılar günlük şarj etmek zorunda kalacaklar.

BlackBerry Curve 9220 Şimdi Avea'da!
41 mp kameralı Nokia 808 pureview piyasada!
YouTube için şok edici hata, Premium aboneleri isyanda
Sonraki Haber