Samsung Galaxy Alpha İncelemesi

Samsung'un Premium telefonu Galaxy Alpha'yı test masamıza yatırıyoruz.

Samsung 2014 yılında büyük bir değişim yaşadı. Bu değişim telefonların hem tasarımlarında hem de malzeme kalitesi tarafında görüldü. Kullanıcılarından büyük eleştiri alan Samsung özellikle çerçeve kısmında kullandığı alüminyum görünümlü plastikten bu yıl itibariyle resmi olarak kurtuldu. 

Galaxy Note 4 ve Galaxy Alpha ile metal çerçeveyle tanışan firmanın bundan sonraki telefon modellerinde de bunu kullanacağını düşünmekteyiz. bu düşüncemizi de doğrular niteliktedir. 

Samsung'un iPhone 6'ya rakip olarak piyasaya sunduğu söylenen Galaxy Alpha gerçek rakibi Sony Xperia Z3 Compact'tan daha performanslı ve çok daha ince bir yapıda olmasıyla dikkat çekmektedir. Bir başka rakibi ise kesinlikle iPhone 5S'tir.

Dilerseniz incelemeye geçmeden önce telefonun teknik özelliklerini kısaca hatırlayalım.

Samsung Galaxy Alpha

Ekran Özellikleri 4.7 inç, 1280x720 piksel çözünürlükte Super AMOLED 312 ppi ekran
İşlemci Exynos 5 5430 8 çekirdekli işlemci, 1.8 GHz hızında 4 adet A15, 1.3 GHz hızında 4 adet Cortex A7, 600 MHz hızında çalışan Mali T628 MP6
Ram Kapasitesi 2 GB Ram,
Kamera Arkada 12 megapiksel 4128 х 3096 piksel, 4K 30 kare/saniye video kayıt
Önde 2,1 megapiksel Full HD 30 kare/saniye Kayıt
Hafıza  32 GB
Hafıza Kartı Yok
Pil Kapasitesi 1860 Mah
Android Sürümü  Android 4.4.4 KitKat, Android 5.0 Lolipop güncellemesi alacak
Boyutlar 132,4 mm boy, 65,5 mm genişlik, 6,7 mm kalınlık
Ağırlık 115 gram
Eksta Özellikler Parmak izi ve kalp hızı okuma sensörü

Tasarım:

Galaxy Alpha kesinlikle Samsung'un yaptığı en başarılı telefonlardan biridir. Tasarım beğenisi kişiden kişiye değişiklik gösterse de firma özellikle inceliği ve tutuş zerafeti ile Galaxy Alpha'yı bir deneme telefonundan öteye taşımıştır. 

"Alpha" kelime anlamı olarak bir ürün için "ilk deneme" anlamında kullanılmaktadır. Bu da telefonun bir deneme telefonu olduğu ve devamının gelmeyeceği ile ilgili düşüncelere yol açmıştır. Bu noktada bazı haberler yapılmış olsa da firmayla yaptığımız görüşmelere göre Alpha modelinin devamı gelecek.

Samsung'un Galaxy Alpha'da, Galaxy Note 4'teki ortadan uca doğru genişleyen metal bir yan çerçeve kullandığını görüyoruz. Bu yan çerçevelerin sağında güç düğmesi, solunda ise ses açma kapama butonunu görmekteyiz.

Üst tarafta kulaklık girişi ile dış gürültüyü engelleyen mikrofonu; alt tarafta ise mikrofon hoparlör ve USB 2.0 girişini görmekteyiz. Galaxy Alpha ile birlikte Galaxy Note 3'te kullanılan USB 3.0'dan tamamen vazgeçildiğini görmekteyiz.

Telefonun önde üst tarafta en sağda 2,1 megapiksel ön kamerayla birlikte hareket ve yakınlık sensörünü görüyoruz. Hoparlör kısmının altında ise yaldızlı şekilde işlenmiş Samsung yazısını görebilmekteyiz. Firmalar umarız 2015'te telefonların üzerine marka yazmayı bırakabilirler. Lakin bu gerçekten oldukça kötü bir görünüme sebep olmakta.

Önde alt tarafta tam ortada parmak izi okuma sensörünün bulunduğu Home butonunu, sağında geri tuşunu solunda ise son uygulamalar tuşunu görmekteyiz. Samsung'un sol tarafta menü tuşunu kullanmasına aşinaysanız bu kombinasyona alışmakta biraz zorlanabilirsiniz.

Telefonun arka kısmında 12 megapiksel kamera ile Galaxy S5'te gördüğümüz kalp hızını ölçen sensöre rastlıyoruz. Bu noktada şunu belirtmekte fayda var: Galaxy Alpha oksijen seviyenizi ölçemiyor bu sadece Galaxy Note 4'e ait bir özellik.

Samsung'un 2015 yılında "deri görünmlü plastikten" kurtulacağını umuyoruz. Lakin amiral gemisi bir modelde kullanıcılar şu görüntüden gerçekten sıkıldı.

Galaxy Note 4'ün arka kısmında bulunan kamera çıkıntısı Galaxy Alpha'da çok belirgin değil. Lakin bu durum bu incelikte bir telefon için oldukça önemli bir kriter.

Galaxy Alpha oldukça ince bir telefon. 6,7 mm kalınlığı ile iPhone 6'ya meydan okuyan bu telefonun gerçek rakibi Xperia Z3 Compact'tan %20 daha ince olduğunun altını çizelim.

Galaxy Alpha tasarım anlamında gerçekten çok güzel bir telefon. Galaxy Alpha için çekilen reklam filmlerinde sanki kadınlar için yapılmış gibi bir izlenim oluşturulmaya çalışılsa da küçük ekranlı, hızlı bir Android telefon almak isteyenler için Galaxy Alpha şimdilik en iyi seçenek gibi görünüyor. 

Ekran:

Samsung, Galaxy Alpha'da 4.7 inç 1280x720 piksel çözünürlükte 312 pp değerinde yeni nesil Super AMOLED ekran kullanıyor. AMOLED ekranlarda alıştığımız beyaz renk sorunun Galaxy Note 4 ve Galaxy Alpha ile tamamen aşıldığına şahit olmaktayız. 

2K çözünürlüğün gereksizliğinden bahsetiğimiz şu günlerde Samsung, Galaxy Alpha'da 720p bir ekran kullanıyor. Galaxy Alpha'nın ekranı gerçekten çok parlak değerlere ulaşabiliyor. Telefonda ekstradan el feneri ışığını kullanmanıza gerek kalmayacak kadar parlak olan bu ekranın telefonun en beğendğimiz donanımından birisi olduğunu söyleyebiliriz.

Samsung Galaxy Note 4'te olduğu gibi Galaxy Alpha'da da Gorilla Glass 4 koruması kullanıyor. Aynı korumanın kamera lensinin dışa çıkıntı yapan cam yüzeyinde kullanıldığını da düşünüyoruz. Lakin yaptığımız testlerde ekranda ve lens camında en ufak bir çizilme olmadı. 

 Bu noktada Gorilla Glass 4'ün telefonların ekranlarını eski sürümlere göre çok daha iyi koruduğunu görmekteyiz.

Arayüz: 

Samsung telefonlarında bildiğiniz gibi TouchWIZ arayüzünü kullanıyor. Bu arayüz için "mükemmel" demek oldukça gerçek dışı bir yorum olacaktır ama Güney Koreli üretici son dönemde yaptığı güncellemeler ile TouchWIZ arayüzünün artık sorunsuz bir şekilde çalıştığını görmekteyiz.

Rehberde yaşanan şişme ve geçiş problemlerinin Galaxy Alpha ile tamamen aşıldığını görüyoruz. Kilit ekranının sağ tarafında kamera kısayolu bulunuyor. Bu noktada Samsung'un biraz daha fazla özelleştirilmeye ihtiyacı var gibi görünüyor. Rakip telefonlar artık kilit ekranındayken belli şekiller çizilerek görevleri yerine getirebilirken Samsung'un bu alanda yeni bir soluğa ihtiyacı olduğunu düşünmekteyiz.

Ana ekranda alt tarafta alışık olduğumuz bir düzen var. Ana ekranda yer alan hava durumu ve saat bilgisi ise arka planda görüntü kaybına sebep olmayacak şekilde düzenlendiğini görmekteyiz. 

Bildirim ekranını olabildiğince özelleştirebiliyorsunuz. Önem verdiğiniz ayarların kendi istediğiniz şekilde düzenlenmesine izin veren yeni TouchWIZ bu noktada tam bir özelleştirmeyi bizlere sunuyor. 

Özel Mod: Bu mod sayesinde telefonunuzdaki içeriklere başkalarının erişmesinin önüne geçiyorsunuz. Piyasada çok fazla olmayan bir telefon kullanıyorsanız birçok kişi telefonunuzu incelemek istiyor. Bu da telefonunuzda başkalarının görmesini istemediğiniz mesajların, uygulamaların ya da resimlerin karıştırılmasına sebep olmaktadır. Bu durumu engellemek için Samsung menüye Özel Mod seçeneği ekleyerek içeriklerinizin korumasını sağlıyor. 

Samsung Galaxy Alpha'da Home butonunun altında parmak izi okuma sensörü bulunuyor. Bu sensörün ne kadar efektif çalıştığını Galaxy Note 4 parmak izi okuma sensörü videomuzu izleyerek kendiniz karar verebilirsiniz. Parmak izi okuma sensörü alan taraması değil de yüzey taraması yaptığı için bu noktada telefon belli başlı sorunlar yaşayabiliyor. Bazı kullanıcılarımızın yaptığı yorumlarda parmak izi okuma sensöründen oldukça memnun olduklarını görürken bazı kullanıcılarımızın memnun olmadığı yorumlarına şahit olmaktayız. Bu noktada bu sensörün çalışmasından memnun olan kullanıcılarımız da kendi çektikleri video linklerini  adresine yollayabilirlerse onları da yayımlayabiliriz.

Samsung Galaxy Alpha daha önce söylediğimiz gibi kutudan Android 4.4.4 işletim sistemiyle çıkıyor ama çok kısa bir süre içinde Android 5.0 Lolipop güncellemesi alacağını söyleyebiliriz. Bu noktada Samsung Galaxy S5 için tüm dünyada Android 5.0 Lolipop dağıtıma başladı. Bu ay içinde de Galaxy Note 4 için güncelleme yayımlanacak, en geç Şubat ayı içinde güncellemenin Galaxy Alpha'ya da verileceğini düşünüyoruz.

Samsung Galaxy Alpha'nın diğer Samsung telefonlarından farklı bir özelliği bulunmuyor. Samsung telefon kullanmaya alışkınsanız bu telefonun arayüzünde asla zorluk çekmeyeceğinizi söyleyebiliriz.

S Health uygulaması

Galaxy S5 ile başlayan kalp hızı okuma sensörü Galaxy Note 4 ve Galaxy Alpha ile birlikte artık çok daha efektif kullanılmaya başlandı. Kandaki Oksijen Konsantrasyonunu da ölçmeye başlayan Galaxy Alpha'da ki S Health uygulamasının her geçen gün daha fazla özelliğe kavuştuğuna şahit olmaktyız.

Bu kadar ayrıntıya gerek var mıydı bilemiyoruz ama gün içinde sürekli yanınızda taşımadığınız bir cihazın adımlarınızı sayması ve kalori hesabı yapmasının ne denli doğru sonuç verebileceğini ise varın siz düşünün. S Health uygulamasına ait ekran görüntülerini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

 

Performans:

Samsung Galaxy Alpha'da 8 çekirdekli Exynos 5 5430 işlemci kullanıyor. Bu işlemci 4 adet 1.8 GHz hızında A15 ve 4 adet 1.3 GHz hızında Cortex A7 çekirdeklerinden güç alıyor. Exynos 5 5430 bir efsane haline dönüşen "8 çekirdeğin birden aktif" şekilde çalışabilmesine olanak sağlıyor ve bundan dolayı yaptığımız testlerde telefon resmen "uçuyor".

Galaxy Alpha 600 MHz hızında çalışan Mali T628 MP6 grafik biriminden güç alıyor. Çözünürlüğün düşük olması ise Samsung Galaxy Alpha'nın rakiplerine göre en önemli avantajı. Bu avantajını iyi değerlendiren Alpha'nın yaptığımız testlerde bu denli başarılı olmasının en büyük sebebi ekran Galaxy Note 4'ten tam 4 kat daha az çözünürlük sunmasıdır. 

Yaptığımız benchmark testlerinin sonuçlarını aşağıdan inceleyebilir kendi telefonunuz ile karşılaştırabilirsiniz.

Antutu

Quadrant:

Geekbench 3

GPUBench

Nenamark 2

BaseMark OS II

Vellamo

GFXBench

SunSpider 1.0.2

Google Octane


Kamera:

Samsung Galaxy Alpha'da, Galaxy S5'te kullandığı ve kendi geliştirdiği ISOCELL kamera sensörü kullanıyor. BSI teknolojisinin yerine alacağı düşünülen bu teknolojinin telefonlarda özellikle düşük ışık ve HDR performansını artırılacağı belirtiliyordu. ISOCELL ile Samsung kaynaktan gelen ışık fotonlarının sensör içinde pikseller tarafından hapsedilerek kullanılmasını sağlıyordu. Her pikselin kendi odasına düştüğü ışık yan piksele geçiş yapmadığı için de daha düşük megapiksel değerlerinde daha keskin fotoğraflar çekilebilmesine olanak sağlanıyordu.

Samsung Galaxy Alpha'da arkada 12 megapiksel 4K video çekimi yapabilen, önde ise 2,1 megapiksel değerinde Full HD video çekimi yapabilen bir kamera kullanıyor. 

Kameranın arayüzü ise Samsung telefonlardan alıştığımız bir şekilde bizlere sunuluyor. Arayüzü ve telefonla çektiğimiz bazı fotoğraf örneklerini aşağıdan inceleyeblirsiniz.

Kamera Arayüzü

Farklı video çekim modlarına ayarlardan ulaşabiliyorsunuz.

Seçmeli Odak ile fotoğrafın üzerinde bir noktayı daha sonradan odaklamanıza (yazılım düzeyinde) izin veriliyor.

Mod tuşuna basarak istediğiniz çekim modunu seçebiliyorsunuz. Samsung yazılımını şişirmemek adına çokta fazla modu kullanıcılara sunmuyor. En sonda yer alan İndir butonuna tıklayarak dilediğiniz modları telefonunuza yükleyebilirsiniz.

Kamera Örnekleri

Galaxy Alpha'nın en başarılı olduğu yerlerden birisi ise kesinlikle düşük ışık çekim kalitesidir. Bunu daha sonra yapacağımız detaylı testlerde sizlerle paylaşacağız.

Samsung Galaxy Alpha'nın fotoğraf karşılaştırma testlerini önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız. 

Pil: 

Samsung Galaxy Alpha hem boyut hem de incelik sebebiyle yüksek bir pil gücü sunmuyor ama bu pilinin yetersiz ve standartların dışında olduğu anlamına da gelmiyor. Galaxy Alpha'nın çok fazla enerji tüketmeyen işlemcisi ve ekranı telefonun 1 günlük süreyi rahatlıkla bitirebilmesine olanak sağlıyor. 

Özelleştirlmiş "güç tasarruf modu" sayesinde pilinizi şarj etmeden uzun süre (telefon ve mesaj) kullanılabilmesine olanak sağlamaktadır. 

Galaxy Note 4'te gördüğümüz bekleme modunda tüm gece boyunca %1 ile % 2 şarj harcama seviyelerinin Galaxy Alpha'da olduğunuda belirtelim. 

Bu telefonu size tavsiyemiz ekran otomatik modda kullanmanız. Bu mod seçildiğinde telefon kullanıcısına 1860 mAh pil gücü olduğunu unutturuyor. Açıkçası Galaxy Alpha'nın pil gücü bizi oldukça tatmin etti.

Yaptığımız video test sonuçlarını aşağıdaki ekran görüntülerinden inceleyebilirsiniz.

Galaxy Alpha ile 42 dakika boyunca otomatik ekran modunda bir video izledik ve bu video izleme sonucunda telefonun pili %7 azaldı. Kısacası Galaxy Alpha ile 9 - 10 saat civarında film izleyebilirsiniz. 

Sonuç: 

Galaxy Alpha Samsung'un şimdiye kadar ürettiği en şık telefonlardan birisi, çevremdeki arkadaşlarımın çoğunun beğenisini kazanan bu telefonun fiyatı ise kendisinin tercih edilmemesinin ve sınırlı bir çevre tarafından kullanılmasına sebep olmakta. Geçtiğimiz ay içinde 1899 TL fiyat etiketiyle satışa sunulan bu telefon çok kısa bir süre içinde 1699 TL fiyata geriledi. Aynı telefona 200 TL fazla para ödeyenler için Samsung'un bu noktada bir kampanya yapıp yapmayacağını ya da bir hediye verip vermeyeceğini ise tabi ki bilemiyoruz.

Bu telefona 1 ay önce 1899 TL verenlerin bir daha Samsung ürünü alıp almayacaklarını ise sizin takdirinize bırakıyoruz. 17 ay önce piyasaya sunduğu telefona bile zam yapan Apple'a karşın telefonlarında (iyi analiz yapamamaktan dolayı) sürekli indirim yapan firmaların kullanıcılarda büyük bir güven problemi yaşattığını görmekteyiz. Yazının hazırlandığı gün itibariyle 3 farklı internet sitesinde 3 farklı fiyatla satılan Galaxy Alpha bu noktada sizin de kafanızı karıştırmıyor mu

Samsung Galaxy Alpha'yı oldukça beğendik fakat yukarıda anlattığımız bu durum telefonun daha da ucuzlayacağı yönünde bir beklenti oluşmasına sebebiyet vermekte. Galaxy Alpha, 8 çekirdeğin birden aktif şekilde çalışabildiği gerçekten de uçuk kaçık performans gösteren bir telefon. Bu telefonun daha iyi bir satış stratejisiyle satılması gerektiğne inanıyoruz. Küçük ekranlı hızlı bir Android telefon arayorsanız sadece Xperia Z3 Compact'a bağımlı değilsiniz. Galaxy Alpha'da bu noktada kullanıcılara en iyiyi vadediyor. Kamera performansını da oldukça beğendiğimiz Galaxy Alpha'nın birçok kullanıcının tam istediği telefon olduğunu düşünmekteyiz. Büyük ekranlı telefonlardan sıkıldıysanız size farklı bir alternatif sunan Galaxy Alpha'yı siz değerli okuyucularımıza gönül rahatlığı ile öneriyoruz.

Özellikle kadın kullanıcılar tarafından büyük beğeni kazanan Gold renginin prestij bakımından da bir karizması olduğunun altını çizelim. 

LG G3 Beat incelemesi
Polaroid'den Oppo N1 kopyası döner kameralı Selfie akıllı telefon
Microsoft Teams için harika özellik: Toplantılarda istediğiniz dili konuşabileceksiniz
Sonraki Haber