Samsung Galaxy A9 (2018) incelemesi (video)

Dünyanın 4 ana kameralı ilk telefonu olan Samsung Galaxy A9 (2018) modelini enine boyuna inceledik. İşte kamera canavarı telefonla ilgili deneyimlerimiz.

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan ve Türkiye pazarında satışa sunulan Samsung Galaxy A9 (2018), dünyanın 4 ana kameralı ilk telefonu olma özelliğini taşıyor. Üzerinde orta seviye sayılabilecek Snapdragon 660 bulunan cep telefonu ile daha önce Şile'de bir etkinliğe katılmış ve modeli ilk kez o toplantı sırasında uzun süre kullanma fırsatı bulmuştuk. Sonrasında teste gelen telefonu kullanıp detaylı bir şekilde inceledik.

Samsung Galaxy A9 (2018) incelemesi (video)

İlk bakışta klasik bir Samsung modeli görünümü sunan Galaxy A9 (2018), firmanın tasarım anlayışının geleneksel çizgilerini taşıyor. Gece siyahı, petrol mavisi ve şeker pembesi olmak üzere 3 farklı rengi bulunan telefonun bize gönderilen versiyonu petrol mavisi renginde. Bu renk seçeneğinde telefonun arka yüzü üst kısımda yeşil ile başlarken aşağı doğru maviye çalan bir degrade geçişi görülüyor.

Samsung Galaxy A9 (2018) tasarım

Arka yüzde bulunan 4 kamera dikey bir şekilde gövdeye paralel olarak sıralanmış. Kameraların hemen altında LED lamba, arka yüzün üst orta kısmında ise parmak izi okuyucu ve onun hemen altında Samsung logosu bulunuyor. Önden bakıldığında sağ yan yüzde güç tuşu ve onun üstünde ses tuşları yer alırken sol yan yüzde sadece Bixby tuşu bulunuyor. Telefonun alt yan yüzünde ise 3.5 mm kulaklık çıkışı, US:B Type-C bağlantısı ve hoparlör yer alıyor. SIM kart yuvası ise üst yan yüzde konumlandırılmış.

Samsung Galaxy A9 (2018) teknik özellikleri

Telefonun ekran boyutu 6.3 inç ve çözünürlük ise 1080x2220 piksel. Ekran Super AMOLED olduğu için parlaklık anlamında fazlasıyla iyi bir deneyim sunuyor. Ekranı beğendiğimizi söyleyebilirim.Telefonda Snapdragon 660 işlemci, Adreno 512 GPU, 6 GB RAM (teknik olarak 8 GB RAM seçeneği de bulunuyor ama bize gelen sürüm 6 GB idi), 128 GB depolama, microSD bellek kartı yuvası gibi özellikler bulunuyor.

Samsung Galaxy A9 (2018) kullanım özellikleri

A9 genel olarak kullanıma kolay bir telefonu. Daha önce Samsung telefon kullananların alışık olacağı bir arayüz var karşımızda. Telefonla ilgili en önemli eleştirilerden biri olan orta seviye işlemci (Snapdragon 660) konusu gerçekten biraz sıkıntılı. Telefonun günlük performansını fazla etkilemeyen bu işlemci, günümüz şartlarına göre biraz eski kalmış. Bu tarz bir telefonda insan biraz daha iyi bir işlemci arıyor. Bu işlemci telefonun genel performansında sorun çıkarmasa da oyunlarda yüksek çözünürlük isterseniz yetersiz kalabiliyor.

İşlemciyi saymazsak telefonun ekranın AMOLED olması, RAM ve depolama miktarı gibi özellikleri yeterli. Sanırım Samsung, işlemcideki eksikliği diğer donanım özellikleriyle kapatmak istemiş. Kısmen de olsa başarılı bir strateji.

Samsung Galaxy A9 (2018) performansı

Telefonla sentetik testler de yaptık. Antutu testlerinde 139 bin 862 puan alan telefon Geekbench'te tek çekirdek modunda 1616, çoklu çekirdek modunda 5866 puan aldı. Sunduğu özelliklere göre ortalama bir rakam olduğunu belirteyim. Günlük kullanım anlamında telefonda bir sorun yok. Gayet iyi bir performans verdiğini söyleyebilirim. Elbette oyunlarda yüksek çözünürlük isterseniz bu durum değişebiliyor.

Samsung Galaxy A9 kamera özellikleri

Gelelim telefonun en iddialı yönlerinden biri olan 4 ana kameraya. Samsung Galaxy A9 (2018)'da biri ana, diğeri ultra geniş açı, üçüncüsü 2X optik zoom ve sonuncusu da alan derinliği için olmak üzere 4 farklı kamera bulunuyor. Bu kameralar telefonun kabiliyetlerini leri seviyeye taşıyor. Telefonun kameraları 8 Megapiksel Ultra Geniş Açı, 10 Megapiksel Telefoto, 24 Megapiksel ana kamera ve 5 Megapiksel alan derinliği kamerası şeklinde yukarıdan aşağı doğru sıralanıyor. Kameralar arasında hem video hem fotoğraf modunda geçiş yapabiliyorsunuz. Ancak fotoğraf çekimlerinde hem geniş açı, hem normal hem de optik zoom kullanabilirken, video modunda sadece optik zoom ve normal açıyı kullanabiliyor, geniş açıyı bu modda kullanamıyorsunuz.

Ben genel olarak kameraların performansını beğendim. Samsung mühendisleri böyle bir donanım altyapısında 4 modüllü bir kamerayı çalıştırmak için epey uğraşmışlar. Zaman zaman ufak takılmalar olsa da genel olarak kameralar vaad ettiklerini yerine getiriyor. Daha önceki Samsung modellerinde gördüğümüz AR Emoji, Ultra Ağır Çekim, Panorama, gibi çekim modları A9'da da bulunuyor.

Telefonda video modunda ana kamera 4K 30 fps kayıt yapabiliyor. Ancak kamerada titreşim engelleme özelliği bulunmadığı için videolarda hareketli çekim yapmak isterseniz sarsıntıların çekimlere dahil olacağını söylemek isterim. Yani hareket ederken video çektiğinizde titreşimler videoda net bir şekilde hissediliyor.

Telefonun ön kamerası ise 24 Megapiksel ve bu kamera da Full HD 20 fps video kayıt edebiliyor. Ön kamera yüz güzelleştirme filtreleri de yer alıyor. Yine Samsung modellerinde görmeye alıştığımız menüler ve çekim modları da bu telefonda bulunuyor.

Telefonun an ve arka kameralarının video performansı yeterli seviyede. Titreşim engelleme olmasa da görüntü kalitesi gayet yeterli. Fotoğraf kalitesi de yine yeterli bir seviyede. Örnek fotoğraflardan bazılarını bu incelemenin içinde sizlerle paylaşıyorum. Ayrıca link olarak yazının sonunda Samsung Galaxy A9 (2018) ile çektiğimiz örnek fotoğraflardan oluşan galeriyi görebilirsiniz.

Samsung Galaxy A9 (2018) pil ömrü

Telefonda 3800 mAH bütünleşik pil bulunuyor. Bu pil günlük kullanımda 1 tam günü rahatlıkla geçirmenizi sağlıyor. Eğer çok yoğun bir kullanım yapmazsanız bu rakam 2 güne kadar uzayabiliyor. Öte yandan telefonla yaptığımız PCMark Battery Test'inde 8 saat 1 dakika gibi bir süre gördüğümüzü de belirtelim. Ortalamanın üzerinde bir değer.

Samsung Galaxy A9 (2018) fiyatı

Telefonun eleştirilen yönlerinden biri de fiyatı. İlk piyasaya çıktığında 4300 TL fiyat etiketine sahip olan telefonu biz bu incelemeyi yaptığımız tarihte 3300 TL civarında satın almak mümkündü. Fiyat anlamında baktığımızda bu donanıma göre giriş fiyatının biraz yüksek olduğunu söyleyebilirim. Fiyatının düşmüş hali de biraz yüksek olsa da yine de lansman fiyatına göre indirim sağlanmış olması güzel bir gelişme. 

Samsung Galaxy A9 (2018) video inceleme


Samsung Galaxy A9 (2018)'in özelliklerini anlattığımız detaylı video incelememizi aşağıda izleyebilirsiniz: 

Samsung Galaxy A9 (2018) teknik özellikleri

  • 6.3 inç 1080x2220 piksel Super AMOLED ekran
  • Yüzde 80.5 ekran/gövde oranı
  • Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 8 çekirdekli işlemci
  • Adreno 512 GPU
  • 6/8 GB RAM seçeneği
  • 128 GB depolama
  • microSD bellek kartı desteği
  • 4 kamera modüllü ana kamera (8 Megapiksel Ultra Geniş Açı, 10 Megapiksel
  • Telefoto, 24 Megapiksel ana kamera ve 5 Megapiksel alan derinliği kamerası)
  • Ana kamerada 4K 30 fps video kayıt
  • 24 Megapiksel ön kamera
  • Ön kamerada Full HD video kayıt
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Parmak izi okuyucu
  • 3800 mAh pil

 

BEĞENDİM

  • 4 modüllü ana kamera
  • AMOLED ekran
  • 6 GB RAM
  • Yüksek dahili depolama

 

 

BEĞENMEDİM

  • Snapdragon 660 işlemci
  • Fiyatı yüksek

Sonuç

Sonuç olarak bazı donanım özellikleri çok iyi olan Samsung Galaxy A9 (2018) ne yazık ki belli açılardan zayıf bir model olmuş. Dörtlü kamerası ile öne çıkan modelin konumlandırması biraz yanlış olmuş. Siz de bu telefonla ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizimle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz. 

Yeni iPhone modelleri Type-C ile geliyor!
HUAWEI ilk deneyim mağazası sürprizlerle açılıyor
En fazla elektrikli otomobil satan markalar belli oldu, TOGG kaçıncı sırada?
Sonraki Haber