Oppo'nun yeni nesil şarj teknolojisinin bilinmeyenleri!

15 dakikada %100 şarj mümkün; peki ya sonrası?

Çinli firmaların taklit edenden taklit edilene olan yolculuğunu bire bir yaşayan insanlardan biriyim; zira Çinli markaların telefonları oldukça sık kullandım ve zaman içinde bunların çoğuna da sahip oldum. Çinli firmalar en başlarda Apple'ı ve Samsung'u ciddi oranda taklit ettiler. Apple'ın tasarımını, Samsung'un da yazılımını taklit eden firmalara MediaTek'in de destek vermesiyle 149 dolar seviylerindeki ürünleri ile Çinli firmalar büyük satış rakamlarına ulaştılar. 

 

Daha sonra "bir şey" oldu ve Çinli firmalara bir aydınlanma geldi ve BBK'nın bünyesinde bulunan Vivo dünyanın ilk 2K çözünürlüğündeki telefonunu pazara sundu. ZTE ve Xiaomi ise orta segment telefonlar noktasında global pazarı resmen domine ettiler. Huawei ise öncelikle inovasyonları ile birbirinden güzel telefonlara imza atarken dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi Lenovo'da orta üst segment telefonlarla kendine pazardan pay edinmeye çalıştı.

BBK'ya ait Oppo ise 2014 Mart ayında yeni nesil telefonu Find 7'yi pazara sundu. Telefonun birbirinden güzel özellikleri vardı ama asıl fark VOOC denilen özel bir yazılım ve 5 Amperlik şarj aleti ile gelmesiydi. Şahsımın da uzun süre kullandığı Oppo Find 7 46 dk'da 3000 mAh pilin %100 dolmasını sağlıyordu ve şarjınız bitse bile bir kahve içimi sırasında telefonunuzun en azından %50 şarj olabilmesinin önünü açıyordu. 

Amrial gemisi modellerin "hızlı şarj" özelliğiyle satılıp 90 dakikada şarj olabilmeleri yanında Oppo'nun VOOC özelliği tek kelimeyle muhteşem bir kullanıcı deneyimini de beraberinde getiriyordu ama bu noktada ufak bir sorun vardı.

Pil o kadar hızlı bir şekilde şarj oluyordu ki; telefonu kullandıkça pil ömrünün hızla azaldığına şahit oluyorduk. Bu da Oppo Find 7'nin pilinin 1 yıl geçmeden değişimesi gerektiğine sebep oluyordu. Yani ben kendi  kullandığım Find 7'nin 2 kez pilini değiştirmek durumunda kaldım.

Şimdi Oppo yeni nesil VOOC şarj teknolojisi ile bizi tanıştırdı. Bu teknoloji sayesinde 2550 mAh kapasiteye sahip bir telefon 0'dan %100'e 15 dk içinde şarj edilebiliyor.

Bu şarj teknolojisi tüm mobil pazarın ilgisini çekiyor ama bu VOOC şarj teknolojisinin "pil katili" olduğunu da yakından deneyimleyen birisi olarak bu teknolojiye biraz tedirgin bakıyorum. Özellikle değiştirebilir pile sahip olmayan telefonlarda bu teknolojinin kullanımı tam bir soru işareti!

Pil gücünü arttıramıyorsak ve lityum iyon teknolojisini yoğunlaştıramıyorsak bu şekilde hızlı şarjların mobil pazarın geleceğini şekillendireceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Sürekli şarj ihtiyacının bir şekilde önüne geçilecek ama nasıl???

 
    
Samsung Galaxy S7 ve S7 Edge: Tüm yeni özellikleri
Galaxy S6 Edge+ Android 6.0 güncellemesi başladı
Elektrikli otomobillerde yangın riski son buluyor
Sonraki Haber