OPPO RX17 Pro inceledik (video)
Şık bir tasarımı bazı açılardan güçlü donanım özellikleriyle harmanlayan OPPO RX17 Pro cep telefonunu inceledik.
Türkiye pazarına yeni giren bir marka olan OPPO, dünyanın beşince en büyük cep telefonu üreticisi. Çin merkezli marka geçtiğimiz aylarda Türkiye'de resmi olarak faaliyetlerine başlamıştı. Firma Türkiye pazarına RX17 Pro, AX7 ve R17 NEO modelleriyle resmi olarak giriş yaptı. Ülkemizde farklı OPPO modelleri satılsa da bu üçü dışındakilerin ithalatçı garantili olduğunu belirtmek isterim.
OPPO RX17 Pro inceledik (video)
Ailenin en güçlü ve haliyle en pahalı modeli RX17 Pro'yu daha önce kutusundan çıkarmıştık. Bu modelin öne çıkan özellikleri arasında AMOLED ekran, şık tasarım, gelişmiş bir gece moduna sahip kamerası ve belli açılardan gelişmiş donanım özellikleri yer alıyor.
OPPO RX17 Pro genel özellikleri
6.4 inç AMOLED ekranı bulunan telefonda, yüzde 91.5 ekran gövde oranı, damla çentik, Corning Gorilla Glass 6, Super Vooc hızlı şarj desteği, Snapdragon 710 işlemci, Adreno 616 GPU, gece çekimlerinde iddialı yapay zeka destekli kamera, ekrandan parmak izi okuma, 6 GB RAM, 128 GB depolama gibi özellikler bulunuyor.
Donanım özelliklerine baktığımızda bazı açılardan orta seviye, bazı açılardan ise üst seviye karşımıza çıkıyor. Örneğin ekranın AMOLED olması, 6 GB RAM ve 128 GB depolama iyi olmuş. Fakat kullanılan işlemci ve GPU biraz orta seviye kalmış.
OPPO RX17 Pro tasarım
Telefonun tasarımı beğendiğimiz yönleri arasında yer alıyor. Özellikle arka yüzde yer alan sağdan sola degrade renk geçişi (ki S şeklinde bir geçiş bu) telefona güzel bir hava katıyor. Arka yüzey çok parlak olmasa da el izi kalıyor. Bunu engellemek için kutudan çıkan mavi renkli yumuşak silikon kılıfı kullanabiliyorsunuz. Fakat bu kılıf da telefonun tüm havasını öldürüyor. Tercih sizin.
Damla şeklinde çentiği bulunan telefonda ekran gövde oranı yüzde 91.5 gibi yüksek bir değerde. Alta ve üst kısımlarda ve kenarlarda fazla bir boşluk yok.Telefonda parmak izi özelliği ekrana entegre edildiği için ne ön ne de arka yüzde parmak izi okuyucu kullanmaya gerek kalmamış. Bu da cihazın ekranın daha büyük geliştirilebilmesine katkıda bulunmuş.
Bize gönderilen telefon Kuzey Işıkları renginde ve telefonun bu rengi çok güzel görünüyor. Arkası sağdan sola doğru bir geçişle S harfi şeklinde bir geçişe sahip olan telefonda bu geçiş üst ve alt kısımlarda da yer alıyor. Bu arka kapak parmak izi konusunda hassas olmasa da dikkatli bir kullanım öneririz. Ayrıca kutusundan mavi renkli bir kılıf da çıkıyor. Biraz kalın olan bu esnek kılıf telefonu korumasına koruyor ama o muhteşem güzelliği de gölgeliyor.
Telefonda kulaklık ve USB bağlantısı microUSB Type-C yuvası üzerinden sağlanıyor. Yani 3.5 mm kulaklık çıkışı bulunmuyor. Kutusundan çıkan Type-C kulaklık ile telefonu kullanıyorsunuz. Kutusundan dönüştürücü de çıkmadığından farklı bir kablolu kulaklık bağlamanız mümkün değil. Ben genel olarak 3.5 mm kulaklık çıkışı sunmayan telefonlara biraz mesafeli duruyorum. Ama bu kişisel bir yorum. Bazı üreticiler bu bağlantıyı çoktan kaldırdı.
OPPO RX17 Pro ekrandan parmak izi okuyor
Telefonun ekranı Corning Gorilla Glass 6 ile korunuyor ve parmak izi okuma özelliğine sahip. Ekranın parmak izi okuma hızı gayet iyi. Ama benzerlerinde olduğu gibi sulu ortamlarda biraz sıkıntı çıkıyor. Ayrıca ekranı film ile kaplarsanız muhtemelen (hepsi için geçerli değil ama birçoğu böyle) parmak izi okuma özelliği devre dışı kalacak. Bu biraz can sıksa da telefonun ekranına dokunarak parmak izi okutmak çok havalı bir güvenlik yöntemi.
Daha önce test ettiğimiz Huawei Mate 20'deki ekrandan parmak izi okuma özelliğinhden farklı olarak OPPO RX17 Pro ekranın alt kısmındaki bir bölgeden parmak izini okuyor. Okuma hızı gayet iyi ama haliyle fiziksel parmak izi okuyucu kadar hızlı değil. Yine de fazlasıyla işlevsel olduğunu söyleyebiliriz.
Genel kullanım ve performans
Telefon Android 8.1 işletim sistemini kullanıyor. Bu işletim sistemine OPPO tarafından geliştirilen ColorOS 5.2 arayüzü eşlik ediyor. Bu arayüz yeni olsa da kullanımı karmaşık değil. Adından da anlaşılacağı gibi renkli bir arayüz olan ColorOS, kullanıcısını yormuyor ve sezgisel bir kullanım sunuyor. Öte yandan telefonun arayüzündeki saat fontu ve standart olarak gelen zemin rengi bana biraz iPhone X arayüzünü anımsattı.
Telefon Snapdragon 710 işlemci ve Adreno 616 GPU'dan güç alıyor. 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanı da hem telefonun hızlı çalışmasını hem de yer sıkıntısı çekmemenizi sağlıyor. Genel olarak bu işlemci ve diğer teknik özellikler telefonun akıcı çalışmasını sağlıyor. Günlük performans anlamında bir sorun olmuyor telefonla ilgili olarak. Birçok işlemi rahatlıkla yapabildiğiniz gibi birden fazla uygulama kullanımında da sorun yaşanmıyor.
Oyun tarafında ise telefon her türlü oyunu rahatlıkla oynatıyor. Sadece yüksek çözünürlükte oynamak istediğinizde her zaman bu isteğe yanıt veremeyebiliyor. Zaten bu donanım ile bazı oyunlarda yüksek çözünürlük sıkıntısı yaşamanız gayet normal.
Öte yandan telefonla sentetik performans testleri de yaptık. Bu testlerden AnTuTu'da 153.339, Geekbench'te tek çekirdekte 1.798, çoklu çekirdekte ise 5.921 puan aldı. Puanların donanıma göre normal olduğunu söyleyebiliriz.
OPPO RX17 Pro kamera özellikleri
Telefonun arka yüzünde 3 kamera bulunuyor. Ancak bunlardan sadece ikisini fotoğraf çekimlerinde kullanıyoruz. Üçüncü kamera ise ToF yani Time of Flight adı verilen bir teknoloji için kullanılacak bir kamera. Bu teknoloji Android 9.0'da AR yani Artırılmış Gerçeklik uygulamalarında kullanılacak. Ancak telefon henüz bu güncellemeyi almadığı için deneme imkanımız olmadı.
Diğer iki kamera ise sırasıyla 12 MP ana, f/1.5/2.4 çiftli diyafram ve 20 MP ikinci, f/2.6 diyaframlı olmak üzere dual kamera teknolojisiyle donatılmış. Kamera 2X hibrit zoom yapabiliyor. Telefondaki kamera arayüzü Samsung cihazlarında kullanılan arayüze fazlasıyla benziyor. Hatta Samsung telefonlarda bulunan AR Emoji (burada isim verilmemiş) özelliği de telefonda mevcut. Bu sayede yüzünüzü taratarak kendi hareketli emojinizi oluşturabiliyorsunuz. İlginçtir telefonun bu özelliği Samsung modellerindekinden daha iyi çalışıyor.
Ana kameranın fotoğraf kalitesi tatminkar. 2X zoom da muhtemelen hibrit ve çok fazla bozulma yapmıyor. Çekim modları karmaşık değil ve rahat bir şekilde kullanılabiliyor. Telefonun iddialı olduğu özelliği ise gece çekimleri. Huawei P20 Pro ve Mate 20 Pro modellerinde olduğu gibi üst üste çekim tekniği ile gerçekleştirilen Gece çekimleri başarılı sonuç veriyor. OPPO RX17 Pro ile çektiğimiz örnek fotoğrafları bu yazının içinde görebilirsiniz. Ayrıca yazının sonundaki galeriden de onlara erişmeniz mümkün.
Telefondaki ön kamera ise 25 MP ve f2.0 diyafram sunuyor. Görüntü kalitesi genel olarak başarılı ve sunduğu onlarca yüz güzelleştirme özelliği ile birçok efekti yüzünüze uygulamanız mümkün oluyor.
Video tarafında ise ana kameralar 4K 30 fps video kayıt edebiliyor. Ön kamera ise Full HD 30 fps kayıt seçeneği ile geliyor. Hem ön hem arka kameranın video kalitesi de yeterli. Fakat ana kamerada 4K çözünürlüğünde titreşim engelleme bulunmuyor. Bu da eğer bu çözünürlüğü kullanırsanız videoların biraz titreşimli çıkmasına neden oluyor.Telefon kameralarında yapay zeka desteğinin bulunduğu da belirteyim.
SuperVOOC destekli hızlı şarj
OPPO RX17 Pro'nun en beğendiğim özelliği ise SuperVOOC adı verilen bir hızlı şarj teknolojisine sahip olması. Bu teknoloji sayesinde 10 dakikada yüzde 40 oranında şarj mümkün oluyor. Hatta biz bu özelliği test ettiğimiz bir video da yayınlamıştık. O video için yaptığımız testlerde 10 dakika yüzde 41 oranına ulaşmayı başardık. Yani telefon çok hızlı şarj oliuyor. Bu özelliği çok beğendiğimi belirteyim. Özellikle fazla vaktiniz olmadığında hayat kurtarıyor. Her üreticinin kullanması temennisi ile...
Sentetik testlerden Battery Mark testinde bulduğumuz sonuç ise 10 saat 1 dakika. Günlük kullanımda ise bir günü çok rahat çıkarıyorsunuz. Elbette bu günlük kullanım için geçerli. Sürekli film izler ya da oyun oynarsanız birkaç saatte de pili bitebilir.
OPPO RX17 Pro Türkiye fiyatı
Telefonun Türkiye fiyatı biz incelemeyi hazırladığımız tarihte 4.999 TL idi. Bu donanım özelliklerinin bazıları iyi olsa da orta seviyenin biraz üzerindeki işlemciye 4.9999 TL verilmeyeceğini düşünüyorum. Zaten telefonla ilgili en önemli eleştiri de bu. Gerçekten de 710 işlemcili bir telefon için istenen rakam yüksek kalmış. Umarız ki uzun vadede telefonun fiyatı düşer.
OPPO RX17 Pro video incelemesi
Buraya kadar anlattığımız özellikleri aşağıdaki videomuzda sizlerde paylaşıyoruz. İşte OPPO RX17 Pro incelemesi:
OPPO RX17 Pro teknik özellikleri
- 6.4 inç (2340 x 1080 piksel) Full HD+ 19:9 AMOLED ekran
- Snapdragon 710 işlemci,
- Adreno 616 GPU
- 6 GB
- 128 GB depolama
- ColorOS 5.2 arayüzü
- Android 8.1 Oreo işletim sistemi
- 12 MP, f/1.5/2.4 diyafram, 20 MP, f/2.6 diyaframlı çift arka kamera, 2X zoom
- Time of Flight (ToF) kamera
- 4K 30 fps video
- 25MP, f/2.0 diyaframlı ön kamera
- Full HD 30 fps
- Çift 4G VoLTE,
- WiFi 802.11 ac (2.4GHz + 5GHz),
- Bluetooth 5,
- GPS + GLONASS,
- USB 3.1 Type-C bağlantısı
- Corning Gorilla Glass 6 ekran koruması
- NFC
- Ekrandan parmak izi okuma
- SuperVOOC hızlı şarj destekli 3700mAh batarya
- Zümrüt Yeşili (Emerald Green) ve Radiant Mist (Kuzey Işıkları) renk seçenekleri
- 183 gram ağırlık
Beğendim
- Kamera (özellikle gece çekim modu)
- Tasarım
- Hızlı şarj özelliği
Beğenmedim
- Donanım göre fiyat biraz yüksek
- 4K videoda titreşim engelleme yok
Sonuç olarak OPPO RX17 Pro güzel bir telefon olmuş. Bazı donanım özellikleri fazlasıyla iyiyken (depolama, RAM, ekran gibi) bazıları ise (işlemci gibi) fiyatına göre beklentinin altında kalmış. Bu modeli için yüksek bir fiyatlandırmayı tercih eden OPPO, haliyle eleştiri oklarını da üzerine çekiyor. 'Para benim için önemli değil, ben tasarımı beğendim' derseniz alınabilecek bir telefon. Eğer 'bu parayı ben bu telefona vermem' diyenlerdenseniz benzer özellikler sunan OPPO R17 NEO'ya da bir göz atabilirsiniz.