OnePlus One İncelemesi
teknolojioku.com olarak efsane telefon OnePlus One'ı inceliyoruz.
Oppo'dan ayrılan bir grup mühendis tarafından geliştirdiği söylenen OnePlus One hem donanımı hem de "amiral gemisi" telefonların yarısı fiyatına satılmasıyla tüm dünyada büyük bir etki yarattı.
OnePlus One ile çektiğim fotoğrafı Instagram ve Twitter üzerinden paylaşmamla birlikte özellikle Güney Amerika ülkelerinden "bana da davetiye yollar mısın" gibi mesajlar almaya başladım. Telefonun tüm dünyada ne kadar merak edildiğinin ve önemsendiğini ise buradan anlayabilmekteyiz.
OnePlus One için söylenebilecek birçok cümle var. Bu donanımda bir telefonun bu paralara da satılabileceğini tüm dünyaya gösteren firma, akıllı telefon kullanıcılarının kafasında "acaba kazıklanıyor muyuz" sorusunun doğmasına da sebep olmuştur.
OnePlus One'ın detaylarına geçmeden önce telefonun 2 farklı model ile piyasaya sunulduğunu hatırlatalım. Telefona en büyük destek ise ünlü ROM yapım ekibi Cyanogen tarafından geldi.
Kendi arayüzünü kullanan OnePlus One Oppo'nun Color OS işletim sistemine oldukça benzeyen bir arayüzü Cyanogen'e yaptırarak telefonun tüm Android telefonlardan daha hızlı çalışmasını sağladığını görmekteyiz. 16 GB ve 64 GB'lık bu modellere sahip olmak içinse bir şimdilik malesef bir "davetiyeye" ihtiyacınız var.
Gelelim OnePlus One'ın teknik özelliklerine
OnePlus One | |
Ekran Özellikleri | 5.5 inç, 1920x1080 piksel çözünürlükte JDI yapımı LTPS LCD ekran 401 ppi Gorilla Glass 3, CyanogenMod 11S arayüz |
İşlemci | Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801 Quad-core 2.5 GHz Krait 400 Adreno 330 |
Ram Kapasitesi | 3 GB Ram |
Kamera | Arkada 13 megapiksel Sony Exmor f/2.0 IMX214 kamera, 4K video kayıt |
Hafıza | 16 GB / 64 GB |
Hafıza Kartı | Yok |
Pil Kapasitesi | 3100 Mah |
Android Sürümü | Android 4.4 KitKat |
Boyutlar | 152,9 mm boy, 75,9 mm genişlik, 8,9 mm kalınlık |
Ağırlık | 160 gram |
Ekstra Özellikler | Yepyeni bir kamera optimizasyonu ile DSLR cihazlar ile yarışabilecek netlikte 25 megapiksel değerine ulaşan fotograflar çekebilme |
Bundan sonraki sayafalarda telefonun genel özelliklerini inceleyeceğiz.
Tasarım: Biz teknolojioku.com olarak OnePlus One'ın 64 GB'lık kumtaşı siyahı olarak geçen rengini incledik. Öncelikle telefonun arka kısmının elde kaymayı önleyici bir yapıyla kaplandığını ve bu malzemenin telefonu biraz kalitesiz gösterdiğini belirtmeliyiz.
Telefonun incelemesini yaparken çevredeki insanların OnePlus One'ın tasarımına tek kelimeyle aşık olduklarını ve kendi telefonlarından soğuduklarını açıkça belirtmeliyiz. Bunların başında ise değerli eşim gelmektedir. OnePlus One'ı gördükten sonra, şu anda kullanmış olduğu Note 2'den tek kelimeyle resmen soğuduğunu belirtmeliyim. Son dönemde oldukça popüler olan çerçevesiz tasarım anlayışının OnePlus One'da da devam ettiğini görüyoruz. 0,05 mm çerçeve kalınlığı ile sektörün standartlarını da belirleyen OnePlus One'ın ekranının ise en iyiyi sunmadığını ama fiyat düşünüldüğünde oldukça yeterli olduğunu belirtmeliyiz.
Menü ve Arayüz: OnePlus One'da Cyanogen 11S yazılımı kullanılıyor ve açıkçası bu arayüz Oppo Find 7'den sonra gördüğümüz en iyi arayüz olarak dikkat çekiyor. Saf Android yazılımının üstüne eklenen bazı yeni özellikler ile telefonun hem farklı bir görünüme hem de stock Android'ten bile daha hızlı bir yapıya kavuştuğunu görüyoruz.
Telefonun ana menüsü aşağıdaki şekilde.
Bildirim ekranı ise Stock Android arayüzünden hatılradığımız bir ekran. Parmağınızın ekranın sol tarafından aşağıya doğru çektiğinizde ayrı bir bilgi ekranı, sağ tarafından çektiğinizde ise ayrı bir bildirim menüsü ile karşılaşıyorsunuz.
Ayarlar menüsü ise yine Stock Android'i oldukça hatırlatan bir yapıya sahip. Diledğiniz ayarlara bu menüden ulaşarak gerekli düzenlemeleri yapabilrsiniz.
OnePlus One'ın en önemli özelliklerinden birisi de Oppo Find 7 gibi geniş bir tema galerisine sahip olmasıdır. Tema Vitrini adı altındaki menüye ulaşarak ücretli ya da ücretsiz yüzlerce temadan size uygun olanı indirebilirsiniz.
Kamera: OnePlus One'ın kamera testini sizlere bu incelemeden hemen sonra paylaşacağız. Kamera konusunda OnePlus One fiyatına göre oldukça iyi bir iş çıkartıyor. Oppo Find 7'de kullanılan ve 50 megapiksel fotoğraf çekimine olanak ağlayan yazılım ise OnePlus One'da bulunmuyor.
LG G3 ve OnePlus One fotoğraf karşılaştırma testini sizlerle çok yakında paylaşacağız. Gelelim kameranın menüsüne. Kameranın menüsü açıkçası biraz karışık ama fotoğraf modları arasında dolaşmak oldukça basit. Yukarıdan aşağıya ekranı kaydırarak fotoğraf modları ve kamera modları araısnda gezinebilmek mümkün; bunun oldukça iyi düşünülmüş bir ayrıntı olduğunu söylemeliyiz.
OnePlus One da rakipleri gibi 4K video çekimi yapabiliyor ama telefonda normal 4K yani 3840 x 2160 piksel çözünürlüğün yanında bir de 4K DCI (Digital Cinema Initiatives) modu olduğunu görüyoruz. Bu çekim modunda kameranın dijital sinema modu olan 2.39:1 boyuta ve 4096×1716 piksel çözünürlüğe geldiğini görüyoruz ki bu şimdiye kadar hiçbir telefonda görmediğimiz bir özellikti.
İşte OnePlus One'ın kamera menüsü;
OnePlus One kamera ve video çekim modları ise şu şekilde sıralanıyor.
Pil Gücü: Biz OnePlus One ile sınırlı bir süre beraber olabildik ve bu süre zarfı içinde telefonun sadece %20 şarjı vardı. Tüm benchmark testlerini, kamera karşılaştırma testini ve menü arayüzünü bu süre zarfı içinde inceledik. Bunun sonucunda telefonda %2 gibi bir batarya miktarı kaldı. Bunun siz değerli okuyucularımız açısından bir anlam ifade edip edemeyeceğini bilemiyoruz ama 3100 mah pil gücünün bu telefonun 1 günlük kullanım senaryosunda oldukça yerterli olacağını gördük. Pil gücü tabi ki sizin kullanım şeklinizle oldukça doğru orantılı ama her ne senaryoda telefonu kullanırsanız kullanın OnePlus One'ın özelleştirilmiş pil gücü tasarruf modunun iyi işlere imza atacağını belirtmeliyiz.
Sonuç: OnePlus One, Oppo Find 7'den sonra incelediğimiz en hızlı telefondu. Zaten bunu sizinle paylaşacağımız benchmark testlerinden de anlayacaksınız. OnePlus One "2014 amiral gemisi katili" olarak lanse edilmişti ve öyle de oldu. Bunun temel sebebi ise ne hızı ne de tasarımıydı. Telefonun 16 GB modeilnin 299 dolara, 64 GB'lık modelinin ise 349 dolara satılmasından kaynaklandığını söylemeliyiz. Muadil ürünlerin yarı fiyatına çok daha fazlasını sunan OnePlus One 2014 yılının en iyi telefonu olma yolunda hızla ilerliyor.