Nokia 'Asha 311' - İnceleme

Sizler için Nokia'nın uygun fiyatlı Asha 311 cihazını inceledik!

Nokia son zamanlarda Microsoft ile olan ortaklığı konusunda epey gürültü yapsa da hala bütün telefonları Windows Phone ile geldi ve geliyor. Nokia'nın fiyatları düşük çizgideki telefonlarından Nokia Asha 311'in detaylı incelemesini yaptık.

Asha'ların önceki modelleri QWERTY klavye ile gelmişti. Asha 311'de sadece dokunmatik ekran özellikleri bulunuyor. Sizce Nokia Asha alınmaya değer mi yoksa benzer fiyatta bir Android bir telefon tercih etmek daha mı mantıklı olur? Tüm bu soruların cevabını incelememizin sonunda bulacağız.

İlk bakışta telefonun tasarımı mükemmel değil fakat kötü de değil. Telefon genel olarak plastikten yapılmış, alt kısmı çevreleyen gümüş rengi bir şerit geçiyor. Ön kısımda iki adet Nokia'nın klasik telefon tuşları bulunuyor. Ayrıca açma/kapama tuşunun da ön kısma yerleştirilmesi çok akıllıca olmamış.

Sağ kısımda ses butonları ve fiziksel kilit tuşu konumlanmış. Telefonu ilk elinize aldığınızda oldukça plastik hissettiriyor, parlak köşeleri telefonu ilgi çekici kılan özellikleri arasında yer alıyor. Arka kısımda kapağın altında mikro SD, SIM ve batarya yer alıyor. Kapağı açmak için iki baş parmağınızla itmeniz gerekiyor.

Telefonun üst kısmında iki adet harici giriş bulunuyor. Bunlardan biri 3.5 mm standart kulaklık girişi ve diğer şarj ve veri transferi için kullanılan mikro USB girişi. Asha 201 modelinden sonra fiziksel klavye bulunmayan bu telefon 3-inç Gorilla Glass ekrana sahip. Gorilla Glass telefonu kırılma ve çizilmelere karşı diğerlerinden daha sağlam kılar.

240x400 piksel ekran çözünürlüğü, 155ppi piksel yoğunluk ile gelen ekran son dönemlerdeki telefonların altında bir deneyim sunuyor. Resimler ve web siteleri açısından kötü bir deneyim sunuyor. Renkler de biraz bulanık görünüyor.

Dokunmatik ekranın cevap verme süresi kötü sayılmaz, fakat biraz yavaş hissettiriyor. Series 40 ve uygulamalar ile kutudan çıkan Nokia Asha bir Hızlı Gonzales değil. Ancak iOS ve Android'den aldığı bazı tüyolarla günlük kullanımlar için istediğinizi verebilmektedir.

Örneğin kaydırma ve ikonlar görünüm açısından şık daha iyi görünürken, dokunmatik özelliği de önceki modellerden daha iyidir. İkonlar genel olarak iPhone'u andırmaktadır.

Series 40 ile gelen telefonun diyalog pencereleri Windows bilgisayarları andırmaktadır. Bugünlerde çıkan mobil cihazlar arasında bu kullanıcı ara yüzü oldukça eski kalıyor. Bir Nokia hayranı değilseniz kullanıcı ara yüzü açısından daha kullanışlı bir telefon seçmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle çok mesajlaşan insanlar için kullanışlı diyemeyiz.

Uygulamaları merak ediyorsanız, Nokia Ovi Store ile bağlantılıdır. Angry Birds gibi popüler oyunlardan bazıları önceden yüklenmiş olarak gelmektedir. Ayrıca Twitter ve Nokia Social gibi sosyal ağların uygulamaları da bulunmaktadır.

Nokia Maps de diğer kullanışlı uygulamalarından biridir. Uygulama kapasitesi olarak Nokia Ovi iOS ve Android'e göre oldukça fakirdir. EA Games oyunları ve bazı uygulamalar dışında çok seçeneğiniz bulunmuyor.

Telefonun performansının biraz sıkıntılı olduğunu söyleyebiliriz. Facebook mesajları ve bazı uygulamalar performans nedeniyle geç güncellenmektedir. Ayrıca denemelerimiz sırasında bir kaç kez de hatalarla karşılaştık.

Web gezintileri çok iyi ekran kalitesinde olmasa da pürüzsüz gezinti sağlıyor. 3G veri aktarım hızının da çok hızlı olduğunu söylemek zor. Ekran çözünürlüğü resimlerde iyi olmamasının yanında yazılarda da çok kaliteli değil. Ayrıca 311'de hala full QWERTY klavye bulunmuyor.

İşletim sistemiyle birlikte bazı uygulamalar da performans kurbanı olmaktadır. Mikrofonları arka kısımda bulunmaktadır. Telefon görüşmeleri sırasında sesin karşı tarafa iletilmesi konusunda sorun yaşamıyor fakat karşıdan gelen seslerde bazen gürültüler meydana gelebiliyor.

100£ fiyatla gelen telefonun özelliklerini merak ediyor musunuz? 1 GHz hıza sahip çip, 128 MB hafıza, Bluetooth, 3G ve Wi-Fi desteği bulunmaktadır. Ayrıca GPS çipi de bulunan cihaz 1110 mAh bataryaya sahiptir. Bu batarya cihaza 6 saat 3G konuşma süresi sunar. Ayrıca 40 saat müzik dinleme, 744 saat kullanmadan kalmasını sağlar.

Arka kısımdaki kamera 3.2 mega piksel çözünürlüğe sahiptir. Kamera lensinde heyecanlandıracak bir özellik bulunmuyor. Aşağıdaki resimde de görebileceğiniz gibi Asha 311'in kamerasında alınmış örnek resim bulunmaktadır. Ne yazık ki resimler biraz gürültülü ve renkler çok canlı görünmüyor.

Ayrıca kamera flaşı bulunmuyor. 480x640 piksel çözünürlüklü video kayıt kapasitesine sahip. Son olarak Asha 311 Series 40 cihazlarının en iyilerinden bir olmasına rağmen aynı fiyattaki bir Android telefonun sunduklarını sunamamaktadır.

100£ fiyatla satışa sunulan telefon yerine daha kapasiteli ve performanslı bir Android telefon alarak Google Play'in geniş uygulama marketinden yararlanma şansına sahip olabilirsiniz.

Nokia Asha 311 almalı mıyım?


Asha 311 uygun bir fiyatla gelmektedir. Android bir telefon seçmenin en büyük avantajı Google Play olacaktır. Aynı fiyata hatta daha ucuza 4-inç boyutlarında 1GHz hızlı bir Android telefona sahip olabilirsiniz.

Dolayısıyla Nokia Asha'Android telefona tercih etmek için hiç bir sebep yok. Örneğin Huawei Ascend G300 ya da almak hayal kırıklığına uğramanızı önleyebilir.

nokia asha 311
Microsoft Skydrive Android uygulaması çıktı, indirin!
Galaxy S 2'ye NFC de gelecek mi?
PlayStation 5 Pro rakor kırıyor, peynir ekmek gibi gidecek
Sonraki Haber