Lumia 535 inceleme

Nokia gitti Microsoft geldi; peki ne değişti?

Nokia'nın spekülatif bir şekilde Microsoft'a satılmasından sonra Nokia markasının "tarih" olacağını açıklanmıştı ama Microsoft ardı ardına Nokia Lumia telefonları piyasaya sundu. Son dönemde piyasaya çıkan telefonlarda ise artık Nokia markası yerine Microsoft logosunu görür olduk. Bu telefonların ilk örneği olan Lumia 535'i sizler için test etmeye karar verdik.

Windows Phone telefonları sever yada sevmezsiniz bunu bilemeyiz ama ortada bir gerçek var ki o da Windows Phone telefonların en düşük fiyatlıdan en yüksek fiyatlı modeline kadar kusursuz çalıştığıdır. Mükemmel bir arayüz akıcılığı sunan uygun fiyatlı Windows Phone telefonları kullanıcılarına asla ucuz bir telefon kullandıklarını hissettirmez.

599 TL’ye şimdilik en iyi çözüm gibi duran Lumia 535’in teknik detaylarına gelin bir göz atalım.

Lumia 535

Ekran Özellikleri 5.0 inç IPS LCD, 960x540 piksel çözünürlükte 220 ppi
İşlemci Qualcomm Snapdragon 200 MSM8974
4 Çekirdek 1,2 GHz Adreno 302
Ram Kapasitesi 1 GB Ram
Kamera Arkada 5 megapiksel 2592 x 136 piksel, autofocus, LED flash,
1/4'' sensör, 480p 30 kare/saniye video çekim
Önde 5 megapiksel kamera
Hafıza  8 GB
Hafıza Kartı Var 128 GB
Pil Kapasitesi 1905 Mah
İşletim Sistemi Windows Phone 8.1
Boyutlar 140,2 mm boy, 72,4 mm genişlik, 8,8 mm kalınlık
Ağırlık 146 gram

Görüldüğü gibi Lumia 535 donanım özellikleri açısından giriş seviye bir telefon ama çok para vermek istemeyen ve telefonu genellikle sosyal medya, internet ve görüşme amacıyla kullanan kişiler için oldukça ideal bir cihaz olarak görünüyor. Dilerseniz ürünün tasarım detaylarıyla incelememize başlayalım.

Tasarım:

Lumia 535 fiyatı göz önüne alındığında oldukça kabul edilebilir bir tasarım anlayışı ile karşımıza çıkıyor. Lumia 535 öncelikle farklı renk seçenekleriyle kalbinizi çalabilir. Bundan yıllar önce renkli telefonlar kullanırken son yıllarda beyaz, gümüş ve Gold rengine takılı kaldığımızı görmekteyiz. Lumia 535 ise canlı renkleriyle bu gidişe dur diyor.

Lumia 535, Lumia 1320 gibi kapağın içine konan bir telefon. Nokia’nın neden bu tercihte bulunduğunu anlamak oldukça zor lakin bu ilginç tasarım anlayışı telefonu olduğundan daha kaba ve daha kalın gösteriyor.

Microsoft, Lumia 535’te sanal tuş kullanıyor. Biz fiziksel ya da kapasitif tuşları her daim tercih ediyoruz ama Windows Phone’nun sanal tuş kullanımı Android’e göre bir tık daha yukarıda bunu kabul etmek gerekir. Sanal tuşlar tüm ekranlarda her daim kaybolabiliyor ve Android işletim sisteminde yaşanan "tam ekran destekleme modu" saçmalığı bu telefonda yer almıyor. İstediğiniz ekranda hatta ana ekranda bile sanal tuşları aşağı çekerek kaybedebiliyorsunuz.

Telefonun önünde 5 megapiksel ön kamera ve hemen yanında yakınlık sensörü bulunuyor. Ön tarafa marka yazma hastalığına Microsoft'un da yakalandığını üzülerek görmekteyiz.

Bize test için gelen telefon turuncu renkte bir telefondu. İncelemelerde bu kelimelerden uzak durmaya çalışsakta telefonun rengi gerçekten muhteşem görünüyor ve dışarıdan oldukça dikkat çekiyor.

Telefonun fiyatı 599 TL ama dışarıdan bu fiyat segmentinin çok üstünde bir izlenim oluşturuyor.

Telefonun arkasında ve önünde 5 megapiksel kamera sensörü kullanılıyor. Kameranın yan tarafında ise karanlık çekimler için LED Flaş yer alıyor. 

Telefonun altında ise şarj ve USB giriş portunu görüyoruz.

Telefonun üst tarafında ise kulaklık girişi bulunuyor. Üst tarafa konması oldukça iyi düşünülmüş bir ayrıntı lakin bazı telefonlarda bu girişi altta görüyoruz.

Lumia 535'in 8 GB hafızası var. Bu hafızayı arttırmak isterseniz 128 GB'a kadar Micro SD hafıza kartı ile telefonu destekleyebilirsiniz.

Lumia 535'in tasarım detayları böyle. Nokia logosunu üstünden çıkartan ve Microsoft logosu ile yola devam eden Lumia serisinin fiyat odaklı telefonunun tasarımını biz oldukça beğendik ama daha önce belirttiğimiz gibi firma keşke arka kapak konusunda daha sade bir tasarımı tercih etseydi.

Sırada Performans ve Arayüz var

Performans ve Arayüz:

Windows Phone telefonların en pahalısı da en ucuzu da oldukça akıcı bir kullanıcı deneyimi yaşatıyor. 599 TL’ye aldığınız Android işletim sistemli bir telefon kutusundan ilk çıktığında akıcılık gösterse de programlar yüklendikçe o akıcılıktan gittikçe uzaklaşıyor.

Lumia 535 ise kesinlikle böyle kötü bir deneyimi bizlere sunmadı. Birçok benchmark, uygulama ve oyun yüklememize rağmen Snapdragon 200 işlemcili Lumia 535 tabiri caizse “yağ gibi akıyor.” Aşağıdaki videodan bu deneyimi sizde görebilirsiniz.

 

Nokia’nın kendi servisleri ve uygulamaları ile kullanıcı deneyimini bir adım öne çıkartmak isteyen Microsoft’un oldukça başarılı olduğunu düşünüyoruz.

Windows Phone ekosisteminin en kötü tarafı ise halen marketi. Markette yeterince uygulama yok! Sosyal medya ve fotoğraf tarafında market belli bir noktaya ulaştı ama oyun ve video player konusunda Windows Market tam bil çöl havası estiriyor.

İyi oyunlar yok mu? Tabi ki var ama bir elin parmağını halen geçmiyor…

Microsoft, 599 TL’lik bir telefona aşağıdaki uygulamaları ekleyerek rakiplerine göre farkını ortaya koymakta. Bu uygulamalar ile telefonunuzu oldukça efektif kullanabilir sosyal medya için her türlü video ve fotoğrafı hiçbir ek programa ihtiyaç duymadan özelleştirebilirsiniz.

  • Stroyteller, Lumia Cinema
  • Lumia Selfie
  • Nokia Here
  • One Drive
  • Here Drive+
  • MixRadio
  • Lumia Bemer
  • Lumia Cinemagraph
  • Lumia Creative Studio
  • Lumia Panorama
  • Lumia Refocus
  • Office uygulamas
  • Sağlık ve Fitnes

Microsoft, Lumia 535’te en alt seviye donanımları yazılımla harmanlayarak müthiş bir iş çıkartıyor. Bunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Windows Market belli bir oranda gelişir ve Microsoft yazılımcıları destekleyebilirse Windows Phone işletim sisteminin ve bununla çalışan telefonların bir geleceği olabilir diye düşünüyoruz.

Sırada Kamera var!

Kamera: 

Lumia 535'in ön kamerası ile arka kamerası aynı megapiksel değerine sahip. Bu ön kameranın tabi ki daha iyi fotoğraf çektiği anlamına gelmiyor ama Selfie yani özçekim için oldukça eğlenceli fotoğraflar çekebilmenize olanak sağlıyor. Lumia 535 gün ışığında "yeterli" bir çekim gücü sağlıyor. Düşük ışıkta ise yazılımsal olarak fotoğraf iyileştiriiyor ve kumlama efekttinin belli bir oranda azaldığını görüyoruz.

Kamera arayüzü ise yine bu fiyat segmentinden beklenmeyecek ölçüde profesyonel olmuş. Kamera odaklı en iyi modeli olan Lumia 1020 ile aynı kamera arayüzüne (Pro Mod) sahip olan Lumia 535 bizi gerçekten şaşırtmaya devam ediyor. 599 TL'lik bir telefonda deklanşör süresinin ayarını yapmak sizce de oldukça fantastik değil mi?

Kamera arayüzüne ait ekran görüntülerini ve çektiğimiz örnek fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Kamera Örnek Resimler

Düşuk Işık Flaş Yok

Düşuk Işık Flaş Var

Performans:

Lumia 535'in en zayıf olduğu yönü genel performansı. Telefon akıcı bir arayüze sahip olsa da grafik gerektiren oyunlarda oldukça zorlanıyor ve akıcılıktan uzak bir deneyimi kullanıcılarına sunabiliyor ama bu durum telefonda Six Guns oynayamayacağınız anlamına gelmiyor sadece akcılıktan uzak kalıyorsunuz; bunu da belirtelim.

Telefona yaptığımız benchmark testlerini aşağıdan inceleyebilir kendi ekosisteminizle karşılaştırabilirsiniz.

Antutu:

GFX Bench:

 

BaseMark OS II

SunSpider 1.0.2

Google Octane

 

Pil Gücü:

Microsoft, Lumia 535'te 1905 mAh gücünde bir pil kullanıyor. Bu pil ile telefonunuzu 2 gün boyunca kullanabiliyorsunuz. Biz yaptığımız pil testinde 3G ve Wi-Fi sürekli açık bıraktık ve veri senkronizasyoununu kapatmadık. Ekran parlaklığı otomatik modda ve test süreci içinde 30 dk oyun, 40 dk görüşme ile ve ara ara sosyal medya kullanımları ile telefonu tam 2 gün boyunca şarj etmeden kullanabildik. 

Akıllı telefonların 1 gün süren şarj sürelerine inat Lumia 535 oldukça başarılı bir iş ortaya koyuyor. Peki sizce aynı donanımlı bir Android cihaz 2 gün kullanım sunabilir miydi?

Bu fiyat segmentinde pek rastlamadığımız Pil Gücü koruma modu ile de Lumia 535'in pil süresini iyileştirebilirsiniz.

Sonuç:

Android ekosistemine alışkınsanız ilk etapta Windows Phone tarafı sizde hayal kırıklığı yaratabilir ama telefonun akıcı arayüzü ve fiyatını düşününce bazı programlardan yada oyunlardan vazgeçebilirsiniz diye düşünüyoruz.

Lumia 535 fiyatı ve akıcı aryüzyle öne çıkan bir telefon. Bunlara bir de 2 gün giden batarya süresi eklenince Android ekosisteminde bu telefona rakip bir ürün ortaya koyamıyoruz.

Lumia 535, ailelerin çocuklarına alacakları ilk telefon olabilir diye düşünüyoruz. Hem fiyatı hem de performansıyla ne sizi ne de telefonu aldığınız kişileri asla üzmeyecek bir cihaz gibi görünen Lumia 535'i teknolojioku.com oılarak siz değerli okuyucularımıza farklı bir alternatif olması açısından öneriyoruz.

Çok para vermeden akıcı bir telefon kullanmak istiyorsanız Lumia 535 tam size göre bir cihaz. Umarız Microsoft market konusunda daha yoğun çalışır ve Android ekosisteminde en çok indirilen uygulama, oyun ve video oynatıcıları kullanıcılarına sunabilir.

Peki siz Lumia 535 hakkında ne düşünüyorsunuz?

Akıllı telefon ile daha iyi fotoğraf çekebilmek için 10 ipucu
HTC One E9+ın yeni görüntüleri yayınlandı
The Witcher 4 için çok iddialı açıklamalar geldi, ikinci bir CyberPunk 2077 vakası olabilir mi?
Sonraki Haber