Lumia 1320 İncelemesi

Nokia'nın Lumia 1320 telefonunu enine boyuna inceledik!

Nokia, Windows Phone ekosisteminde tek başına en büyük oyuncu olma efsanesi yüzünden iflasın eşiğine gelerek tedarikçisi Microsoft'a geçtiğimiz yıl satılmıştı. 7,2 milyar gibi komik bir ücrete satılan Nokia (bir yazılımın 19 milyar dolar ettiği bir ortamda) bu dönemde isim olarakta tarih olmak üzere. Microsoft'un yola Lumia markası adı altında devam edeceği bildirilmekte. 

Üzerinde Nokia logosunu son olarak göreceğimiz telefonlardan biri olan Lumia 1320'nin öncelikle teknik özelliklerini kısaca bir hatıralayalım.

Nokia Lumia 1320
Ekran Özellikleri 6.0 inç IPS LCD, 1280x720 piksel çözünürlükte 245 ppi,
ClearBlack display, Corning Gorilla Glass 3
İşlemci Qualcomm Snapdragon S4 Plus 28 nm
Quad-core 1,7 GHz Adreno 305
Ram Kapasitesi 1 GB Ram
Kamera Arkada 5 megapiksel 2592 x 1944 piksel, autofocus, LED flash,
1/4'' sensör, Full HD 30 kare/saniye video çekim
Önde VGA Kamera
Hafıza  8 GB
Hafıza Kartı Var 64 GB Kadar Micro SD
Pil Kapasitesi 3400 Mah
İşletim Sistemi Windows Phone 8; çok yakında 8.1 güncellemesi alacak
Boyutlar 164,2 mm boy, 85,9 mm genişlik, 9,8 mm kalınlık
Ağırlık 220 gram
Ekstra Özellikler Büyük ve kaliteli ekran. Özelleştirilmiş Nokia servisleri ve Windows Phone'a özgü hızlı arayüz.

Telefonun genel özelliklerinden sonra sizlere Windows Phone kullanmamış yada hiç deneyimlememiş kişileri oldukça şaşırtabilecek menülerinden bahselim.

İster Lumia 520, ister Lumia 1520 kullanın telefonların arayüzlerinin akıcılığına oldukça şaşıracaksınız. Uzun süre Android kullanmış kişilerde resmen akıl tutulması yaşatan Metro arayüzü Lumia 1320'de de tek kelimeyle mükemmel çalışıyor. Farklı platformlardan Windows Phone işletim sistemine geçince bu ara yüze alışmak biraz zaman alsada bir kez bu arayüze alışınca bırakmak gerçekten çok zor gelebiliyor.

Unutulmaması gereken bir şey var ki oda; Windows Phone 8 işletim sisteminin 20 Haziran 2012'de tanıtılmış olduğu ve 22 aylık bu sürede en az 7 yıllık işletim sistemlerine kafa tutmasıdır. Windows Phone işletim sistemi standart bir kullanıcının tüm isteklerine cevap verebilen bir markete sahip olsada halen eksikleri olan bir markettir ama Microsoft bu işletim sistemine güvenip ianandığı sürece marketinin sürekli olarak gelişme göstereceğinden de kuşkunuz olmasın.

Sosyal medya ve birçok fotoğraf editleme programının olduğu marketindeki en büyük eksik altyazı desteği olan bir medya playerının olmaması. Android ve iOS dünyasında ücretsiz olarak sunulan birçok medyaplayer varken Windows Phone tarafında halen .mkv destekli videoların oynatılma sorunu devam etmekte.

Gelelim Lumia 1320'ye. Lumia 1320'yi kutusundan ilk çıkarttığımızda bizleri telefon karşılamakta. Telefonun altında standart bir kutu içeriği bulunmakta. Şarj kablosu ve kulaklığı ile biz Türklerin asla bakmadığı bazı dökümmantasyonlar bulunmakta.

Telefonu açtığımızda klasik metro arayüzü bilzeri karşılamakta. Bu arayüz alışması zor ama içinde barındırdığı dinamkikleri ilede bırakması oldukça güç bir arayüz olarak dikkat çekiyor. Lumia 1320'yi açtığınızda ekranı sola çekerek ana menüye giriş yapıyorsunuz ve menüde en altta "Verilerimi Aktar" seçeneğini görüyorsunuz. Android yada iOS işletim sistemi kullanan kişiler bu platformlarda kullandıkları mail adreslerini buraya girerek başta rehberleri olmak üzere mesajlarının ve maillerinin Lumia 1320'ye sorunsuz aktarılmasını sağlıyorlar. Bu özelliği gerçekten oldukça beğendim.

Bu işlemleri yaptıkltan sonra kendinize bir Microsoft hesabı (tabii yoksa) ve birde Nokia hesabı oluşturmanızı tavsiye ediyorum. Bu işlemlerden sonra markete erişebilir ve dilediğiniz programları telefonunuza indirebilirsiniz. Nokiai kullanıcılarına sadece markete bağımlı olmamaları için birçok servisi ücretsiz olarak sunmakta (müzik hariç). Bu srvisleri kısaca şöyle özetleyebiliriz.

  • Cüzdan; Kredi kartınızı buraya tanımlayarak özellikle market üzerinden kolayca alışveriş yapabilirsiniz.
  • Data Sense: Bu sizin kişisel 3G ağlarınızı yönetmeniz ve sürpirz bir fatura ile karşılaşmamanız için oldukça güzel bir uygulama
  • AppSocial: Sosyal ağlarda en çok puan alan ve beğenilen uygulama/oyunların yer aldığı mini market
  • HERE Drive: Çevrimiçi bağlantıya gerek duymayan ve sadece Sim Kartınıza bağlı olarak kendi ülkenizde ya da yerel bölgenizde ücretsiz olarak adım adım gezinme hizmeti alabilieceğiniz bir uygulama
  • HERE Maps: Nokia'nın navigasyon hizmeti demek çok basit oalcak ama bununla çok doğru haritalara ulaşmak mümkün olabilmekte. Özellikle Apple Maps'ten sonra ilaç gibi bir uygulama diyebiliriz.
  • Müzik+Videolar: Telefonunzda yer alan video ve mp3 lere buradan ulaşabilir ve bunları yönetebilirsiniz.
  • Nokia Beamer: Telefonunuzun ekranını bir web tarayıcıda gösterebilir ve buradan paylaşımlarda bulunabilirsiniz.
  • Nokia Care: Telefonunuz ile ilgili SSS ve Kullanım Klavuzuna buradan ulaşabilirsiniz. 
  • Nokia Cinemagraph: Bu seçenek oldukça güzel bir uygulama olup; hareketli bir nesnenin ardı ardına fotoğraflarının çekilerek arkası arkasına sizlere gösterilmesini sağlayarak eğlenceli sinemagraflar oluşturmanızı sağlıyor. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir konu varki oda telefonu kesinlikle sarsmamak.
  • Nokia Creative Studio: Bu uygulamada oldukça kullanışlı bir uygulama olup; Instagram fotoğraf efektlerinden sıkılanlar için can kurtarıcı olabiliyor. Aşağıdaki şekilde bir fotoğrafı çektikten sonra 8 adet farklı efekt ile fotoğraflarınızı daha güzel hale getirebiliyorsunuz.

  • Nokia MixRadio: İnternetten müzik dinleyerek kendi oluşturduğunuz parçaları ve editörlerin oluşturduğu albümleri dinleyebileceğiniz bir program. Bu programın bazı noktalarda ücrete tabi olduğunuda hatırlatalım; ama albüm fiyatlarınında oldukça uygun olduğunu belirtmekte fayda var.
  • OneNote: Note almanızı ve buları ana ekrana taşımanızı sağlayan bu program oldukça güzel düşünülmüş ayrıntılarla dolu
  • PhotoBeamer: mobil projektör ile fotoğraflarınızı herhangi bir ekranda göstermek üzere kullanabileceğiniz yenilikçi ve kolay bir uygulama.

Lumia 1320'nin genel anlamda menüsü bu şekilde oluşuyor. Facebook, Twitter, Instagram (halen beta), Foursquare, Linkedlin gibi sosyal dünyanın tümü Lumia 1320'de kullanılmakta. Oyunlar konusunda ise hala gelişm devam etmekte. Bazı oyunlar halen Windows Phone tarafında yok ama EA Games ve GameLoft Windows Phone tarafına büyük bir destek sunmakta ve ilerki günlerde daha fazla uygulama oyunu burada da görebileceğiz.

Sıra geldi Lumia 1320'nin fotoğraf testlerine. Lumia 1320 5 megapiksel çözünürlüğünde ve açıkçası kamerası kağıt üzerinde pek iyi olmayan bir telefon. Lumia 1320'nin kamera odaklı bir telefon olmadığını ve bu kamera sensörünün kendisinden çok daha ucuza satılan Lumia telefonları ile aynı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bunlara rağmen fotoğraf kelitesinin çok kötü olmadığını belirtmekte fayda var. Telefonun kamera donanımı düşük olduğu ve bu telefonun kamera telefonu olmadığı için karşılaştırma testleri yerine kendi dotoğraflarını koymayı uygun gördüm. İşte Lumia 1320 ile çekilen resimler;

Sonuç: Nokia Lumia 1320, 999 TL'lik fiyatı ve 6 inç ekranıyla büyük bir telefon isteyen kullanıcılara hitap eden bir cihaz. Kriteriniz sadece büyük ekran ve çok para vermemekse bu telefon tam size göre diyebilirim. Telefonun pil gücü ise oldukça tatminkar. Normal kullanımda 2 günlük kullanım ömrü sunan Lumia 1320'de biraz fazla oyun oynarsanız pil süresi 1,5 güne düşmekte. 

Windows Phone tarafında fiyat performans telefonu olarak dikkat çeken Lumia 1320, akıcı arayüzü ve kullanıcı dostu yazılımları ile fark yaratmayı başarıyor.  Telefonun Sunspider sonuçları ise oldukça tatminkar. Sunspider 0.9.1 sürümünde 732 puan alan Lumia 1320, 1.0.2 sürümümden 705 puan almakta. 

 Bu fiyatlarda alınabilecek en büyük ve en performanslı ürün olan Lumia 1320'yi kriteri "büyük ekran" olan kişiler için tavsiye etmekteyiz.

Emeği geçen herkese teşekkürler

OnePlus One resmen tanıtıldı! İşte özellikleri! Video
Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5, HTC One M8 Video Karşılaştırma
TikTok için çanlar çalıyor, 7 bin kişi işten çıkarılabilir
Sonraki Haber