LG G4'ün çıkış tarihi, söylentiler, iddialar ve telefon hakkında her şey!

LG yeni amiral gemisi akıllı telefonu G4'ü mayıs ayında duyuracak. LG G4 cephesinden şimdiden bilgiler gelmeye başladı.

Optimus G ile akıllı telefon dünyasına iddialı bir çözüm sunan LG, G2 modeliyle deyim yerindeyse zirve yaptı. G3’te de başarısını bir seviye daha yükselten Güney Koreli üreticinin yeni amiral gemisi LG G4 şimdiden merak uyandırıyor.

Bu yazımızda LG G4 için bugüne kadar dillendirilen iddiaları, ortaya çıkan sızıntıları, beklentilerimizi; daha doğrusu G4 hakkında her şeyi yazmaya çalışacağız. Dilerseniz ilk olarak LG G4’ün çıkış tarihinden başlayalım. Sonraki sayfalarda yazının devamına göz atabilirsiniz.

Not: Haberde yer alan görsellerin büyük bölümünü konsept tasarımlar oluşturuyor. 

LG G4 Çıkış Tarihi

LG, G3’ü mayıs ayında resmen duyurdu ve haziran ayında piyasaya sundu. Samsung, HTC ve Sony gibi önemli rakipler üst düzey akıllı telefonlarını mart ayında kullanıcılarla buluşturacak. LG cephesinde ise bu yönde bir gelişme şu an için görünmüyor. Şirket büyük ihtimalle ürün duyurma takvimine sadık kalacak ve G4’ü mayıs ayında görücüye çıkaracak. Yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz fakat ısınma sorunuyla boğuşan Snapdragon 810 G4’ün çıkışı tarihini ertelemeyecektir.

LG G4’ün Fiyatı

G2 ve G3 modellerinde en azından ülkemiz fiyat politisından dolayı LG’yi tebrik etmek yanlış olmayacaktır. Şirket hem G2’yi hem de G3’ü rakip telefonlara oranla daha düşük fiyatlardan satışa sundu. LG’nin benzer fiyat politikasını G4’te de sürdürmesi bekleniyor. Yine 16/32GB’lik sürümler olur mu bilinmez ancak fiyatın 2.000 liranın altında seyredecek olması birçok kullanıcıyı G3’te olduğu gibi G4’e yönlendirecektir.

LG G4’ün Tasarımı

Tasarım göreceli bir kavram ancak hem G2 hem de G3’ün tasarımları kullanıcılar cephesinde büyük oranda beğenildi. 5.5-inçlik ekranı rakiplerine göre daha küçük ebatlara sığdıran LG’nin söz konusu modern tasarımı G4’te sürdümesi muhtemel görünüyor. İnce çerçevelerin yanı sıra kullanıcılar arka bölüme konumalandırılan fiziksel butonlara da artık alıştı. LG, G4’te G2’den bu yana benimsediği tasarımı bir kez daha modern bir yapıya bürüyerek devam ettirecektir.

Kullanılacak malzemeye gelince; LG G3 açıkçası bu anlamda birçok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı. Metal görünümlü fırçalanmış yüzey iyi düşünülmüş bir detay ancak telefonun özellikle mikrofon kısmında kendi kendi çatlaması sorunu LG hanesine yazılacak eksilerden biriydi. Şirketin G4’te daha sağlam bir malzeme kullanması gerekecektir.

LG G4’ün Ekran Boyutu ve Çözünürlük Seviyesi

LG G3 mobil ekosistemin 2K çözünürlüklü ilk telefonlarından biri oldu. Henüz birçok rakip firma Full HD çözünürlüğü benimserken, LG’nin 2K’ya geçiş yapması önemli bir gelişme ama birçok kullanıcı hala çözünürlük tarafında 2K ya da daha yüksek seviyelerin şu an için gereksiz olduğunu düşünüyor. Bize göre ise pil optimizasyonu sağlandıktan sonra üreticiler dilerse hemen 4K’ya geçiş yapsın. LG G3’ün şarj noktasında G2’nin gerisinde kalmasındaki temel etken Quad HD çözünürlüklü ekran olduğunu bu noktada hatırlatalım.

G3’te 2K’ya geçiş yapan LG, kısa süre önce yayınlanan belgelere göre ekran çözünürlüğü noktasında yerinde durmayacak ve G4’te 3K (2880 x 1620p) standardına geçiş yapacak. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi eğer pil noktasındaki olumsuzluklar giderilecek ve işlemci optimizasyonu sağlanacak ise çözünürlüğün artırılması tabii ki kullanıcıların yararına olan bir gelişme. Snapdragon 810’daki ısınma problemlerinin de manşetten düşmediği şu günlerde dileriz LG, G4’teki pil verimliliği iyi bir noktaya taşımayı başarır.

Son olarak ekran boyutunundan söz edelim; G2’nin 5.2-inçlik ekranında G3’ün 5.5-inçlik ekranına geçiş açıkçası bizleri şaşırttı. Üreticilerin tepe modellerini genellike 0.1 ya da 0.2-inç seviyesinde büyütmesine alıştık. LG’nin bu hamlesi büyük ekran sevmeyen kullanıcıları üzse de, firmanın 5.2 hatta 5-inçlik telefonlarla aynı ebatlarda bir telefon tasarlaması G3’ün en önemli özelliklerinden biri oldu. Şirketin G4’te ekran boyutunu daha yukarılara çekmesi beklenmiyor. G4’te büyük olasıklıkla 5.5-inç büyüklüğünde 3K (2880 x 1620p) çözünürlülü IPS LCD ekran bizleri karşılayacak.

LG G4 İşletim Sistemi ve Kullanıcı arayüzü

LG G4, Android 5.0 Lollipop işletim sistemiyle çalışacak. Burada asıl merak uyandıran husus kullanıcı arayüzünde bir değişme olup olmayacağı.

LG, G3’te yer verdiği basit ve modern arayüzü bir sonraki modellerin hepsinde benimsedi. Hatta güncelleme neticesinde G2 kullanıcılarına da sunacak. Bu sebeple G4’te arayüz noktasında herhangi bir değişimin yaşanması beklenmiyor. LG’nin sadece daha alt başlıklara indiğimizde G4’teki yazılımsal özelliklere bağlı olarak arayüze bazı eklemeler yapması muhtemel görünüyor. Ama tasarım noktasında rakidal bir değişim açıkçası muhtemel görünmüyor.

LG G4'ün Kamerası

LG G3’te yer alan lazer otofokus ve optik görüntü sabitleme teknolojilerini barındıran 13MP’lik kamera başarılı bir performans ortaya koydu. Fakat kamera tarafından ciddi bir rekabet yaşanıyor ve üreticilerin ilk başvurdukları yöntemlerin başında megapiksel seviyesini artırmak geliyor.

LG her ne kadar G Flex 2’de 13MP’lik bir kameraya yer verse de, G4’te 16MP’lik bir kamera kullanması bekleniyor. Lazer otofokus ve optik görüntü sabitleme özellikleri söz konusu kameraya eşlik etmeye devam edecek. Ancak kullanıcılar daha fazlasını istiyor. Xenon Flaş, 4K 60fps video kaydı ve gelişmiş bir kamaera yazılımı neden olmasın?

Gelelim ön kameraya, G3’te 2.1MP ön kamera kullanan LG’nin G4’te bunu 5MP’e çıkarması bekleniyor. LG’nin sadece çözünürlük seviyesini artırmakla kalmaması gerekir. Özçekim (selfie) akımı hız kesmeden devam ediyor ve bu noktada bazı özel yazılımların ön kameraya eklenmesi zorunlu hala geldi diyebiliriz. 

LG G4’te Kullanılacak İşlemci

LG zaten G4’te Snapdragon 810 işlemcisini kullanacağını doğruladı. Qualcomm tarafından geliştirilen sekiz çekirdekli 64-bit işlemci son aylarda sürekli ısınma problemiyle gündemde ve büyük olasılıkla Galaxy S6’da kullanılmayacak.

LG cephesinde durum biraz daha farklı. Şirket, Snapdragon 810’u ilk  kullanan üretici oldu. G Flex 2’de kullanılan işlemci LG’nin ilk yaptığı açıklamaya göre ısınma sorunu göstermedi fakat birkaç gün sonra gelen açıklama LG’nin de ısınma sorunuyla boğuştuğunu gösterdi.

Firmadan gelen resmi açıklamaya göre G Flex 2’in ilk parti üretiminde ısınma problemiyle karşılaşıldı. Ancak tasarım tarafındaki gelişmelerle sağlanan soğutma çözümleri ısınma problemini ortadan kaldırdı.

Son olarak LG G4’e 64-bit mimarisine sahip 20nm fabrikasyon sürecinde üretim gösteren sekiz çekirdekli Snapdragon 810 ve Adreno 430 grafik biriminin güç vereceğini belirtelim.

LG G4’te Yer Alacak Pil

LG’nin kimya bölümü G2’nin pilinde önemli bir başarı ortaya koydu. Benzer pil G3’te de kullanıldı fakat Quad HD çözünürlüklü ekran pil süresini aşağılara çekti. 3K çözünürlüğün ardından G4’te kullanılacak pilin daha yüksek kapasitede olması kaçınılmaz olacaktır. Ancak LG’nin bununla yetinmeyip pil verimliliği artıracak yazılımsal (Güç Tasarruf Modu/ Ultra Güç Tasarruf Modu gibi) gelişmeler de kullanmalı. Tahminimiz G4’te en az 3.200mAh kapasiteli pil kullanılacağı yönünde.

LG G4’te Yer Alması Muhtemel Diğer Özellikler;

Mayıs ayında tanıtılacak LG G4’te ayrıca 4GB RAM, 32GB dahili depolama, microSD kart desteği, Bluetooth 4.1 kablosuz bağlantı teknolojisi ve hızlı şarj teknolojisi yer alacak. 

Özelliklerine göre en iyi telefon hangisi?
Samsung Gear S incelemesi
Redmi K80 Pro fiyatı hakkında şok iddia, fiyatı iPhone seviyesinde olabilir
Sonraki Haber