LG G3 Beat incelemesi
LG'nin fiyat performans telefonu G3 Beat test masamızda.
LG geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yaptığı etkinlikte bizlere yeni nesil amiral gemisi LG G3'ü tanıttı. LG G3 öncelikle tasarım anlamında LG G2'nin koyduğu çıtayı daha yukarı taşıyarak tüm Android kullanıcılar arasında efsaneleşen bir telefon oldu. Performans anlamında ise o günün en hızlı mobil işlemcisi Snapdragon 801AC LG G3'ün kalbini oluşturuyordu. Telefonun 2K çözünürlüğü bu işlemci ile oldukça uyumlu bir şekilde çalışıyor ve performans anlamında kullanıcılara en iyiyi vadediyordu.
LG G3 Android kullanıcıları tarafından oldukça beğenildi ve firma LG G2 ile başlayan bu tasarım anlayışını 2014'ün ikinci yarısında çıkardığı tüm telefonlarda kullandı.
Bu telefonlardan en dikkat çekeni ise ülkemizde de satışa sunulan G3 Beat'ti. LG, G3 Beat ile G3 konforunu daha uygun fiyata kullanıcılarla buluşturmayı amaçlıyor. G3 Beat zaten sevilen bir tasarımın daha ucuz haliydi ve özellikle öğrenciler tarafından bu telefona yoğun bir ilgi oluştu. Bu noktada şunu belirtmekte fayda görüyoruz. Bu telefonun ekranının kasaya oranı %72. Bu da bu telefonunu kendi ekran boyutundaki en küçük telefon yapmakta. Yani 4,7 inç telefonlarla hemen hemen aynı kasa hacmine sahip olan bu telefonun mükemmel bir elde tutma hissiyatı yaşattığını baştan belirtelim.
Dilerseniz G3 Beat incelememize geçmeden önce telefonun teknik özelliklerine kısaca bir gözatalım.
LG G3 BEAT | |
Ekran Özellikleri | 5 inç 1280x720 piksel IPS LCD ekran, 294 ppi |
İşlemci | Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400 Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7, GPU Adreno 305 |
Ram Kapasitesi | 1 GB Ram |
Kamera | Arkada 8 megapiksel 3264x2448 piksel, Full HD 30 kare/saniye, Önde 1,3 megapiksel kamera |
Hafıza | 8 GB |
Var 64 GB Kadar | Var 64 GB Kadar Micro SD |
Pil Kapasitesi | 2540 Mah |
İşletim Sistemi | Android 4.4.2 KitKat |
Boyutlar | 137,7 mm boy, 69,6 mm genişlik, 10,3 mm kalınlık |
Ağırlık | 134 gram |
Ekstra Özellikler | Uygun fiyatlı LG G3 kullanma hissiyatı |
Tasarım:
LG G3 Beat için G3'ün küçülmüş hali desek sanırız hata yapmış olmayız. Önde bakıldığında G3'ten ayırmanın neredeyse imkansız olduğu telefon arka kısmında ise çok küçük bir detay farklılık yaratıyor. LG arka kısımda ilk kez G3'te gördüğümüz lazer ile fokuslama süresinin kısaltılmasını sağlayan bir donanım kullanmıştı. Firma verdiği rdikal bir kararla bu donanım özelliğini bu telefonda da kullanıyor. Arka kısımda farklılaşan tek tasarım detayı G3'te çift renkli LED flaş yer alırken, G3 Beat'te normal flaş bulunyor.
Telefonun ön kısmında fiziksel tuş kullanılmıyor. Oysaki sanal tuşlar asla fiziksel yada kapasitif tuşların yerini tutmuyor. Bu noktada firmaların en azından kapasitif tuş donanımını tercih etmeleri kullanıcı deneyimi açısından da oldukça önemli olduğuna inanıyoruz. Özellikle 4,7 ve 5 inç telefonlarda sanal tuşların kullanımı ekranın daha da küçülmesini sağlamaktadır. Telefonun tam altında ortasında (rakiplerde olduğu gibi) yine marka logosu yer alıyor. Telefonun arkasını anladık ama telefonun önüne "de" marka logosu koymak neden? Umarız üreticiler bu alışkanlıktan 2015 yılında vazgeçerler ve hem daha temiz hemde daha sade bir ön kısma kavuşabiliriz.
Telefonun üst tarafında ise solda 1,3 megapiksel selfie kamerasını görüyoruz.
Telefonun yan kısımlarında ince metal bir çerçeve görüyoruz. Bu hem tasarımı güçlendiriyor hemde telefona oldukça fazla bir mukavemet gücü kazandırıyor. Bu çıta ayrıca bir ilizyona sebep olup telefonun daha ince algılanmasını da sağlamaktadır.
LG G3 Beat'in alt kısmında kulaklık çıkışı, USB giriş portu ve konuşmaların kaydedildiği mikrofonu görüyoruz.
LG G3 Beat'in üst kısmında ise televizyon kumandası için IR gözü ve gürültü engelleyici mikrofonu görmekteyiz.
Telefonun arka kısmında ise 8 megapiksel kamera, ses açma kapama butonları ile güç butonunu, Lazer sensörünü ve tekli flaş ışığını görmekteyiz.
Telefonun arka kapağı kaymayı engelleyen özel bir yüzeyden oluşuyor. Plastik olan bu kapağı çıkartana kadar bu yüzeyin plastik olduğuna inanmak oldukça güç.
Ekran:
LG G3 Beat'in ekranı 720p çözünürlük ve 294 ppi bir değer sunuyor. IPS LCD ekran genel anlamda oldukça başarılı bir iş çıkartıyor. Son dönemde çok fazla amiral gemisi telefon inceledik ve açıkçası gözümüz sürekli onlara alıştı; fakat LG G3'ün satış fiyatı gözönüne alındığında telefonun ekranını biz oldukça beğendik. LG G3 Beatten çok daha pahalıya TFT ekranlı telefonların satıldığı düşünüldüğünde bizce LG G3 Beat'in ekranı telefonun en başarılı donanımlarından biridir.
Arayüz:
LG telefonlarında kendi arayüzünü kullanan üreticlerden birisi. Bu arayüz özellkle G3 ile mükemmel bir noktaya ulaştı denilebilir. LG kullanmamış kişiler ilk kez bu telefonu aldıklarında G3 Beat onalara biraz karışık gibi gelebilir ama alıştıktan sonra bu arayüzün ne kadar kulanıcı dostu olduğunun farkına varacaklar diye düşünmekteyiz.
LG, G3'te oldukça düşük bir donanım kullanıyor ve bu donanım açıkçası bu arayüzde tam olarak akıcılık sunamıyor. Bunun en büyük sebebi ise 1 GB sistem belleği olduğunu düşünmekteyiz. LG bu telefonda keşke 2 GB Ram kullanmış olsaydı ve daha akıcı bir deneyimi kullanmıcılarına sunabilseydi.
Buna karşın LG G Beat'in G3'te bulunan neredeyse tüm yazılım özelliklerine sahip olduğunu görmekteyiz. Lazer ile hızlı fokuslama, uzaktan kumanda ve LG servislerinin tümüne G3 Beat ile sahip olabiliyorsunuz.
LG G3 Beat'in bildirim ekranına ve arayüzüne ait ekran görüntülerini aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Kilit Ekranı
Ana Ekran
Bildirim Ekranı
Ayarlar Menüsü 4 başlık altında toplanıyor. Ağlar, Ses, Ekran ve Genel.
Ana ekran sanal tuş kombinasyonlarını dilediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.
LG'nin telefonlarında kullandığı en önemli özelleştirlmelerden birisi kesinlikle Knock Code özelliğidir. Bu özellik ile telefonunuzun ekranı kapalıyken 4 farklı dokunma kombinasyonu ile ekran kilidinizi açabilmektesiniz. LG G3 Beat bu özelliği kullanıcılarına sunuyor.
Telefonunuzu yabancı birine verdiğinizde özel dosyalarınıza erişilmesini istemiyorsanız Misfair Modunu kullanabilir ve bu modu kendinize göre özelleştirebilirsiniz.
Performans:
LG G3 Beat'in açıkçası en zayıf olduğu yerlerden birisi performansı. Son dönemde akıllı saatlerde kullanılmasına alıştığımız bu işlemci ve sadece 1GB RAM ile telefonu piyasaya sunulması açıkçası bizde bir hayal kırıklığı yarattı. Snapdragon 400 ve 1 GB sistem belleğinin sunduğu Benchmark skorlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Bu noktada şunun altını tekrar çizelim. LG G3 Beat arayüz konusunda kullanııclarını üzecek bir telefon asla değil ama daha iyisi olabilir miydi? Evet...
Antutu
Quadrant:
Geekbench 3:
Vellamo:
Basemark OS II:
GFX Bench:
GPU Bench:
NenaMark 2:
SunSpider 1.0.2 Kendi Tarayıcısı ile (Düşük Olan Değer Daha İyi)
SunSpider 1.0.2 Chrome Web Browser ile (Düşük Olan Değer Daha İyi)
Google Octane:
Kamera:
LG G3 Beat'te 8 megapiksel arka 1,3 megapiksel ön kamera kullanıyor. Bu noktada telefonun kamera donanımı açısından en önemli özelliği kesinlikle arkada bulunan lazer fokuslama donanımıdır. Bunun sayesinde fokus sürelerinin oldukça kısaldığını belirten LG'nin en üst seviye telefonunda kullandığı bu donanımı; giriş seviyesi bir telefonda kullanması ise firmanın ürün prezantasyonuna verdiği önemi göstermektedir.
Telefonun kamera arayüznünün LG G3 ile hemen hemen aynı olduğunu belirtelim ve kamera menüsünü sizlerle paylaşalım.
Ön Kamerada ses ile çekim ve elinizi kameraya göstererek çekim yapabilme seçenekleri sunuluyor. İlk kez LG G3'te gördüğümüz bu özelliğinde giriş seviyesi bu telefonda da kullanıldığına şahit oluyoruz. Ön kamera HD video kayıt yapabilmektedir.
Telefonla çektiğimiz bazı örnek fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz. Bu haftaiçi LG G3 Beat ve Huawei Ascend G7 fotoğraf karşılaştırma testini de sizlerlerle paylaşıyor olacağız.
Manzara
Ters Işık:
Yeşil:
Makro:
Düşük Işık:
Referans olması açısından Galaxy Alpha ile önce çekim yapmak istedik.
LG G3 Beat ile çekilen foto
Pil:
LG, G3 Beat'te 2540 mAh pil kullanıyor. Bu pil ile 1 saat görüşme, 1 saat oyun, 45 dakika internet ile telefon 1 günlük süreci hem tamamlıyor hemde bu süreyi aşabiliyor.
Güç Tasarruf Modunun hangi yüzdelik diliminde ne ksıtlamalar ile çalışmaya başlayacağını menüden ayarlayabilmektesiniz.
Bu güç modunun Huawei Ascend G7'de ki gibi ekranı siyah beyaz yapmadığının da altını çizelim.
Sonuç:
LG G3 Beat fiyatına göre kabul edilebilir bir performans sergiliyor. Bu telefonun daha öncede dediğimiz gibi eksik tek tarfı var o da yeni nesil 64 bit Snapdragon 410 işlemci ve 2 GB sistem belleği. Bu donanım bu telefonda olmuş olsaydı bu fiyattaki en büyük rakibi Huawei Ascend G7'den bile önde olabilirdi.
900 TL'lik fiyat etiketi ile orta segment bir telefon almak isteyenler için hem tasarımı hemde donanım özellikleriyle öne çıkan LG G3 Beat, G3 kullanım deneyimini çok daha uygun bir telefonda yaşamak isteyenler için oldukça güzel bir seçenektir.
Android ekosisteminde en çok satış yapılan fiyat aralaığı olan 200 - 300 dolar segmentini amiral gemisi tasarım anlayışı ile doldurmayı başran LG'nin satış anlamında başarılı olup olmayacağını ise zaman gösterecek?
Peki siz 899 TL fiyat etiketiyle satılan incelemesini yaptığımız LG G3 Beat ile ilgili ne düşünüyorsunuz?