iOS'te devrim niteliğinde yenilik! Apple buna nasıl izin verdi?

Apple'ın iOS'u rakip uygulama mağazalarına açmaya hazırlandığı bildiriliyor. Bloomberg'den Mark Gurman'a göre, şirketin yazılım ve hizmet ekipleri, "temel unsurları açmak" için platformu yeniden tasarlıyor.

Bu çaba muhtemelen Apple'ın iPhone ve iPad kullanıcılarına App Store’a gerek kalmadan üçüncü taraf uygulamaları indirme seçeneği sunmasıyla sona erecek. Bu, geliştiricilerin şirketin ödemelerdeki %30 ve 15'lik yüksek komisyonlarından kaçınmasına da olanak sağlayacak.

Gurman'a göre Apple, değişiklikleri gelecek yıl iOS 17 ile birlikte yayınlamaya hazır hale getirmeyi planlıyor. Şirketlerin AB Dijital Piyasalar Yasası'na tam uyum sağlamak için 2024 yılına kadar süreleri var. Mevzuat, Apple için özellikle sorunlu çünkü şirketin tüketicilerin iOS'tan ayrılmasını zorlaştırmak için güvendiği darbelerin çoğunu yasaklıyor. Örneğin yasa, farklı mesajlaşma platformları arasında birlikte çalışabilirlik ve temel işletim sistemi özelliklerine eşit erişim çağrısında bulunuyor. Ki bu da platform sahiplerinin harici yüklemelere izin vermesini de zorunlu kılıyor.

iOS'te devrim niteliğinde yenilik! Apple buna nasıl izin verdi?

Apple, sürekli olarak harici yüklemelere karşı lobi yaptı ve bunu bir güvenlik ve gizlilik riski olarak nitelendirdi. Gurman, şirketin App Store dışında dağıtılan yazılımlara belirli güvenlik gereksinimleri uygulayabileceğini düşündüğünü söylüyor: "Bu tür uygulamaların ayrıca Apple tarafından doğrulanması gerekebilir ki bu ücret gerektirebilecek bir işlemdir" diyor.

Dijital Piyasalar Yasası'nın doğrudan bir sonucu olarak iOS'a gelebilecek başka büyük değişiklikler de var. Apple, iPhone'un NFC ve kamera teknolojilerini kontrol edenler de dahil olmak üzere büyük API'leri ve diğer özellikleri dışarıdan geliştiricilere açabilir. Tarihsel olarak iPhone'un NFC çipine yalnızca şirketin Wallet uygulaması ve Apple Pay hizmeti erişebiliyor.

Aynı zamanda, teknoloji devinin vazgeçmek konusunda çok daha isteksiz olabileceği bazı altın yumurtalar da var gibi görünüyor. Gurman özellikle iMessage içindeki RCS entegrasyonunun şu anda masada olmadığını bildiriyor. Google, mesajlaşma protokolünü yıllarca zorladı ve benimsemediği için Apple'ı alenen eleştirecek kadar ileri gitti. Apple'ın aynı tavizleri ABD’de de verme olasılığının ne kadar olduğunu söylemek zor. Gurman, şirketin bu değişikliklerinin diğer pazarlardaki benzer değişiklikler için "temel oluşturabileceğini" belirtiyor.

Motorola Moto X40, bir kez daha özellikleriyle birlikte görüldü
Samsung’un amiral gemisi serisine ilişkin şok iddia: İsmi mi değişiyor?
Galaxy S25 Ultra performans testini ağlattı, iPhone 17 bu güce yetişemeyebilir
Sonraki Haber