Huawei’den çip kullanımına ilişkin ilginç bir çıkış geldi
Son zamanlarda gerek kendi geliştirdiği yonga setleri gerekse de piyasaya sürdüğü amiral gemisi modelleriyle dikkat çeken Huawei’den ilginç bir açıklama geldi.
2023 Dünya Bilişim Konferansı'nda Huawei'nin Başkan Yardımcısı ve Dönüşümlü Başkanı Xu Zhijun, şirketin yongalarının, sunucularının ve bilgisayarlarının yabancı firmaların gerisinde olduğunu kabul etti. Ancak bu farkı kapatmanın tek yolu olarak Huawei ürünlerini kullanmayı görüyor.
Xu Zhijun, Huawei kendi yongalarını kullanmazsa farkın daha da büyüyeceğini belirtti. Huawei kendi yongalarını geniş ölçekte kullanırsa, şirketin tüm teknoloji ve ürünlerinin ilerlemesini teşvik edebilir ve sonunda yabancı firmalarla aynı seviyeye gelebilir.
Huawei’den çip kullanımına ilişkin ilginç bir çıkış geldi
Zhijun, şu anda Çin'in genel bilgi işlem sektörünün üç ekosistem formunda ilerlediğini söyledi. İlk olarak X86, ikincisi Pentium ekosistemi ve üçüncü olarak RISC-V açık kaynak ekosistemi bulunmaktadır. Zhijun, bu üç ekosistemin gelecekte uzun süre paralel olarak gelişeceğine inanıyor. Hangi ekosistemin en başarılı olacağına dair şimdilik kesin bir şey söylemek zor.
Ayrıca Zhijun, Çin'de bağımsız bir bilişim endüstrisi ekosistemi oluşturmanın önemine dikkat çekti. Zhijun'a göre bu, sürdürülebilir bir gelişim için hayati bir öneme sahip. Bu ekosistemin, mevcut yonga üretim süreçlerine dayanarak inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Zhijun, bilişim altyapısının sürdürülebilir şekilde elde edilmiş bilişim yongaları ve ekolojik bir temel üzerine kurulması gerektiğini vurguladı.
Uzun bir aranın ardından Huawei, Mate 60 adında 5G bağlantıya sahip bir akıllı telefonu piyasaya sürdü. Mate 60 serisi, rakiplerinden birkaç yıl geride olan 7nm teknolojisiyle işlenmiş bir Kirin yongası kullanıyor. Ancak bu, Huawei için önemli bir dönüm noktasıdır. Bu, yarı iletken endüstrisindeki gelecekteki büyümesi için temel taş olabilir.