Huawei işletim sisteminin adı HarmonyOS oldu

Huawei'nin kendi mobil cihazlarında kullanacağı yeni işletim sistemi HarmonyOS resmi olarak duyuruldu.

ABD ve Çin arasında ticaret gerginliğinden en fazla etkilenen markalardan biri olan Huawei, kendi mobil işletim sistemini resmi olarak duyurdu. Bir süredir isminin HongMengOS olacağı bilinen işletim sistemi HarmonyOS olarak tanıtıldı. HongMengOS ismi ise Çin'de kullanılmaya devam edecek.

Huawei işletim sisteminin adı HarmonyOS oldu

Çin'in Dongguan şehrinde gerçekleştirilen Huawei Geliştiriciler Konferansı'nda yapılan duyuru ile tanıtılan HarmonyOS sadece telefon ve tablet gibi mobil cihazlarda değil aynı zamanda akıllı hoparlör ve nesnelerin interneti cihazları gibi geniş bir alanda kullanılabilecek.

Huawei Tüketici Birimi CEO'su Richard Yu tarafından tanıtılan yeni işletim sistemi, Android'den daha hızlı ve daha güvenli olarak tanımlandı. İşletim sistemi aynı zamanda giyilebilir cihazlar ve otomobillerde de kullanılabilecek.

Geçtiğimiz aylarda Google ile Android işletim sistemi konusunda sıkıntılar yaşayan Huawei, kendi işletim sistemini geliştireceğini açıklamıştı. Zaten markanın daha önceki yıllarda da kendi işletim sistemini geliştirdiği biliniyordu. HarmonyOS'in önünde kendi ekosistemini oluşturması için uzun bir süreç var. 

HarmonyOS’la gelen dört farklı özellik

HarmonyOS tüm senaryolarda akıllı bir deneyim ve bağlantı için yüksek standartlara imza atıyor. Yeni işletim sistemi dört farklı özelliği ile ön plana çıkıyor;

Sorunsuz Çalışma Ortamı

Dağıtılmış mimariyi ve dağıtılmış sanal veri yolu teknolojisini benimseyen HarmonyOS, ortak bir iletişim platformu, dağıtılmış veri yönetimi, dağıtılmış görev zamanlaması ve sanal çevre birimlerine sahip. Uygulama geliştiricileri, HarmonyOS ile dağıtılmış uygulamalar için temel teknolojiyle uğraşmak zorunda kalmayacak ve bireysel servislere odaklanabilecek. Dağıtılmış uygulamalar geliştirmek her zamankinden daha kolay olacak. HarmonyOS'ta oluşturulan uygulamalar, tüm senaryolarda kesintisiz ve iş birliğine dayalı bir deneyim sunarken farklı cihazlarda da çalışabilecek.

Yüksek performanslı IPC

HarmonyOS, Deterministic Latency Engine ve yüksek performanslı Inter Process Communication (IPC) ile düşük performans sorunlarına çözüm sunacak. Deterministic Latency Engine, görev yürütme önceliklerini ve zaman sınırlarını belirler. Böylece kaynaklar yüksek öncelikli görevlere yönelerek uygulamaların yanıt gecikme süresini %25,7 azaltır. Ayrıca mikro çekirdek, IPC performansını mevcut sistemlerden beş kat daha verimli hale getirir.

Güvenli mikro çekirdek mimarisi

HarmonyOS, gelişmiş güvenlik ve düşük gecikme özelliğine sahip yeni bir mikro çekirdek tasarımını kullanır. Bu mikro çekirdek, çekirdek işlevlerini basitleştirmek, çekirdek dışındaki kullanıcı modunda mümkün olduğunca çok sayıda sistem hizmeti uygulamak ve karşılıklı güvenlik koruması eklemek için tasarlandı. Mikro çekirdek, iş parçacığı çizelgeleme ve IPC gibi yalnızca en temel hizmetleri sağlar.

Harmony OS'nin mikro çekirdeği tasarımı, Güvenilen Yürütme Ortamında (TEE) sıfırdan güvenlik ve güvenilirliği yeniden şekillendirmek için resmi doğrulama yöntemlerini kullanır. Resmi doğrulama yöntemleri, kaynaktan gelen sistem doğruluğunu teyit etmek için etkili bir matematiksel yaklaşımdır. İşlevsel doğrulama ve saldırı simülasyonu gibi geleneksel doğrulama yöntemleri sınırlı senaryolarla sınırlıdır. Buna karşılık resmi yöntemler, tüm yazılım yollarını doğrulamak için veri modellerini kullanabilir.

Çok cihazlı IDE

Çok cihazlı bir IDE (Integrated Development Environment), birleşik bir derleme ve dağıtılmış bir mimari kit ile desteklenen HarmonyOS, farklı ekran düzeni kontrollerine ve etkileşimlerine otomatik olarak adapte olabilir ve hem sürükle bırak kontrolü hem de önizleme odaklı görsel programlamayı destekler. Bu, geliştiricilerin birden fazla cihazda çalışan uygulamaları daha verimli bir şekilde oluşturmalarını sağlar. Çok cihazlı bir IDE ile geliştiriciler uygulamalarını bir kez kodlayabilir ve bunları tüm cihazlara sıkıca entegre bir ekosistem oluşturarak birden fazla cihaza dağıtabilir.

Huawei ARK Compiler, Android'in sanal makinesiyle aynı seviyede performans gösterebilen ilk statik derleyicidir ve geliştiricilerin çok çeşitli gelişmiş dilleri tek bir birleşik ortamda makine kodunda derlemesini sağlar. Huawei ARK Derleyici, birden fazla dilde birleştirilmiş derlemeyi destekleyerek geliştiricilerin verimliliklerini büyük ölçüde artırmalarına yardımcı olur.

Daha ileri düzey bir uygulama geliştirme eko-sistemi

Huawei, HarmonyOS’un gelişimine yönelik yol haritasını da açıkladı. HarmonyOS 1.0, bu yıl başlayacak olan akıllı ekran ürünlerinde ilk kez kullanılacak. Sistem, önümüzdeki üç yıl boyunca giyilebilir ürünler, Huawei Vision ve otomobiller de dahil olmak üzere daha geniş bir akıllı cihaz yelpazesinde kademeli olarak en iyi performansla kullanılabilir duruma gelecek.

HarmonyOS'un başarısı, uygulamaların ve geliştiricilerin dinamik ekosistemine bağlı olacaktır. Huawei, HarmonyOS'u dünya çapında açık kaynaklı bir platform olarak piyasaya sürecek. Huawei ayrıca, geliştiricilerle iş birliğini desteklemek için açık kaynak temelli bir topluluk da kuracak.

Galaxy Watch Active2 duyuruldu
Samsung Galaxy Note 10 Plus hakkında her şey
Nintendo Switch kullanıcılarına müjde, iki yeni oyun daha geliyor
Sonraki Haber