Huawei Ascend Mate 7 inceleme

Huawei'nin amiral gemisi Mate 7 test masamızda

Huawei 20 yılı aşkın tarihiyle Çin'in en büyük teknoloji firmalarının başında gelmektedir. Telekomünikasyon ağları, cihazlar ve bulut teknolojisi alanlarında sektöre en etkin çözümleri sunmasıyla ünlenen firma 140 ülkede, dünya nüfusunun üçte birine ürünlerini ulaştırmaktadır. 

Ülkemizde Huawei'nin bilinmeye başlanması daha çok modem ve çevresel ürünlerle olmuştur. 2013 yılında piyasaya sunduğu Ascend P6 ile ülkemiz pazarında kendinden oldukça bahsettiren Huawei geçtiğimiz yıl piyasaya sunduğu Ascend P7 ile başarısını perçinledi. Tüm bu telefonların en önemli eksiği ise "amiral gemisi" niteliği taşımamalarıydı. 

Firmanın Çin'de pazara sunduğu Honnor 3X gibi amiral gemisi modelleri olsa da bu ürünler ülkemiz pazarına giriş yapmadığı için Huawei'nin ülkemiz kullanıcıları arasında orta segment telefon üreten bir firma olarak algılanmasına sebep olduğuna şahit olmaktaydık.

Huawei bu algıyı Çin'de satış rekorlarını alt üst eden Ascend Mate 7'yi ülkemiz pazarına sokarak yerle bir etmeyi amaçlıyor. Mate 7 ile ilk tanışmamız Huawei'nin geçtiğimiz yıl kasım ayında yaptığı etkinlikle olmuştu. Bizde yerinden lansmanı izlemiş ve telefonla ilgili ilk bilgileri yine sizlerle paylaşmıştık. 

Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan Ascend Mate 7'yi incelemeye başlayalım.

Huawei Ascend Mate 7
Ekran Özellikleri 6 inç, 1920x1080 piksel çözünürlükte IPS LCD 368 ppi
Corning Gorilla Glass 3
İşlemci HiSilicon Kirin 925 Aynı anda çalışabilen 4 çekirdekli 1.8 GHz Cortex-A15, 4 çekirdekli  1.3 GHz Cortex-A7 GPU tarafında Mali T-628 MP6
Ram Kapasitesi 2 GB Ram, Monarch Modelinde 3 GB
Kamera Arkada 13 megapiksel Sony IMX214 1080p video kayıt
Önde 5 megapiksel ve 720p video kayıt
Hafıza  16 GB, Monarch Modelinde 32 GB
Hafıza Kartı Var 32 GB Kadar Micro SD
Pil Kapasitesi 4100 Mah
Android Sürümü  Android OS, v4.4 (KitKat), Android 5.0 güncellemesi yakın bir dönemde bekleniyor
Boyutlar 157 mm boy, 81 mm genişlik, 7,9 mm kalınlık
Ağırlık 185 gram
Ekstra Özellikler Parmak okuma sensörü, alüminyum dış yüzey ve Huawei'nin kendine hes EMUI 3.0 arayüzü

İncelemeye başlamadan önce Huawei Ascend Mate 7'yi çok beğendiğimizi söyleyelim. Bu tarz yorumları genellikle incelemenin sonunda paylaşıyoruz ama Mate 7, metal arka yüzeyiyle, şu anda hiçbir telefonda olmayan gelişmiş parmak okuma sönsörüyle ve 6 inç gibi görünmeyen ekran boyutuyla bizi kendisine hayran bıraktı. 

Tasarım: 

Huawei Ascend Mate 7'nin tasarımı bu telefonun kesinlikle en güçlü tarafı. Sektörde en fazla ekran/kasa oranına (%83) sahip olan Mate 7'nin 6 inçlik ekranı sanki 5,7 gibi algılanmasına sebep olmakta. 4100 mAh pil gücüne rağmen 8 mm'nin altına bir kalınlık sunan Huawei'nin büyük bir işe imza attığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Daha önce 6 inç boyutunda Sony T2 Ultra, Lumia 1520 ve Samsung Galaxy Mega 2 deneyimleme şansımız olmuştu. Tüm bu telefonlardan daha küçük olan Ascend Mate 7 ile yaşadığımız tek elle kullanım deneyimini bu 3 telefonlada da yaşayamadığımızı itiraf etmeliyiz. 

Aşağıdaki fotoğraf Mate 7 ve rakiplerinin kasa/ekran oranlarıı göstermektedir.

Ascend Mate 7'nin tasarım anlamında rakiplerine göre en önemli artılarından birisi telefonun arkasındaki parmak okuma sensörüdür. Parmak izi okuma sensörüne sahip tüm telefonlar fiziksel olarak uyandırılmadan parmak izinizi okuyamıyordu; ta ki Mate 7 piyasaya çıkana kadar.

Mate 7'de arkada yer alan kare sensöre ekran kapalı bile olsa parmağınızı koyduğunuzda sizi algılıyor ve fiziksel olarak bir tuşa basmadan telefonunuzun ekranını açabiliyorsunuz. Parmak izi okuma sensörünün söylendiği kadar hızlı çalışıp çalışmadığını incelememizin ilerleyen kısımlarında paylaşacağımız videoyu izleyip kendiniz karar verebileceksiniz.

Mate 7'nin arka kısmı alüminyum bir yüzeye sahip. Bu da telefonun öncelikle kalite algısını tamamen değiştiriyor. Son yıllarda büyük üreticiler bizi deri görünümlü ya da metal görünümlü plastiğe gerçekten çok alıştırdı. Mate 7 ise yekpare metal kasası ile kullanıcılara farklı bir alternatif sunuyor. Metal arka yüzeyin işlemcinin ısıl dağıtmına da katkısının büyük olduğunu belirtelim.

Bu fiyata arka yüzeyi tamamen metal yekpare kasaya sahip bir telefon sahibi olmak istiyorsanız Huawei Ascend Mate 7 şimdilik tek tercih oalrak görünüyor.

Telefonun sol tarafında Sim ve MicroSD kart yuvasını görürken; sağda ise ses açıp kapama ve hemen altında güç butonunu görmekteyiz.

Ön tarafta yukarıda solda ışık ve yakınlık sensörleri ile 5 megapiksel değerinde fotoğraflar çekebilen ön kameraya rastlıyoruz. Önde sağda ise bildirim LED'ini görebilirsiniz.

Telefonun ön tarafında aşağıda ise nedenini bir türlü anlayamdığımız Huawei yazısını görüyoruz. Telefon üreticilerinin bu hastalıktan kesinlikle kurtulmaları gerektiğini şiddetle savunuyoruz. Zaten arkada logo var önde birdaha bunu neden yazma gereği duyuyorsunuz ve bu estetiği neden bozuyorsunuz anlayamıyoruz. Buraya logo yerine kapasitif tuş konmasının kullanıcı deneyimini olumlu yönde artıracağı ise başka bir gerçek diye düşünüyoruz.

Arkada altta mono hoparlörü ve marka logosunu; üstte ise kamerayı ve hemen altında parmak izi okuma sensörünü görmekteyiz. 

Kamera lensinin iPhone 6 kadar olmasa da dışa doğru çıkıntı yaptığını belirtelim.

Huawei Ascend Mate 7 tasarım anlamında oldukça yenilikçi bir telefon. Zira 5.5 inç ekrana sahip Oppo N3'ten küçük olan ve 5.5 inç ekrana sahip Galaxy Note 2 ile hemen hemen aynı boyutlara sahip Mate 7'nin çerçevesiz tasarım anlayışına ve yenilikçi parmak izi okuma sensörüne şapka çıkartmak gerekiyor.

Ekran: 

Huawei, Ascend Mate 7'de 6 inç boyutunda IPS, Full HD ekran kullanıyor. Ekran boyutu büyüyünce doğal olarak ppi değeri de düşüyor. 368 ppi değere sahip olan Huawei Ascend Mate 7'nin bu noktada ortalamanın üstünde bir değere sahip olduğunu görmekteyiz. Mate 7'nin Pixel Per Centimeter değeri ise 144 ppcm olarak ölçülüyor. Renk derinliği 24 bit ve 16.777.216 milyon renk değerine sahip ekranın çizilmelere dayanıklı ve Gorilla Glass 3 ile kaplandığını görmekteyiz.

Ekranın bir diğer özelliği ise fabrikadan koruyucu jelatin ile gelmesi. Bu opsiyonu umarız tüm üreticiler telefonlarında kullanıcılarına sunabilir.

Telefonun renk keskinliğini ise aşağıdaki fotoğraflardan incelyebilirsiniz.

Ascend Mate 7'nin Full HD IPS ekranı görüntü anlamında oldukça başarılı işlere imza atıyor. 2K ekranların telefonlarda kullanımı konusunda olumlu görüşlerimiz olmasa da, bu büyüklükte ekranlarda ppi değerlerinin 500'lerin üstüne çıkartılabilmesi için çözünürlüğün mutlaka artırılması gerektiği ise ayrı bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

Arayüz: 

Huawei telefonlarında kendi arayüzünü kullanan firmalardan birisi. Emotion isimli bu arayüz 3.0 güncellemesi ile oldukça önemli bir gelişim gösteriyor. Android 4.4.2 üzerinde çalışan bu arayüz o kadar akıcı ki bunu Android telefon kullanan birisine anlatmak pek mümkün değil. Bu akıcılığı sanırız iPhone ve Nexus sahipleri anlatabiliriz diye düşünmekteyiz. Huawei Ascend Mate 7'de standart Android arayüzü çalışıyormuşçasına akıcı bir arayüzü var.

Eskiden Nokia telefonlarda kullandığımız farklı tema kullanım olanağını Çin üretimi hemen hemen her telefonda görebilmekteyiz. Mate 7'nin de online tema mağazasında bulunan yüzlerce temadan beğendiklerimizi telefonumuzda kullanabilmekteyiz. 

Bildirim ekranı iki farklı menü ile geliyor. Bir tarafta Bildirimler bir tarafta ise Kısayollar seçeneğini görmekteyiz. Bildirimler saat sırasına göre aşağıya doğru sıralanıyor. Kısayollar seçeneğinde ise telefonun ayarlarını yapabildiğimiz menü seçeneklerine ulaşabilmekteyiz.

Emotion 3.0 arayüzünün bizlere sunduğu en önemli yenilik Güç Yönetimi tarafında oluyor. Huawei kullanıcılarına telefonlarını kullanabilmeleri için 3 farklı mod sunuyor. Bunları sırasıyla Pil Gücü sekmesi altında değerlendireceğiz.

Sola kayan yapıda bir kullanıcı deneyimi sunan Mate 7'ye ait arayüz ekran görüntülerini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Sanal tuş takımı kullanan Mate 7'nin tuş yapısı Android 5.0'dan alınmış gibi görünüyor. Dilediğiniz gibi tuş takımını özelleştirebilmektesiniz. Huawei'nin sanal tuş yerine kapasitif tuş kullanamsı gerektiğini şiddetle savunuyoruz.

6 inç boyutunda bir telefonu tek elle kontrol etmek oldukça zor ama Huawei bunun için tek el kullanım seçeneğini ve farklı hareket kontrolünü kullanıcılarına sunuyor.

Ana sayfa sitilini araç kullanırken Sade'ye almanızı şiddetle önermekteyiz...

Huawei Ascend Mate 7'nin yeni nesil işlemcisi Emotion 3.0 arayüzü ile oldukça uyumlu bir şekilde çalışıyor. Android ekosisteminde kendi yazılımını kendi donanımı ile en uyumlu şekilde çalıştıran Huawei, Ascend Mate 7 ile amiral gemisi boşluğunu oldukça başarılı bir şekilde dolduruyor.

Kamera:

Huawei Mate 7'nin kafa karıştıran tek yeri sanırız kamerası. 999 TL'ye satılan Huawei G7'deki kamera sensörünü Mate 7'ye de koyan firmayı bu noktada anlamakta oldukça zorlandığımızı belirtmeliyiz. Sony'nin efsaneleşen IMX214 sensörü Huawei Ascend Mate 7'yi kendi fiyat segmentinde en iyi fotoğraf çeken telefonlardan birisi haline getiriyor. Aynı kamera sensörünün Nexus 6, Oppo Find 7, Vivo XShot, OnePlus One, Xiaomi MI-4, Xperia Z2'de kullanıldığını da hatırlatalım. Bu noktada şirketin yaptığı seçimi doğru buluyoruz ama aynı sensörün G7'de de olması kafaları biraz karıştırıyor. G7 segmentinin üstündeyken Mate 7'nin bu noktada G7 seviyesine çekilmesi nasıl bir pazarlama stratejidir bunu bir türlü çözemedik. 

Mate 7'nin kamera performansını önümüzdeki günlerde farklı farklı telefonlarla karşılaştıracağız. Bu noktada kararı her zamanki gibi siz değerli okuyucularımıza bırakacağız. 

Aşağıda Huawei Ascend Mate 7 ile çekilen örnek resimleri inceleyebilirsiniz ama şunu net olarak belirtmek istiyoruz: Ascend Mate 7'nin kamerası kendi fiyat segmentindeki en iyi kameralardan birisi; özellikle düşük ışık koşullarında oldukça iyi işlere imza atıyor.  G7'de ki kamera donanımı ise Huawei'nin kullanıcılara yaptığı bir sürpirz olarak algılanmalıdır. Yoksa 2014'ün amiral gemisi modellerinde olan bu "efsane" kamera sensörünü 999TL'lik hiçbir telefonda bulamazsınız.


Performans:

Huawei, Ascend Mate 7'de kendi arayüzü gibi kendi işlemcisi Krin 925'i kullanıyor. Bu işlemci 4 adet 1,8 GHz hızında A15 ve 4 adet 1,3 GHz hızında A7 çekirdeklerinden oluşuyor. Krin 925'in en önemli özelliği tüm çekirdeklerin aynı anda çalışabilmesidir. İşlem gücü gerektiren uygulamalarda 8 çekirdek birden telefona güç veriyor. Bu da benchmark testlerinde telefonun oldukça iyi skorlar almasını sağlıyor.

Krin 925, 28 nanometre üretim süreci ile üretiliyor. Bu nanometre boyutu ise işlemcinin 8 çekirdekle çalıştığı noktada hem ısınmasına hem de rakiplerine göre daha fazla güç tüketmesine sebep oluyor. 

Biz telefonda yaptığımız denemelerde günlük kullanımda Mate 7'nin ısınma noktasında bir sorun yaşamadığını gördük. Ne video izlerken ne de oyun oynarken Mate 7 bizi rahatsız edecek şekilde ısınmadı ama benchmark testlerine geçiş yaptığımızda (özellikle arka arkaya 2 kez Antutu yaptığımızda) işlemcinin oldukça ısındığını gördük. İşlemcinin 8 çekirdeği, GPU'nun da 6 çekirdeği en son saat hızlarında çalıştığı düşünüldüğünde bu ısınmanın oldukça normal olduğunuda belirtmek gerekiyor.

Benchmark testlerine geçmeden önce performans konusunda değinmek istediğimiz bir konu daha var ki o da web browser performansı. Huawei, Ascend Mate 7'de kendi tarayıcısını kullanıyor. Bu aslında tüm üreticilerin yapması gereken bir durum ama son dönemde birçok firmanın telefonlarını Chrome taryıcı ile piyasaya sunuyor. Mate 7'de kullanılan orijinal web tarayıcı ilginç bir şekilde Chrome web tarayıcısından daha kötü skorlara imza atıyor. Vellamo ve Octane testinde Mate 7'nin kendi tarayıcısı daha düşük skorlara imza atıyor.

Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan telefonla yaptığımız benchmark testlerini sizlerle paylaşalım. Sizde bu testleri kendi telefonlarınızla karşılaştırın.

Antutu ve Quadrant

Geekbench 3 ve 3D Mark Ice Storm Extreme

GFX Bench ve Vellamo

SunSpider 1.0.2 (Sol tarafta Mate 7 kendi browserı, Sağdaki ise Google Chrome web browser düşük olan puan iyi)

Google Octane 2.0 (Sol tarafta Mate 7 kendi browserı, Sağdaki ise Google Chrome web browser yüksek olan puan iyi)

Nenamark 2

GPU Bench

Parma İzi Okuma Sensörü:

Mate 7'yi tüm telefonlardan ayıran en önemli farkı kesinlikle parmak izi okuma sensörüdür. Mate 7'nin parmak izi okuma sensörüne fiziksel olarak basmak zorunda değilsiniz. Şu ana kadar parmak izi okuma sensörü konusunda iPhone ve Android tarafında Oppo N3 en üstte yer alıyordu ama Mate 7'nin parmak izi okuma teknolojisi her iki telefonun performansından da daha iyi. Bu yılın amiral gemisi modellerinde de bu parmak izi okuma teknolojisinin bu şekilde çalışacağından emin olabilirsiniz.

Mate 7'nin parmak izi kesinlikle kusursuz çalışıyor. Aşağıdaki videomuzu izledikten sonra neden kusursuz dediğimizi anlayacaksınız...


Pil:

Huawei Ascend Mate 7'nin 4100 mAh pil gücü var. Bu pil gücü ile telefonun uzun şarj süreleri sunmasını bekliyorduk ama yaptığımız kullanım senaryolarında pili 1,5 ile 2 gün boyunca kullanabildik. 2 gün kullandığımız günde de Süper tasarruf modunda telefonu 4 saat kullanmak durumunda kaldığımızı da belirtelim.

Telefonda 3 farklı kullanım senaryosu sunuluyor.

  1. Süper Mod: Telefon ile sadece kısa mesaj çekip arama yapabiliyorsunuz.
  2. Akıllı Mod: Bu modda telefon en iyi gücü kendisi ayarlıyor
  3. Normal Mod: Bu modda ise telefon her zaman tam performansta çalışıyor.

Mate 7'nin pil konusundaki en büyük sıkıntısı ise uzun şarj süresi

Telefon %0 şarjdan %100 şarja orijinal şarj aletiyle 3 saat 18 dakikada ulaşabiliyor. Hızlı şarj özelliğinin bu telefonda mutlaka ama mutlaka olması gerekiyordu. 

Telefonun bekleme modu ise şöyle; 3G ve Wi-Fi kapalıyken ve tüm uygulamalar kapatılmışken ilk gece 8 saa 48 dakika boyunca %4 şarj tüketti. İkinci denememizde 6 saat 49 dakika'da telefon % 3 şarj tüketti. Bu sonuçları kendi telefonunuzla karşılaştırabilirsiniz. Bu veriler ışığında telefonun toplam bekleme süresi 220 saat olarak görülüyor.

Pil için bir test daha yaptık. Telefondan bluray bir filmi tam ekran parlaklığında 2 kez izledik. Mate 7'nin pil tüketim değerleri neredeyse aynı oldu. İlk senaryoda 1 saat 33 dakikada %17, 2. senaryoda ise 1 saat 30 dakikada %18 pil gücü harcadık. Bu da Mate 7 tam doluyken 8 saat 20 dk gibi bir video izleme imkanı bize sunması anlamına gelmektedir.

Sonuç:

Huawei Ascend Mate 7, tasarımı, arayüzü ve donanım özellikleri ile bizi kendine hayran bıraktı. 1699 TL'ye satılan Mate 7'nin biraz pahalı gibi göründüğünü belirtmeliyiz ama bu malzeme kalitesi ve bu ekran boyutunda Mate 7'nin alternatifi olmadığı da ayrı bir gerçek. 

Sizde bu sıralar kendinize büyük ekranlı Android bir telefon almaki istiyosanız Huawei Ascend Mate 7'yi mutlaka değerlendirmenizi öneriyoruz. Biz teknolojioku.com olarak Huawei'nin farklı alternatiflerle de piyasaya girmesi gerektiğini düşünüyoruz. 

Ascend Mate 7 her ne kadar 6 inç bir telefon gibi durmasada sonuçta herkesin kabul edebileceği bir büyüklükte değil. Huawei, Honor 4X, Honor 6 ve Honor 6 Plus'ı da ülkemiz pazarına farklı alternatifler olarak sunmalı. Lakin ülkemiz pazarına giriş yapan rakiplerinin böyle hareket ettiğini görmekteyiz.

Huawei Ascend Mate 7 son dönemde incelemekten ve kullanamktan en çok keyif aldığımız telefon oldu; bunu da incelemenin sonunda itiraf etemeliyiz...

Bu hafta içinde Mate 7'nin karşılaştırmalı fotoğraf testlerini sizlerle paylaşacağız...

Yeni güncelleme Galaxy S5 için 'Sessiz Modu' geri getirdi
One M9 daha güçlü bir BoomSound hoparlörle gelecek
En fazla elektrikli otomobil satan markalar belli oldu, TOGG kaçıncı sırada?
Sonraki Haber