HTC One M9 inceleme

HTC'nin amiral gemisi One M9 test masamızda...

Tayvan merkezli HTC'nin Android kullanıcılar arasındaki yeri bambaşkadır. Bunun sebebi ise HTC'nin Google ile ortaklaşa ilk Android telefon G1'i üretmesidir. HTC, Palm ve Windows Phone işinde önemli ürünler ortaya koydu ve asıl sıçrayışını ise 2009 yılında Microsoft Windows Mobile 6.5 Professional işletim sistemini kullanan ve daha sonra Android'te kurulabildiğimiz HTC HD2 ile yaptı.

Daha sonra Android işletim sistemli telefonlar üreten HTC'nin dünyanın en ünlü ses firması Beats ile ortaklığı inovatif ürünlerin ortaya konulmasını sağladı. HTC, Şubat 2012'de One X ile Android ekosisteminin hem malzeme kalitesi, hem tasarım hem de performans anlamında en iyi ürünlerinden birini ortaya koydu. Telefonun tek sorunu ise oldukça fazla ısınan ve güç tüketen Nvdia Tegra 3 platformunu kullanmasıydı.

One X'ten tam 1 yıl sonra HTC, One (M7) ile yapılan tüm eleştirlerin önüne geçmeyi başardı. HTC One M7 ile malzeme kalitesi ve işçilik anlamında o dönemde yapılmayanı yaparak birçok kullanıcın aklını çeldi. HTC 2014'te One M8 ve bu yıl Şubat ayında yapılan Dünya Mobil Kongresinde bu gün incelemesini yapacağımız One M9'u tanıttı.

Dilerseniz her zaman olduğu gibi telefonun teknik özelilkleri ile incelememize başlayalım...

HTC One M9 Teknik Özellikler

Ekran Özellikleri 5 inç, 1920x1080 piksel çözünürlükte 441 ppi LCD3 ekran Gorilla Glass 4 ekran koruma
İşlemci Qualcomm Snapdragon 810
Quad-core 1,56 GHz A57, Quad Core 1,5 GHz A53 çekirdeği, 305 GHz hızında Adreno 430 Grafik Birimi
Ram Kapasitesi 3GB Ram
Kamera

Arkada 20,2 megapiksel 4K 30 kare/saniye, FullHD 60 kare/saniye,  video kayıt

Toshiba T4KA7 sensor, Önde 4 megapiksel Full HD 30 kare/saniye Kayıt 

Hafıza  32 GB
Micro SD Desteği Var 128 GB Kadar Micro SD
Pil Kapasitesi 2840 Mah
İşletim Sistemi Android 5.0.2 Lolipop HTC Sense UI 7.0
Ekstra Özellikler Yekpare metal kasa ve geliştirilmiş arayüz

İncelememizde

Kısımlarını okuyabilirsiniz.

Tasarım:

HTC One M9'un en başarılı olduğu alanlardan birisi tasarımı. Yekpare alüminyum kasası ile HTC One M9 hem şık hem de oldukça kaliteli görünüyor. Telefonun tasarım tarafındaki en önemli sorunu ise kendisinden daha büyük bir ekrana sahip Galaxy S6'dan hem ağır hem de daha büyük olmasıdır. 

HTC One M9'un ön tarafında malesef fiziksel bir tuş bulunmuyor. HTC inatla "sanal tuş" ve "htc" logosunu yazdığı siyah bantı kullanmaya devam ediyor. Bu da telefonun normalden daha büyük ve daha uzun algılanmasına sebep oluyor. Alt tarafta kulaklık çıkışı ve USB girişini, altta ve üstte ise BoomSound hoparlörlerini görebilmekteyiz. 

Üstte ise BoomSound hoparlörlörünü görmekteyiz. Hemen yanındaysa dikine yerleştirilmiş ışık ve yakınlık sensörlerni görüyoruz. Önde en sağda ise 4 ultraiksel fotoğraf çeken öz çekim kamerasını görüyoruz.

Telefonun üstünde ise anlayamadığımız bir sebepten dolayı oldukça geniş tutulmuş kızıl ötesi portunu görmekteyiz. Bu kadar büyük bir alana gerçekten ihtiyaç var mıydı ve madem bu kadar geniş bir alan ayırdınız arkada kullanılan anten boşluklarını absorbe edemez miydiniz diye aklımıza gelmiyor değil. Aşağıda Galaxy S6 Edge, LG G4 ve HTC One M9'un kızıl ötesi portlarını karşılaştırabilriisniz.

Telefonun arkasında ise altta bilgiler ve yasal zorunlulukların yanında Wi-Fi ve GSM antenlerine rastlıyoruz. Yukarıda ise dual led ile kamera sensörünü ve üst tarafta da gürültü engelleyici mikrofon bizleri karşılıyor.

HTC One M9'un sol tarafında sim kart girişini, sağ tarafında ise ses açıp kapama ve güç tuşlarını görürken Mikro SD kart takma yerininin de burada olduğunu görmekteyiz. Bu noktada açıkçası güç tuşu ve ses açıp kapama tuşlarının birbirlerine yakınlığını pek beğenmedik; lakin insan yanlışlıkla da olsa her iki tuşu karıştırabiliyor. Tuşların basma hissiyatı ise ayrı bir eleştiri konusu. Tuşların biraz daha geri beslemesi olması gerektiğine inanıyoruz. Burada HTC'ye örnek göstereceğimiz ürün ise Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge.

HTC One M9 tasarım anlamında yenilikçi bir telefon gibi görünmüyor. One M7 ile başlayan ve One M8 ile devam eden tasarım anlayışına dokunulmadan "aman bozmayalım" havası veren bir ürün olarak göze çarpıyor. HTC önümüzdeki yıl bu tasarım anlayışını bırakmalı yoksa bu tasarım anlayışı HTC'yi bırakacak! Lakin bir çok M9 kullanıcısının telefonlarının M8'den bir farkı olmadığını düşündüklerini görmekteyiz.

Arayüz: 

HTC One M9'un sanırız en güçlü tarafı kullandığı Sense 7.0 arayüzü ve HTC'ye özel uygulamaları. Aşağıdaki videolarda size bunları aktarmaya çalıştık. Telefon yazılımsal anlamda gerçekten çok güçlü. Android ekosisteminde stabilteden bahsedilecekse Sense arayüzünden başlanmalı diye düşünüyoruz. İşte HTC One M9'un arayüz performansı... 

HTC Sense arayüzünün en önemli özelliği BlinkFeed uygulamasıdır. BlinkFeed'e tüm sosyal hesaplarınızı giriyorsunuz ve bir ekran üzerinden size tüm güncellemeleri gösteriyor. Sosyal medyayı sık kullanan kişilerin hiçbirşeyi kaçırmaması için yapılmış bu müthiş uygulamanın arayüz videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Ekran: 

HTC, telefonlarında uzun zamandır IPS LCD3 ekran kullanıyor. IPS tabanlı ekranlar özellikle beyaz renk verme konusunda son derece başarılyken siyah verme konusunda halen istenen seviyede değil. IPS tabanlı ekranlarda sadece LG G4'ün bu noktada fark yarattığına şahit olurken One M7 ve One M8'de ne görüyorsanız aynısını One M9'da da göremektesiniz. 

Rakipleri 2K yani 2560x1440 piksel ekran kuıllanıp ppi değerlerini 570 seviyelerine çekmişken HTC'nin performanstan ödün vermemek adına LG G Flex 2 gibi ekranı Full HD'de sınırlandırdığını görüyoruz. Bu da ppi değerinden yani daha keskin görüntülerden ödün vermek anlamına geliyor.

HTC'nin bu yıl içinde 2K çözünürlüğünde HTC One M9+'ı pazara sunması ise firmanın yanlış gidişe dur demeye çalıştığını gösterse de amiral gemisinin üstüne aynı tasarımda bir amiral gemisi daha yapmanın mantığını şahsen anlamış değilim. Aynı hatayı One X ve One X+ ile yapan HTC'nin halen akıllanmaması ise traji komik bir dıurum değil mi?

HTC One M9'un ekranı amiral gemisi telefonlar içinde kabul sınırları içinde kalıyor ama kendi fiyat segmentinde daha fazlasını sunan birçok rakibi bulunan HTC'nin bu npktada daha fazlasını sunması gerekiyordu fiyedüşüşnüyoruz.

Performans:

HTC, One M9'da saat hızı 2.0dan 1,56 GHz'e düşürlmüş Snapdragon 810 kullanıyor. Bu işlemci mobil sektörün en hızlı işlemcisi olmaya adaydı ve aslına bakarsanız Snapdragon 810 2.0 GHz'de çalışırken öyleydi ama işlemcinin ısınmasından dolayı Qualcomm saat hızını düşürdü ve bu işlemci performans anlamında Samsung Galaxy S6'da kullanılan Exynos 7420'nin oldukça altında kaldı.

HTC One M9'a pil testi yaparken her zaman kulladığımız 4K çözünürlüğünde bir video attık. Video oynatırken bazı takılmalar yaşadık ve bu durum bizi oldukça rahatsız etti. Bu sorunun ısınmadan mı yoksa farklı bir optimizasyondan mı kaynaklandığını bilemiyoruz ama tahminimizce 8 çekirdekten 4 çekirdeğe dönüşler yaşadığı için bu taz sorunlar karşımıza çıkıyor. Her ne olursa olsun bu takılmalar ve atlamalar Snapdragon 810'u sorgulamamıza sebep oldu.

HTC One M9'un en önemli sorunu ise ısınması. Telefon günlük kullanımda kesinlikle ısınmıyor, bu noktada kafanızda soru işareti olmasın ama telefonla arka arkaya benchmark testi yapamadık. Antutu yaparken HTC One M9'un arkasının kızardığı hissedebilirsiniz.

HTC One M9'u performans anlamda eleştirmek kendini bilmezlik olacaktır ama saat hızı düşürülmek zorunda bırakılmış Snapdragon 810 bize pek keyif vermedi. Saf işlemci performansının LG G4'te kullanılan Snapdragon 808 ile aynı olması LG'nin G4'te neden daha fazla ısınan ve güç tüketen Snapdragon 810 kullanmadığınında cevabı oluyor.

Aşağıda yaptığımız benchmark testlerini inceleyebilir ve kendi telefonlarınızla karşılaştırabilirsiniz...

Antutu: 

Quadrant:  

BaseMark OS II: 

Geekbench 3: 

GPU Bench: 

NenaMark 2:

Vellamo: 

GFX BenchMark:

TesterPir Benchmark: 

Google Octane: 

SunSpider 1.0.2:


Kamera:

HTC, One M9'da nedendir bilinmez Toshiba yapımı T4KA7 sensörü kullanıyor. Her daim farklışama çabası içindeki HTC, bildiğiniz gibi HTC One M8'de ultrapiklsel olayına girmiş ve buna pişman olmuştu. 4 Ultrapikselin, 4 megapiksele denk gelmesi ve başına Ultra konmasıyla bir şeyin değişmeyeceğini gören kullanıcılar firmayı eleştirlerin hedefi haline getirmişti.

HTC One M9'un kamerası bu güne kadar gördüğümüz ve incelediğimiz tüm amiral gemisi telefonlardan çok daha kötü. Bunu açık ve net olarak ifade edelim. Bu fiyata satılan bir telefonda böyle bir kamera performansını gerçekten beklemiyorduk.

Zaten yaptığımız testleri inceledikten sonra ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Telefondaki Toshiba T4KA7 sensörünün bilinen teknik özelliklerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

HTC One M9 Kamera Teknik Özellikleri
Arka Kamera Sensör Toshiba T4KA7
Sensör Megapiksel
Değeri
20,2 megapiksel
Sensör Boyutu 5,9x4,43mm 0,29 inç
Fotoğraf Boyutu 5384x3752
Diyafram Boyutu
F Değeri
f/2.2
Kamera Flaşı Çift Led Flaş
4K Video Çekim Modu Var, 30 kare/saniye
Ön Kamera Megapiksel Değeri 4 megapiksel
Ön Kamera f Değeri f/2.0

HTC One M9'un kamerası rakipleri Galaxy S6 ve LG G4'ten çok geride. iPhone 6 ile hemen hemen aynı kamera özelliklerine sahip olan HTC One M9'un gerçek performansta iPhone 6'nın da gerisinde kaldığını belirtelim.

HTC One M9 ile çektiğimiz bazı örnek fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz.

 

Pil: 

HTC One M9'un en güçlü yönlerinden birisi kesinlikle pil gücü. HTC'yi bu kalınlıkta bir telefona 2840 mAh pil koyduğu için eleştirmiştik ama bu pil ile 1 günü rahatlıkla tamamlıyabiliyorsunuz. Farklı kullanım senaryolarında telefonu test ettik ve her türlü testte HTC One M9 sabah 07:30'dan akşam saat 23:00'e kadar bize bir şekilde hizmet etti.

HTC One M9'da Güç Tasarruf Modu ve Üstün Güç Tasarruf Modu seçenkleri var. Güç tasarruf modunu günlük kullanımda size tavsiye ediyorum. Lakin ekran, CPU, titreşim ve veri optimizasyonunu bu mod kendisi yapıyor ve gerçekten oldukça işe yarıyor. Üstün Güç Tasarruf Modunu ben %10'da devereye soktum ve HTC One M9 bir ankesörlü telefona dönüştü ama telefon edebilme yeteneklerine en azından devam etti.

Yaptığımız video izleme testinde ise HTC One M9 şöyle bir performans verdi. HTC One M9 ile 4K bir video izledik ve kullanım sürelerii aşağıda paylaştık. Bu hesaba göre HTC One M9 %100 şarja sahipken 226 dk boyunca video izlenebiliyor. Açıkçası bu sürede oldukça komik, lakin aynı testi Galaxy S6 ile yaptığımızda 5 saat 25 dakika gibi bir video izleme süresine ulaşmıştık...

Telefonda hızlı şarj özelliği malesef bulunmuyor ve telefon %0 şardan %100 şarja 3 saat 20 dakikada ancak ulaşabiliyor. O da 3G'yi kaparsanız...

Rakipler 30 dakikada %75 şarj sunabilirken HTC One M9'un hızlı şarj özelliği olmaması da ayrı bir handikap değil mi?

Sonuç:

HTC One M9 tasarım ve malzeme kalitesi ile öne çıkan bir telefon. Snapdragon 810 ise bu haliyle bizde hayal kırıklığı yarattı. HTC One M9 2799 TL fiyat etiketiyle ülkemizde satılmakta. Bu fiyata göre bu malzeme kalitesi normal ama telefonun genele performansı düşünüldüğünde fiyat biraz yüksek kalıyor.

HTC başarılı olmak istiyorsa fiyat konusunda daha agresif olmalı. 2199 TL'ye LG G4'ün satıldığı bir piyasada 2799 TL birçok kullanıcının kafasında soru işareti bırakmakta.

HTC One M9'un ekranını beğendik ama bu fiyat segmentinde (hatta altında) çok daha iyi ekran kalitesine sahip telefonlar var. HTC'nin özellikle IPS LCD3 ekranlardaki inadını kırması bundan sonraki telefonlar için önemli bir adım olacaktır. 

Telefonun kamerası ise (yaptığımız karılaştırmalı testlerde kendinizde göreceksiniz) beklentinin çok altında. Bu cümleyi 649 TL'ye satılan telefonlar için bile kullanmamıştık ama HTC One M9 için malesef bu cümleyi kullanmak zorundayız.

Pil konusunda telefon oldukça başarılı ama hızlı şarj özelliği olmamasını bir türlü anlayamıyoruz. 799 TL'ye satılan telefonlar bu özelliği sunarken böyle bir amiral gemisinde bu özelliğin olmamasını gerçekten anlayamıyoruz.

HTC One M9 alınır mı? Evet, bu arayüzü kullanan ve seven kişiler HTC One M9'u alabilir ama Android ekosisteminde orta segment telefonlar ciddi inovasyon ortaya koyarken HTC'nin One M9'u bu fiyattan kullanıcılarla buluşturması oldukça zor görüyor.

Peki siz HTC One M9 hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızın üreticiler tarafından okunduğunu lütfen unutmayalım...

iPhone 6, Galaxy S6 Edge, HTC One M9 ve LG G4 fotoğraf karşılaştırma testi
İşte Google’ın yeni Android M sürümünden ilk izlenimlerimiz!
iPhone 17 Pro kamera özellikleri sızdırıldı
Sonraki Haber