Cep telefonu fiyatları neden yüksek?

Dünyada akıllı telefon teknolojisine yönelik 250 bin patent var. Bu savaşta kim kime borçlu? İşte cep telefonu fiyatlarının yüksek olmasının sebebi...

Teknoloji devleri lisanslar yüzünden büyük bir savaşa girişmiş durumdalar. Aralarındaki sorun ise dünyanın her yerinde patentlemiş oldukları cep telefonu teknolojileri. Güç kaynakları, kamera teknolojileri, açılır pencereler, ekran kilitleri yani tüm teknolojileri yasal haklar ile korunuyor. Başka bir firma bu teknolojilere ihtiyaç duyuyorsa patent sahibi firmaya astronomik bir ücret ödemek zorunda kalıyor. İşte bu noktada bu ücretler kullanıcılardan çıkıyor. Satılan her ürün başına diğer firma belli bir ücret alıyor.

Akıllı telefonlar için alınmış 250 bin patent mevcut. Sadece telefon özelliği için bile 7 bin telif hakkı buluyor. Hiçbir üretici firma rakiplerinin patentlerini ihlal etmeden yeni bir cep telefonu üretmesi mümkün değil. Sonuç olarak rakiplerinin patentlerini kullanarak yeni bir telefon üreten firmaya, patent sahipleri tarafından davalar açılıyor ve telefon başına rakip firmalar belli bir ücret alıyor. Eğer anlaşma sağlanamazsa veya rakip firma ürünü tamamen piyasanın dışına itmek isterse üretilen cihazların satışı belirli ülkelerde yasaklanabiliyor. Galaxy Tab'ın Apple tarafından Almanya'da satışının yasaklatılması buna güzel bir örnek.



Apple ve Google gibi dev firmaların cep telefonu pazarına sonradan girmesinden kaynaklanan az sayıdaki patent sorunu, şirketlerin patentlerden elde ettikleri gelirleri, giderlerden daha az oluyor. Bu durumda cihazlar pahalanıyor. İşte iPhone'un pahalı olmasının bir sebebi de bu.



Qualcomm yonga üreticisi her Android'li cep telefonu satış fiyatının %5,5'ni alıyor. Bu da hiçbir gideri olmaksızın ortalama cihaz başına 65 TL'yi cebe atmak demek. Microsoft'un ise Android'den kazandığı para, kendi işletim sisteminden kazandığı paradan çok daha fazla. Örneğin günde 300 bin Android işletim sistemli cep telefonu satışıyor, her cihazdan 15 dolar patent ücreti alan microsoft bu parayı Windows Phone 7'den kazanamıyor. Şirketin Android'den bir ayda elde ettiği para ortalama 25 milyon TL.


Pazarın liderleri arasında bulunan HTC'nin ABD bölüm başkanı Martin Fichter patent savaşları ile ilgili; "Muazzam bir enerjiyi, parayı ve zamanı bu yüzden boşuna harcıyoruz" diyor. HTC kendini Apple'dan koruyabilmek için karşı koz olarak kullanabileceği bazı patentleri Google'dan satın almak zorunda kalmış. Sadece Almanya'da 2010 yılında 60 bin patent başvurusu yapıldığını düşünürsek cep telefonu pazarının en büyük sorununun patentler olduğunu açıkça görebiliriz.


KİM KİMİNLE DAVALI?

Şemada patent savaşları ile ilgili açılan davaların küçük bir kısmını görüyorsunuz.




Apple'ın HTC'den şikayetleri;

- Simgelerin ekranda parmakla hareket ettirilmesi.
- Uygulama güncellemerinin Push işlemiyle bildirilmesi.
- Kamera için akıllı güç kaynağı.

HTC'nin Apple'dan şikayetleri;

- Akıllı telefon için güç yönetim sistemi.
- e-Postaların dizilmesi ve sınıflandırılması.
- Gelen aramalar için açılır pencere.
Samsung Galaxy Note
Cep telefonunuzla kendinizi muayene edin
Instagram'a yeni özellik geliyor, artık yapay zeka ile bunu yapabilirsiniz
Sonraki Haber