Cep telefonlarımız ne kadar güçlü?
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, Webrazzi Mobil’ 2013 konferansında konuştu.
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, Webrazzi Mobil’ 2013 konferansında güncel mobil istatistiklerinden, çelikten 300 kat daha sağlam grafen maddesi kullanan elastiki yeni cep telefonlarına kadar, mobil plaformun bugününü ve yarınını katılımcılarla paylaştı.
Yılda yaklaşık 750 milyon yonga seti tedariki ile dünyanın en büyük mobil işlemci üreticisi konumunda bulunan Qualcomm’un Platin Sponsor olarak destek verdiği Webrazzi Mobil’ 13 etkinliği mobil dünyanın geleceğini masaya yatırdı. Etkinlikte bir sunum yapan Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, mobilin bugününü ve yarınını masaya yatırdı.Tüm eğlence sektöründen daha hızlı büyüyen mobile yeterli ilgiyi göstermiyoruz
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, mobilin insanlık tarihindeki en büyük teknoloji platformu olduğunu söylerken 2016 yılında tüm dünyada 3,4 milyar 3G bağlantısı bulunacağını ifade etti. 330 milyar doların üstünde bir mobil data geliri oluştuğunu belirten Ruacan, dünyada tüm Hollywood, müzik, televizyon ve internet servis sağlayıcıları sektörlerinin toplamından daha büyük olan mobil sektöre Türkiye’de henüz yeterli ilginin gösterilmediğini ifade etti. “Hala bu devrimin başlarında sayılırız, fırsatları yakalamak için geç değil” diyen Ruacan, Türkiye’de, yenilikleri benimsemeye yatkın genç nüfusun bu potansiyelin en önemli gücü olduğunun altını çizdi.
“Cep telefonumuz olmadan yaşamamız artık çok zor” diyen Barış Ruacan, ortalama bir insanın günde 150 kez telefonuna baktığını ve bunun 6 buçuk dakikada bir kontrole denk geldiğini vurguladı. “Bugünkü telefonlarımız işlemci gücü olarak aya inen ilk mekik Apollo 11’den daha güçlü cihazlar” diyen Ruacan, donanımın yanında içerik ve uygulamalar söz konusu olduğunda da büyümenin baş döndürücü olduğunu kaydetti.
PC vefat ediyor
Günlük tüketiciler için masaüstü bilgisayarın bir önemi kalmadığını vurgulayan Barış Ruacan, büyük ve hantal masaüstü bilgisayarların bugüne kadar öne sürülen avantajları depolama ve arayüz kalitesinin gelişen mobil işlemci teknolojileri ve bulut depolama sistemleri ile bambaşka seviyelere ulaştığını söyledi.
Mobil tüketicilerin tüketici elektroniğini yeniden tanımladığına dikkat çeken Ruacan, mobil pazarda yakın ve uzun vadede yaşanacak gelişmeleri de katılımcılarla paylaştı. Tablet bilgisayar pazarında Apple’a ilave yeni oyuncuların da hızla gelişeceğini söyleyen Ruacan, konum ve bağlam bilgisine sahip mobil uygulamaların oluşan “uygulamalar balonu” içerisinde sıyrılarak fark yaratacağını ifade etti. HTML5 tabanlı düşük maliyetli işletim sistemlerinin gelişmesi beklenen bir trend olduğunu söyleyen Ruacan, M2M konusunda da sektörün kısa vadede bocalayacağını ancak uzun vadede çok büyük ilerlemeler kaydedileceğini belirtti.
2008 yılından bu yana cihazların işlemci hızları 4-5 kat arttı”
Çoğu mobil cihazın artık NFC (Yakın Alan İletişimi) desteğine sahip olduğuna dikkat çeken Barış Ruacan, bu alandaki en zor uygulamanın mobil ödeme olduğunu, ödeme dışındaki NFC kullanımlarının ise çok hızlı gelişeceğini söyledi. “2008 yılından bu yana cihazların işlemci hızları 4-5 kat arttı” diyen Ruacan, önümüzdeki dönemde artışın devam edeceğini öngördüğünü ekledi.
Telefon değil dijital 6. his
Webrazzi Mobil’ 13’ün katılımcılarıyla yeni nesil telefonların özelliklerini paylaşan Barış Ruacan, telefonların artık telefondan çok insanların dijital 6. Hissi olacağını söyledi. Katlanarak artan işlemci ve modem kalitesi, konsol kalitesinde 3D grafikler, Ultra HD video kaydı, jest ve sesli cihaz yönetimi, çelikten daha sağlam, tek bir atom kalınlığında grafen maddesi, giyilebilir teknolojiler, yapay zekâ ve sensörlerle etkileşim Barış Ruacan’ın aktardığı yeni nesil telefonların ana özellikleri arasında yer aldı.