Çalışanlar çalıntı mobil cihaz bildirimlerinde yavaş kalıyor

Mobil cihazınız çalınırsa bunu yetkililere hemen bildirin -ki daha sonrasında mağdur kalmayın.

Mobil cihaz hırsızlığına maruz kalmış işletmelerin, %19’u bu hırsızlığın kurumsal verilerin kaybı ile sonuçlandığını belirtiyor. Buna göre, kurumsal bir mobil cihazın çalınması durumunda işletmelerin veri kaybı deneyimleme ihtimalinin yaklaşık beşte bir olduğunu söyleyebiliriz.

Kaspersky Lab'ın 2014 BT Güvenlik Riskleri araştırmasının bir parçası olarak dünya genelindeki binlerce BT güvenlik yöneticisinden topladığı veriler, çalışanların üçte birinden fazlasının çalıntı cihazla ilgili işverenlerini bilgilendirme sürelerinin iki günü bulabildiğini,%9’unun ise bilgi vermek için üç ila beş gün arasında beklediğini göstermekte. İşverenlerini olayın
yaşandığı gün haberdar eden çalışanların 2013’te %60 olan oranı, 2014’te %50’ye düşmüş. Bu gecikme güvenlik açısından önemli bir açık oluştururken hassas kurumsal verilerini kaybetme olasılığı da artıyor.

Anket sonuçları ayrıca, mobil cihaz hırsızlığının tırmanmaya devam ederek 2011 yılında %14 olarak bildirilen mobil cihaz hırsızlığına maruz kalan şirket oranının 2014'te %25 ‘e yükseldiğini de ortaya koydu. Türkiye’de de artış üst boyutta, 2011’de yüzde 6’dan 2014’te yüzde 24’e yükseliş var.

Mobil cihaz hırsızlık oranları bölgeler arasında önemli ölçüde değişiklik gösteriyor. Mobil cihaz hırsızlığına maruz kalan işletmelerin %8 oranda olduğu Orta Doğu açık ara en düşük yüzdeye sahipken bunu %15 ile Japonya ve Rusya takip etmekte.

Mobil aygıtlarla ilişkili cihaz ve veri hırsızlığındaki bu artış göz önüne alındığında, ankete katılanların %52'sinin (Türkiye’de oran yüzde 42) daha önceki yıllara göre "mobil cihazlarla ilgili daha fazla endişe" duyduklarını belirtmeleri şaşırtıcı değil. Hatta, %43 ü daha ileri giderek, bu cihazların iş yapış şekline katabileceği bariz verimlilik avantajlarına rağmen, "mobil çalışma düzeninin çok fazla risk taşıdığını" söylemiş. (Türkiye’de de bu oran %42 ile çok yakın)

Mobil cihaz entegrasyonu en önemli konuların başında

Bu arada mobil cihaz kullanımı artış göstermeye devam ediyor. Ankete katılanların üçte birinden fazlası (%34) "mobil cihazların entegrasyonu" konusunun geçtiğimiz 12 ay boyunca gündemlerindeki en önemli konulardan biri olduğunu belirtti. Türkiye’de oran yüzde 40 ile daha da üst düzeyde. Bu BT yöneticilerini mobil işgücü ile ilişkili birden fazla güvenlik sorunu ile karşı karşıya bırakıyor. Mobiliteye olan talep arttıkça kullanıcıların mobil platformların güvenliği konusunda daha az yardımcı oldukları görülüyor. 

Bu durum ancak iyi planlanmış bir güvenlik politikası ve doğru güvenlik teknolojisi gerektiren şartların sağlanmasıyla yönetilebilir. 
Mevcut uç nokta güvenlik yazılımı ile entegre bir mobil cihaz yönetimi (MDM) politikası; mobil güvenlik sorunlarıyla başa çıkmaya çalışan BT yöneticileri için büyük bir değer yaratacak. Diğer uç nokta güvenlik yazılımı ile aynı konsol üzerinden yönetilen bir MDM politikası, BT yöneticilerinin her çalışana özel politikalar uygulamasına izin veriyor. Tam donanımlı MDM yazılımı, çalınan
cihazlarda bulunan kurumsal verileri uzaktan silme teknolojisi dahil olmak üzere hırsızlığa karşı çok sayıda önlem sunuyor. Kaspersky Lab'ın ayrı bir ürün olarak mevcut olan veya Kaspersky Endpoint Security for Business platformu içine dahil mobil güvenlik çözümleri, tüm bu özelliklere ve daha fazlasına sahip.
iPhone 6, Galaxy Alpha, Xperia Z3 Compact teknik özellik karşılaştırması
Microsoft'un ilk marka olduğu Windows Phone akıllı telefon sızdırıldı
Renault fiyatları güncelliyor: Daha maaşı bile almadık
Sonraki Haber