Büyük kapışma: Tegra K1, Exynos 7 Octa ve Snapdragon 805; Peki kim kazanacak?

En iyi 3 mobil yonga setini kıyaslıyoruz

Mobil işlemciler her geçen yıl daha da güçlenerek artık masaüstü işlemcilerle yarışır hale geldiler. Mobil işlemcilerin ilk çıktığı günden beri şehir efsanesi haline gelen "konsol seviyesinde grafik" teriminin de 64 bit destekli mobil işlemcilerin piyasaya sunulmasıyla birlikte neredeyse gerçek hale geldiğine son dönemde şahit olmaktayız.

Yongada Sistem Platformunu temel alan mobil işlemcilerin aynı alan içinde grafik birimi, işlemci ve modeme yer verdiğini görmekteydik. Apple A7 yonga setiyle birlikte M8 adını verdiği bir küçük parçacık daha ekleyerek artık Yongada Sistem Platformuna hareketleri ölçen bir çekirdek daha ekledi. Kısacası mobil işlemciler aynı zar alanında çok fazla işlem yapabilen bir yapıya sahiptiler.

Son dönemde çıkan Exynos 5433 (Galaxy Note 4'te kullanılan) ve Snapdragon 805 yonga setlerinde modemin sistemden ayrıldığını görmekteyiz. Bunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunu sanırım ilerleyen dönemde göreceğiz ama ROM yapanlar ve geliştiriciler için bunun iyi bir gelişim olduğunu düşünmekteryiz.

Bu yıl duyurulan ve henüz yaygınlaşmayan 3 işlemciyi mercek altına alıyoruz. Nvidia Tegra K1, Qualcomm Snapdragon 805 ve Samsung Exynos 7'in tüm benchmark skorlarına ve performanslarına şöyle bir gözatmaya ne dersiniz?

Google'ın Nexus projesinde yeni yer alan Nexus 9 tabletinde Nvidia'nın geçtiğimiz Ocak ayında CES 2014'te tanıttığı 64 bit Tegra K1 platformu kullanılacağı açıklandı. Bu işlemci hem performansı hemde 5 Watt'lık tüketimi ile tam bir canavar gibi görünmekte.

Samsung'un Galaxy Note 4'te kullandığı Exynos Octa 5433 işlemcisi de 64 bit bellek veri yolunu bizlere sunuyor. En hızlı Android telefon olma özelliğini Exynos Octa 5433'ten alan Galaxy Note 4 2014 yılına damga vuracak telefon olma yolunda hızla ilerliyor.

Snapdragon 805 ise yine geçtiğimiz Şubat ayında tanıtıldı. Qualcomm o döenmde yaptığı açıklamalarda yeni işlemcilerinin Mayıs ayında pazarda olacağını bizlere duyurdu. Mayıs geçti, yaz bitti ve sonbahar bitmek üzereyken Qualcomm uzun süredir hazır olan Snapdragon 805'lerin pazara sunulmasını LG G3, Samsung Galaxy S5 ve Sony Xperia Z2 yüzünden bu günelere bırakmak durumunda kaldı. 

Bu 3 işlemci mobil sektörün sınırlarını çizerken hangisi birinci gelecek ve arada ne kadar fark olacak bunu merak ediyor musunuz? O zaman haberimizi okumaya devam edin...

Öncelikle bu 3 mobil işlemcinin teknik özelilk tablosuna ve detaylarına bir gözatmaya ne dersiniz?

Kağıt üzerinde Tegra K1 1 GHz hıza ulaşan grafik birimi ile tek kelimeyle inanılmaz duruyor. 28 nanometre üretim süreci Tegra K1'in Tegra 3'te yaşadığı kötü tecrübeyi Exynos 7 Octa ve Apple A9 işlemcilerinin karşısında yaşadığına şahit olmatayız. Tegra K1 yonga setinin 20 nanometre üretim süreciyle üretilmesi bu işlemcinin telefonlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini bizlere düşündürüyor. Yoksa bu haliye Tegra K1 Denver'ı bir telefonda görmek o telefonu şarj süresi açısından oldukça kısa süre kullanabilmemize olanak sağlayacaktır.

Snapdragon 805 mobil sektörün heyecan içinde beklediği bir donanım oldu. Artan ekran çöüznürlüklerine GHz hızını arttırarak çare bulmaya çalışan Qualcomm Snapdragon 800 işlemcisini alladı Snapdragon 801AB yaptı, pulladı Snapdragon 801AC yaptı ve bizlere sattı. Snapdragon 805 ise Snapdragon 800, 801AB, 801AC işlemcilerinde kullanılan Krait 400 çekirdek yapısını temel alan bir yapıyla piyasaya sunuluyor. Yeni mimarinin adı da Krait 450 ve bu çekirdek yapsının çok yakında yerini (Snapdragon 810 ile birlikte) A53 ve A57 yapısına bırakacağını görmekteyiz. Qualcomm cephesinde Snapdragon 810'un 2015 yılı başında üreticelere dağıtılacağı varsayılırsa Snapdragon 805 kendi segmentinde (32 bit yonga setlerinden bahsediyoruz) oldukça kısa süre liderlik yapabilecek gibi görünüyor.

Samsung ise şimdiye kadar yapmadığı bir işi yaptı ve 64 bit işlemci dünyasına adım attı. Galaxy Note 3 ile sektörün ilk 3 GB belleğine ve ilk 4K video çeken telefonunu piyasaya sunana Samsung; Note 4 ile de Android işletim sisteminin ilk 64 bit bellekli telefonunu yapmış oldu. Samsung'un Exynos 7 Octa'dan beklentisi bu bağlamda oldukça fazla.

Nvidia ise CES 2014'te Tegra K1 (bahsedilen Denver kod isimli 64 bitlik işlemcidir) platformu için yaptığı lansman ile hepimizin aklını başından aldı. Öyle ki mobil işlemcinin 5 Watt'lık enerji gereksinimini bile ilk anda algılayamamamıştık. Tegra 2 Tegra 3 ve özellikle Tegra 4'teki başarısızlık Nvidia'yı en iyiyi yapmaya yönelttiği için de firma böyle uçuk bir tasarım ile karşımıza çıktı.

Bundan sonraki sayafalrda mobil işlemcilerin benchmark testelrini görebilirsiniz.

Saf İşlemci Gücü Karşılaştırması

Bu iş için en güzel test ürünü saf işlemci gücünü her platformda ölçekleyebilen Geekbench 3.0'dır.

Öncelikle tek çekirdeğin aktif olduğu skorlara bakalım

Şimdi gelin tüm çekirdekleri çalıştıralım

Gördüğünüz gibi tek çekirdek testinde Tegra K1 uçuk kaçık bir skora imza atıyor. Çoklu çekirdek çalışması ise 8 çekirdeğin aynı anda aktif olmasından dolayı Samsung'un big.LITTLE mimarisini kullanan Exyonos 7 Octa işlemcisi en önde yer alıyor.

.

Sıra geldi Grafik skorlarına

Grafik tarafında neredeyse günümüz ekran kartlarının çalıştığı saat frekansında çalışan Tegra K1 çok açık ara önde yer alıyor. Galaxy Note 4'ün Mali T-760 grafik işlemcisi ise tam bir hayal kırıklığı. iPhone 6'da kullanılan PowerVR GX6450 ise saf GPU performansında iyi ama konu 1080p olduğunda oldukça düşük skorlara imza atıyor. Snapdragon 805 ile gelen Adreno 420 ise stabil bir performans sergiliyor ve grafik tarafında en çok performans vaadeden donanım oluyor.


2015 yılında mobil işlemci piyasasını gerçekten karışacak. Snapdragon 810 ve Exynos 7 Octa'nın yeni versiyonuyla (muhtemelen Galaxy S6'da kullanılacak) Apple'ın A9 yonga seti bu yıla damga vuracaktır. Nvidia tarafı ise oldukça karışık. Mobil işlemci piaysasından çekildiğini açıklayan firma CES 2015'te yine bir sürpriz yapar mı bunu bekleyip göreceğiz.

LG G3, Xperia Z3, Galaxy S5, HTC One M8 gibi kafa telefonların daha 6 aylık süreci bile doldurmadan (hatta Xperia Z3 yeni çıktı) en basit tabirle "eskimesi" hem tuhaf hemde anlamsız değil mi?

Yazı tamamen özgün olup İşlemci benchmark testlerinin referansı androidauthority.com'dur.

Oppo N3'ün döner kamerasından ilk görüntü geldi
Galaxy S5 Active Avrupa'da satışa sunuldu
Epic Games'in bu hafta sunacağı ücretsiz oyun belli oldu
Sonraki Haber