Bir Siri rüyası ve sonuçları - İnceleme

Apple'ın hayata geçirmek isteyip de tam anlamıyla geçiremediği, hüsrana uğradığı Siri'ye göz atalım.

Adını nereden alıyor ? (SİRİ)

Stanford Research Institute adında Amerika'da bir araştırma merkezi bulunmaktadır.  Şirketin ismi kısaltılmış olarak 'SRI' yani uygulamamıza isim temellerini sağlayan şirket olarak bilinmektedir. Bu şirket önceleri tarihin en büyük ve bilinen en büyük yapay zeka projesini başlatıyor, o dönemlerde adına SİRİ koyduğu bu teknolojiyi APPLE 2010'da satın alıyor ve yoğun bir çalışma ile iOs teknolojisine uyarlama safhasına geçiliyor.

SRI şirketinin APPLE'ın bir parçası haline gelme safhası zaman tüneli halinde SRI şirketinin kendi web sitesinde özetlenmiş, bakmak isterseniz tıklayın.



Siri nedir ? Ne değildir ?

iPhone 4S'i kurtaran uygulama olarak tanımlayabiliriz, cebinizde taşıdığınız bir asistan gibi devamlı yanınızda bulunmaktadır. SİRİ uygulaması karşınızda biri varmış gibi konuşmalarınızı ve sorularınızı anlayabiliyor ve ona göre size yanıt veriyor. SİRİ uygulaması ile takvim kaydı oluşturabilir, mesajlarınıza cevap verebilir ve arama yapabilirsiniz.

Örneğin ;
"Hamburger yemek istiyorum" dediğinizde size çevre restaurantların adresini listeleyecek hatta konumlarını size tarif ederek kısa sürede varışınızı tamamlamanızı sağlayacak bir uygulamadır.

İphone 4S hayatımıza SİRİ ile değişik bir giriş yapmıştı. SİRİ'nin getirdiği işlevleri kullanmak isteyen kullanıcılar uygulamayı çalıştırmak istediler fakat hayal kırıklığına uğradılar.

APPLE firması tarafından sadece 4S'e uyumlu olarak geliştirilmiş uygulama iPad ve iPhone 4 üzerinde çalıştırılıp kullanılmak istenince sonuç hüsran oldu.  Tepkisiz kalan uygulama kullanıcıların ve APPLE'ın beklentilerine cevap veremedi. Sorunun APPLE'in sunucuları ile bağlantı kuramamalarından kaynaklandığını belirtiliyor. Sunuculara  iPhone 4S'ten başka bir cihazın erişimi gerçekleşmediğinden sorunla karşılaşılıyor.

Sirinin çalışma sistemi nasıl mı ?

Siri'yi incelerken kısım kısım ayırabiliriz, en dıştaki katmanımızda "Speech to Text" yani sesi yazıya dönüştürme teknolojisi, bu dönüştürme teknolojisi sayesinde ağzımızdan çıkacak cümleler, hiç yorumlanmadan karakterlere dönüşebiliyor. Bu işi yapan bir çok iOs uygulaması bulunmaktadır, fakat SİRİ buraya kadar olanlarla kalmıyor.

İkinci katman ise çok önemli bir nokta : yazının anlamlandırılması. Burada Apple’ın Siri sunucularındaki gramer analiz yazılımları devreye giriyor. Sizin dilinizden dökülen ve iPhone’un internet üzerinden metin olarak ilettiği cümleyi kompleks algoritmalarla çözümlüyor ve anlamlandırıyor. Bu geniş çaplı düşünüldüğünde olasılığı gerçekten zor olarak gözükse de Apple bunu kullanıcılarına sundu.

iOs'un  yani Apple'ın geliştirip ortaya çıkardığı bu teknolojinin diğerlerinden farkının başladığı tam nokta ise burada devreye giriyor. Sizin konuştuğunuz cümleleri anlamaya çalışmıyor, sizin sölediğiniz cümleyi önceden kullanılan bağlamlarla buluşturup anlamlandırmaya çalışıyor. Bu bağlamlara “Active Ontology” deniliyor.



Kısaca özetleyecek olursak 'SİRİ' sizin sölediğiniz direkt cümleleri anlamlandırıp çözmeye kalkmıyor, yani bu şekilde olan bir teknoloji kısa sürede çökmeye ve çuvallamaya oldukça müsait bir hale gelebilir. Tekrardan bir örnek üzerinden gidecek olursak ;

"Bir restoran nasıl aranır, bu ontolojiyi biliyor. İnsanların bir restoran ararken kullanacağı cümle kalıplarını, kelimeleri ve kurgularını biliyor. Sizin cümlenizi, bu kalıplarla eşleştirdiğinde (pattern recognition), maksadınızı anlıyor. Maksadınıza uygun görevleri çıkartıyor ve bu işleri yapmaya koyuluyor.
Cümlenizde “my wife” (eşim) dediğinizde, kişiler listenizde “eş” irtibatı kurduğunuz kişiden bahsettiğinizi çıkarımlıyor. Ya da “when i leave work” (iş yerinden çıkarken) dediğinizde daha önceden adres defterinizde “work” olarak belirlediğiniz GPS lokasyonundan fiziksel olarak ayrılırkenki zamanı kasdettiğinizi anlıyor. Tanımlanmış veriyi en ince şekilde kullanıyor.
"

SİRİ'nin genel hatlarıyla yapabileceği işleri şu şekilde listelemek mümkündür ;

Hatırlatma kurma
SMS gönderme
Havaları sorma
Bilgi isteme (Wikipedia vs.)
Toplantı ayarlama
E-mail gönderme
Birinin telefonunu öğrenme
Alarm kurma
Yön – adres  sorma
Hisse senedi sorma
Sayaç kurma
Siri’nin kendisi hakkında sorular sorma Bu kadar akıllı bir yapay zeka hangi dilleri konuşuyor ve anlıyor ?

Şuan için günümüze kadar ulaşan diller İngilizce, Fransızca ve Almanca'dan ibaret, yakın bir tarih içinde İspanyolca bu bünyeye katılacak gibi duruyor.



Belirtilenlere göre APPLE personelinin büyük bir bölümü 'SİRİ' Ar-Ge bölümünde aktif olarak çalışıyor, bu da bize APPLE'ın bu işe ne kadar önem verdiğini, aynı zamanda bu teknlojinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdiğini gösteriyor.


Çin Usulü iPhone 4
Bu ayın en iyi Android oyunları!
Hyundai kullanıcıları şokta, 145 bin araç geri çağırıldı
Sonraki Haber