Apple’ın rekor cezası bu sefer de rekor bir afla gündeme geldi

Apple’ın rekabet kurallarını ihlal etmesi gerekçe gösterilerek Fransa otoritesi tarafından verilen rekor cezada, önemli oranda indirime gidildi.

Amerikalı teknoloji devi Apple, dünyanın dört bir yanında faaliyette bulunsa da, gelişmiş ülkelerdeki faaliyetleri sıkı kontrollere tabi olduğu için bu bölgelerde sıklıkla cezalarla karşılaşabiliyor. Daha bir hafta kadar önce çıkan haberlerde, İngiltere’deki rekabet kurallarını ihlal ettiği anlaşılan Apple’ın bu ülkede 1 milyar dolarlık bir cezaya çarptırılabileceği konuşuluyordu. Ancak Fransa’dan gelen haberler, markayı biraz olsun rahatlatacaktır.

Buna göre Apple’ın Fransa’da yürüttüğü faaliyetleri inceleyen rekabet kurulu, 2020 yılında şirkete 1,1 milyar euroluk devasa bir ceza vermişti.

Apple’ın rekor cezası bu sefer de rekor bir afla gündeme geldi

Cezanın dayanağı olarak şirketin faaliyetlerinin 2012 yılından itibaren incelemeye alan kurul, Apple’ın perakende şirketlere verdiği ürünlerde indirim yapmayı yasaklamasına rağmen kendisinin indirim yaptığını, bazı bölgelere sınırlı sayıda tablet gönderimi yapmasına rağmen kendi fiziksel mağazalarında fazlasıyla stok bulundurduğunu tespit etmişti.

Tüm bu tespitlere istinaden hazırlanan raporla şirkete 1,1 milyar dolar ceza veren kurulun bu kararı Apple tarafından temyize taşındı. Temyiz mahkemesi ise daha önce görülmemiş oranda bir indirim uygulayarak cezayı 372 milyon euroya indirdi. Mahkeme tarafından yapılan yazılı açıklamada, amacın caydırıcılık olduğunu ve 372 milyon euroluk bu tutarın da fazlasıyla caydırıcı olacağını, ilk ceza tutarının ise söz konusu suça bakıldığında oldukça fazla olduğunu dile getirdi. Apple ise bu kararı kısmen olumlu olarak karşılasa da, beklentisinin 10 yılı geçmiş bir araştırmaya dayanarak verilen cezanın tamamen kaldırılması yönünde olduğu için, bu karara da itiraz edileceğini duyurdu.

2022'nin en iyi ön kameralı telefonlar listesi güncellendi!
En iyi fiyat/performans telefon modelleri - Ekim 2022
Nintendo Switch 2 nasıl görünecek? Tasarımı sızdırıldı
Sonraki Haber