Apple Çin'in baskısı karşısında geri adım attı, şimdi Amerika düşünsün

Apple, Çin hükümetinin talimatı üzerine popüler mesajlaşma uygulamaları WhatsApp ve Threads'i App Store'dan kaldırdığını duyurdu.

Bu hamle, dijital iletişim platformlarına yönelik artan düzenlemelerin bir parçası olarak görülüyor. Şirket, kullanıcıların güvenliğini ve yasal yükümlülüklerini önceliklendirerek hareket ettiğini belirtti. Apple, etkilenen kullanıcılara yönelik olarak hangi adımların atılacağına dair daha fazla bilgi vermek üzere ilerleyen günlerde bir açıklama yapmayı planlıyor. Bu gelişme, global teknoloji şirketlerinin yerel yasalara uyum sağlama çabalarını ve Çin pazarındaki zorlukları bir kez daha gündeme getirmiş oldu.

Apple, WhatsApp ve Threads uygulamalarını Çin'deki App Store'dan kaldırdı. Wall Street Journal ve The New York Times'a göre, şirket, Çin'in internet düzenleyicisi olan Siberuzay İdaresi'nin ulusal güvenlik endişeleri üzerine aldığı bu kararı uygulamak zorunda kaldı. Apple, dünya genelinde faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına uymak zorunda olduğunu, hatta bazen katılmadığı durumlarda bile bu yasalara uymak zorunda olduğunu belirtti.

Apple Çin'in baskısı karşısında geri adım attı, şimdi Amerika düşünsün

Çin'deki Büyük Güvenlik Duvarı, ülkede birçok yabancı uygulama ve teknolojiyi engelliyor ve yerel kullanıcılar, bu tür uygulamalara erişmek istediklerinde genellikle VPN kullanıyor. Meta'nın Facebook ve Instagram gibi uygulamaları da engellenmiş durumda, ancak WhatsApp ve Threads şimdiye kadar indirilmeye açıktı. Çin düzenleyicisinin bu kararı, ABD Senatosu'nun TikTok'u yasaklayabilecek bir tasarıyı oylamaya hazırlanmasından kısa bir süre önce geldi. Çin Siberuzay İdaresi'nin, uygulamaların ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturduğuna dair gerekçesi, Amerikan yasa koyucularının TikTok'u engelleme argümanlarıyla benzerlik gösteriyor.

Mevcut tasarıya göre, ByteDance'e TikTok'u bir yıl içinde devretmesi için süre veriliyor, aksi takdirde uygulama app store'lardan yasaklanacak. Tasarının, Ukrayna ve İsrail'e yardımı da içeren bir paketin parçası olarak Temsilciler Meclisi tarafından geçmesi bekleniyor. Başkan Joe Biden daha önce paketi desteklediğini ve yasaları hemen imzalayacağını söyledi.

Motorola sonunda inadı bıraktı, küresel pazara geliyor, peki ya Türkiye?
Honor F/P modeliyle küresel pazarda şova hazırlanıyor
WhatsApp için yapay zeka özelliği geliyor
Sonraki Haber