Apple bize aslında ne tanıttı? Zaten bilmediğimiz ne vardı ki?

Apple'ın iPhone 6 lansmanını yorumluyoruz.

Apple bildiğiniz gibi geçtiğimiz gün iPhone 6 lansmanını yaptı. Apple'ı sever yada sevmezsiniz bunu bilemeyiz ama firmanın şimdiye kadar yaptığı en başarılı iş "prezentasyon" dur. Firmanın CEO'su Tim Cook oldukça enerjik bir biçimde sahneye çıktı ve yeni iPhone'u bizlere tanıttı.

iPhone 6 beklendiği gibi 2 farklı modelle geldi. 4,7 inç iPhone 6 ve 5,5 inç iPhone 6 Plus. Her iki telefonda aynı işlemciyi ve kamerayı kullanıyordu. Dilerseniz sunumu baştan sona kısaca irdeleyelim.

Apple lansmanına "Yenilik" başlığı altında hazırladığı bir video sunum ile başladı. Video farklı açılardan bakıldığında farklı şekillerde görünen yazıların bütünleşmesinden oluşuyordu. Oldukça etkili olan bu sunumda iPhone 6 için kaydedilen yoldan bahsedildi ve sahneye Tim Cook geldi.

Steve Jobs'ın dehasından kısaca bahseden ve Filint Sanat Merkezinin kendileri için neyi ifade ettiğini anlatan Tim Cook ilk nesil Macintosh'un ve daha sonraki yıllarda ilk nesil iMac'in burada tanıtıldığına değindi ve iPhone 6'yı bizlere sundu. 

Daha sonra Tim Cook iPhone 6'yı anlatmak için sahneye Philip W. Schiller'i çağırdı. Schiller iPhone 6'nın alüminyum yüzeyinden bahsetti ama sektörde zaten bu materyalden telefon (HTC ONE ve HTC ONE M8) 2 yıldır vardı ve hemen hemen hepimiz alüminyum yüzeyli telefonlara en azında gözle de olsa aşinaydık. Sanki ilk kez kendileri yapmış gibi iPhone 6'nın alüminum yüzeyinden ve Nokia telefonlardan alışık olduğumuz cam kaplama yüzeyinden bahsetti ve "bu güne kadar yaptıkları en güzel iPhone" olduğunu belirtti.

Philip W. Schiller tanıtıma iPhone 6'nın "Retina HD" özelliğinden bahsederek devam etti. 4,7 inç iPhone 6'nın 1334 x 750 piksel (2 yıl önce çıkartılmış Samsung Galaxy Note 2, LG Optimus G, HTC One X, Sony Xperia SL gibi telefonların) çözünürlüğe sahip olduğu belirtildi -ki biz bu çözünürlüğü akıllı telefon segmentinde tam 2 yıl önce belirtilen modellerde görmüştük; o modellerin arasında 3. yılına giren ürünler de yok değil!

Daha sonra Schiller iPhone 6 Plus'ın 1920 x 1080p çözünürlüğü desteklediğini tüm gücüyle resmen haykırdı ve salondakiler tarafından büyük bir alkış aldı. Sony Xperia Z3'ü 2K ekranı olmadığı için eleştiren aynı editörlerin iPhone 6'nın Full HD ekran ile gelmesine alkış tutmalarını inanın hala anlayabilmiş değilim.

Philip W. Schiller sanırız ki tanıtıma katılanların hem çözünürlükten hemde matemetikten anlamadığını düşünmüş olmalı ki iPhone 6'nın "hiçbir telefonda olmayan!!!" ilginç bir özelliğinden bahsetti.

4,7 inç iPhone 6; 1334 "çarpı" 750 eşittir 1milyon 500 piksele sahiptir.

5,5 inç iPhone 6 plus ise; 1920 çarpı 1080 eşittir 2 milyon 70 bin 600 piksele sahiptir.

Ortadaki doğal bir matematik sonucunun sanki bir özellikmiş gibi gösterilmesini ancak Apple başarabilirdi ve bu bağlamda da salondan alkış alabilirdi; öyle de oldu...

Apple'ın Pazarlamadan sorumlu Direktörü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Philip W. Schiller daha sonra telefonun inceliğinden bahsetti. Bu noktada şunu belirtmekte fayda görüyoruz. 4,7 inç iPhone 6'nın 6,9 mm kalınlığa sahip olmasının tek bir sebebi vardır o da muadil telefonlara göre %40 daha az pil gücü sunmasıdır. 1800 mah pil kapasitesine sahip olan telefonun aynı sınıftaki rakiplerinin en az 2800 mah pil gücüne sahip olduğunu görmekteyiz.

Daha ince ama daha az pil gücü...

Philip W. Schiller mesajların geniş ekranda daha iyi göründüğünü belirterek ve iPhone 6 Plus'ta ekranı ters çevirdiğinizde menünün de sizinle birlikte döndüğünü açıklayarak "önemli" bir özelliğe daha değindi. 2010 yılında aldığım Galaxy Tab'ım da bile olan ve Android ekosisteminde her büyük ekranlı telefonda olan bu özelliğin hatta 2010 yılında çıkan alt segment Samsung Galaxy GT-I551'de bile bu özelliğin olduğunu belirtmek istiyorum. Kısacası Apple'ın iPhone 6 lansmanın da bizlere sunduğu özeliklerin tamamının yıllardan beri kullanıldığının altını çizmek istiyorum.

Kamera konusunda ise dişe dokunur tek bir şey gösterilmedi. iPhone 5S'in kamera performasnının oldukça iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Sitemizde iPhone 5S ile ilgili bir çok kamera karşılaştırması yaptık bunları inceleyebilirsiniz ama National Geographic fotoğrafçısının mükemmel ışık altında çektiği birkaç fotoğraf harici fotoğraf göremedik. Bir de düşük ışık olduğu belirtilen ama gerçekte öyle olmayan bir fotoğraf vardı ki artık bu konuda söylenecek bir şey kalmadığını düşünüyorum. Hem karşıda oturan kız hemde arkası dönük olan kızın direkt ışığa maruz kaldığını lansmanda bir tek ben mi görüyordum?

Lansman devam ediyor ve Philip W. Schiller iPhone 6'nın özelliklerini sıralamaya devam ediyordu. Bu noktada pazarlama müdürü tekrar ekranın büyklüğünden bahsetmeye başladı. Apple olarak büyük ekranda ne yapabileceklerini sorguladıklarını ve programların farklı ekranlara nasıl tepki verdiğini CNN'nin aplikasonunu ile bizlere gösterdi.

Bu aplikasyonda büyük ekranda yazıların daha büyük göründüğünü ama yüksek çözünürlüğün ise en ufak bir değişiklik yaratmadığını görüyoruz. Gördüğünüz gibi 4 inç 1136 x 640, 4,7 inç 1334 x 750 ve 5,5 inç 1920 x 1080 piksel ekranların aynı kareyi gösterdiğini aşağıdaki yeşil fotoğraftan anlıyoruz. Büyük ekranda yazıların daha büyük görülmesi doğal bir sonuç değil mi? Bu doğal bir sonuçsa Apple bunu neden bir özelik olarak bizlere sundu? Bu noktada itirazınız varsa size şu soruyu sormak istiyorum. Apple 5,5 inç ve 1280 x 720 piksel birtelefon yapsaydı sizce görüntü nasıl olacaktı?

Peki iPhone 6'da hiç mi yenilik yoktu? Evet vardı Apple'ın A8 yonga seti mimari açıdan yenilenmemiş olsa da (çekirdek yapıları gibi) hızı arttırılmış ve üretim sürecinin 20 nanometreye düşürülmesiyle belli kazanımların sağlandığını gördük. 

Daha düşük işlemci frekansı daha az ısınma (Snapdragon ve Exynos serisine göre)

Daha düşük nanometre üretim süreci daha az ısınma

Daha fazla saat hızı daha fazla performans (A7 yonga setine göre)

Apple'ın geceye vuran yenilikleriydi! Bunun yanında yeni sağlık uygulaması Apple'ın akıllı saati iWatch ile çalışan oldukça efektif bir program olarak göze çarptı. 

İlk iPhone ile şimdiki iPhone arasında 50 kat işlemci gücü

İlk iPhone ile şimdiki iPhone arasında tam 84 kat grafik gücü olduğu belirtildi ve bu da bir özellikmiş gibi lanse edildi.

Peki sizce ilk Android telefon HTC G1'de kullanılan Qualcomm MSM7201A 528 Mhz işlemci ile bu gün Snapdragon 805 ve Exynos 5433 işlemcisi arasında ki fark ne kadardır? Evet en az bu kadardır; ve Apple bunu da bir özellik olarak bizlere lanse etmesine ve insanlarınbunu alkışlamasına şapka çıkartıyorum.

Lansmanda en ilginç anlardan biri de iOS 8 ile birlikte Apple'ın klavye konusunda yaptığı yeniliği anlatması oldu. Klavye artık sizin yazım şeklinizi ve kelimelerinizi ezberliyor ve sizi bu konuda yönlendirebiliyordu. Android 2.3 Gingerbread'ten beri kullandığım SwiftKey uygulamasını iOS 8 ile birlikte iPhone 6'da görmek sizi heyecanlandırdı mı bilemiyorum ama bende en ufak bir his bile uyandırmadığını söylemeliyim. 

Kısacası Apple iPhone 6 ile ilgili bilmediğimiz hiçbir özelliği bize göstermedi. Android ekosisteminde standartlaşan ekran boyutundan bile daha küçük bir telefonu tanıtan Apple, kendi hayran kitlesine büyük bir jest yapmış olabilir; ama 5,7 inç 2K AMOLED ve Tru HD IPS ekranların savaştığı bir ortamda Full HD'nin Retina HD diye insalara sunulmasının açıkçası biraz traji komik bir durum oluşturduğunu düşünmekteyiz. Apple daha büyük ekranlı bir iPhone 5S yaptı ve bunu pazara sunmaya hazırlanıyor. Peki bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Not: Bu yazıyı yazmamı sağlayan ve kafamda şimşekler çaktırtan değerli arkaşdaşım teknoloji düşmanı Nevzat Hasdemir'e yaşattığı beyin fırtınasından dolayı teşekkür ederim. 

iPhone 6 bitti!
Oppo Find 5 ve N1 Android KitKat 4.4.4 güncellemesi alıyor
Redmi K80 Pro AnTuTu skoru belli oldu, ortalığı yıkıp geçecek
Sonraki Haber