Android M Geliştirici Önizleme 2 yayınlandı
Android M Geliştirici Önizleme 2, Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 ve Nexus Player için indirilebilir.
Android M Geliştirici Önizleme 2, Nexus 5 , Nexus 6 , Nexus 9 ve Nexus Player için kullanıma sunuldu. Google'a göre güncelleme, harici sorun izleyici ile geliştiriciler tarafından sistemin genelinde yapılan çeşitli geliştirmeler ve hata düzeltmelerini içeriyor.
Değişikliklerin çoğu parmak izi, Bluetooth ve Wi-Fi ile ilgili izinleri içeriyor. Android M Geliştirici Önizleme 2 de, yapı ve uygulamaları test etmek için sistem görüntüleri ile güncelleştirilmiş SDK platformu yer alıyor.
Bilinen sorunlar listesi ise Messenger uygulamasının çökmesi, 64-bit emülatörü, YouTube'u kullanarak bir video paylaşmak için yetersizlik ve Android için Çalışma Profili Kur gibi bulunan bazı problemleri içeriyor.
Android M’in nihai sürümünün bu sonbaharda yayınlanmadan önce bir önizleme sürümünün daha gelmesi bekleniyor.
Eğer Android M Önizlemesini daha önce yüklediyseniz, bu güncellemeyi de Ayarlar> Telefon Hakkında > Sistem güncellemeleri> Güncellemeleri kontrol ederek telefonunuza yükleyebilirsiniz.
Sonraki sayfalarda resimlerle Android M önizlemesini inceleyebilirsiniz.
Android M bu yılın üçüncü çeyreğine kadar ticari cihazlar için beklenmese de, Google’ın geliştirici önizleme sürümünü web üzerinden geliştiricilere sunması son derece hızlı oldu. Durum böyle olunca da işletim sisteminin kurulup bilgilerinin alınması kaçınılmaz oldu.
Aşağıda ve sonraki sayfalarda Nexus 6’ya kurulmuş Android M’in ekran görüntülerini ve özelliklerini inceleyebilirsiniz.
1. Uyarı
Kurulum başladığında ilk olarak bu uyarıyı veriyor. Uyarıda bu sürümün önizleme sürümü olduğunu, kararlı sürüm olmadığı için hatalar ve eksikler olabileceğini belirtiyor.
2. Now on Tap
Now on tap özelliği aktif etmeye çalışıldı ama ne yazık ki bu özellik henüz mevcut değil.
3. Yeni ses çubuğu
4. Yeni ses çubuğu 2
Google tarafından vaat edildiği gibi diğer ses kategorilerine hızlı erişim için ses kontrolü çubuğu artık genişletilebilir.
5. DND
DND (Rahatsız Etmeyin) / Öncelik modu Android Lollipop gibi ses kontrolü çubuğunun bir parçası değil ve artık bildirim paneli içinde değiştirilebilir.
6. DND 2
DND/Prioty paneli
7. Yeni uygulama ekranı
Yeni uygulama ekranında birkaç kayda değer değişiklikler var. Birincisi, uygulamalar artık sağa ve sola değil, aşağı ve yukarı kaydırılıyor. İkincisi, uygulamalar solda bulunan büyük harf göstergeleri ile alfabetik olarak sıralanıyor. Üçüncüsü üst kısımda çizgiyle ayrılan bölümde sık kullanılan uygulamalar otomatik olarak yer değiştiriyor. Ve son olarak, size hızlı bir şekilde ihtiyacınız olan uygulamayı bulmanızı sağlayan kullanışlı bir arama özelliği var.
8. Uygulama arama
9. Arama uygulamasına ince ayar
Arama uygulamasında küçük bir değişiklik gerçekleşmiş ve sekmeleri gösteren metinler simge olarak geri döndü.
10. Telefon ayarları uygulaması
Telefon ayarlar uygulaması menüsü artık alt menülerin içindeki seçeneklerin çoğunu saklıyor.
11. Paskalya yumurtası
Yeni Android M ile Paskalya yumurtasına merhaba deyin!
12. Tema seçenekleri
Geliştirici seçenekler menüsünden içinde gizli yeni bir seçenek mevcut. Dark ve Light seçenekleri Ayarlar menüsünde temasını değiştirmenize olanak tanıyor. Ayrıca Otomatik seçeneği de var.
13. Tema seçenekleri 2
4. Google Maps
Google Maps içinde küçük bir değişiklik mevcut. Bulunduğunuz konumu gösteren işaretin altında geçici bir pop-up var.
15. Uygulama özellikleri
Yeni uygulama özelliklerini gösteren sayfalar aşağıdaki gibi görünüyor. Uygulama izinleri sekmesini fark ettiniz mi?
16. Uygulama izinleri
Google uygulama izinleri çalışma şekline göre değişiyor. Android M üzerinde Ayarlar aracılığıyla uygulamaların nelere erişebileceğini kontrol edebileceksiniz.
17. Pil optimizasyonları
Uygulamalar menüsü içinde gizemli bir sekme bulunuyor. Bunun belirli bir uygulama için 'pil optimizasyon' izni sağladığı düşünülüyor.
18. Bellek kullanımı
Bellek kullanımı bölümünde Ayarlar> Uygulamalar alt menü aracılığıyla bilgi edinebilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi bu menü size RAM tüketimi hakkında bilgi veriyor.
19. Fotoğraflar uygulaması
Google Fotoğraflar, gelişmiş arama algoritması sayesinde fotoğrafları analiz ederek mekan ya da kullanıcıya göre klasörler oluşturabiliyor. Yine kullanıcılar fotoğrafları yüz, yaş, yetişkin ve çocuk kriterlerine göre de görüntüleyip klasörleyebilecek. Fotoğraflar uygulamasında kullanıcıya özel fotoğrafları sesli arama özelliği de mevcut. Örneğin "Toronto'da fırtına" ya da "beyzbol oyunu" sesli aramalarında uygulama size özel anları sergiliyor.
Google Fotoğraflar uygulaması telefon, tablet, bilgisayar ve hatta kamera hafıza kartlarındaki fotoğrafları otomatik olarak yedekleyebiliyor.
Fotoğraflar uygulamasında 16MP’e kadar fotoğraflar, 1080p çözünürlüğe kadar da videolar depolanabilecek. Uygulama, gelişmiş özel sıkıştırma yazılımı sayesinde fotoğraf ve videoların kalitesini büyük oranda koruyor.