Akıllı telefon alırken dikkat etmeniz gereken 10 şey

Akıllı telefon alırken doğru ve kaliteli seçim yapabilmeniz için dikkat etmeniz gereken 10 şey.

Herkesin akıllı telefona ihtiyacı olduğu ve akıllı telefon kullandığı bir dönemde yaşıyoruz. Her ay, hatta her gün güncellenen ve yenilenen akıllı telefon teknolojileri, bu cihazların sadece birkaç sene içerisinde eskimesine neden oluyor. Durum böyle olunca da sık sık akıllı telefon değiştiriyoruz.

Peki akıllı telefon alırken nelere, cihazın hangi özelliklerine dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Alacağımız akıllı telefonun gereksinimlerimizi karşılayabilmesi adına dikkat etmemiz gereken bu özelliklerden bazıları şunlar:

Telefon boyutu

Akıllı telefon boyutları gittikçe büyüyor. Kullanımı kolaylaştıran, ancak taşımayı zorlaştıran büyüklük, akıllı telefon satın alırken dikkat etmemiz gereken başlıca şeylerden birisi. Akıllı telefon almak istediğiniz zaman cihazın boyutlarını ve ağırlığını göz önüne almanız, cihazı nasıl taşıyacağınızı düşünmeniz gerekiyor. Telefonlarını genellikle çantalarında taşıyan kadınlar, ceplerinde taşıyan erkeklere oranla bu konuda biraz daha şanslılar.

Ekran çözünürlüğü

Akıllı telefonun ekran kalitesi, cihazın göze çarpan ilk unsurlarından birisidir. Ekranın yüksek çözünürlüğe sahip olması güzeldir ancak performansı biraz düşürebilir ve şarjın daha hızlı tükenmesine yol açar. Eğer uzun süre kullanabileceğiniz bir akıllı telefon arıyorsanız, ekran çözünürlüğünün düşük olması işinize yarayacaktır. Aynı zamanda ekran parlaklığı da şarj kullanımını büyük oranda etkiler.

Kamera

Akıllı telefonların olmazsa olmaz donanımlarından birisi olan kameralar, telefon satın alırken kontrol etmeniz gereken şeylerden birisi. Bu donanımla ilgili bilmeniz gereken ilk şey, kameranın akıllı telefon fiyatını büyük oranda etkilediğidir. Yani sürekli fotoğraf çeken birisi değilseniz, kamerası iyi olan bir akıllı telefon satın almanız boşu boşuna para vermeniz anlamına gelecektir.

Eğer sürekli olarak fotoğraf çekiyorsanız kameralarda dikkat etmeniz gereken özellikler şunlardır: Diyafram açıklığı değeri, megapiksel değeri, sensör büyüklüğü ve kamera modları. Diyafram açıklığı, fotoğraf çektiğiniz sırada kameranız tarafından algılanan ışık miktarından sorumludur. Megapiksel değeri, fotoğrafın kaç pikselden oluştuğunu gösterir ve fotoğrafı yakınlaştırmayı veya bastırmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken özelliklerden birisidir. Sensör büyüklüğü, renk derinliğini etkiler ve küçük detayların daha iyi yakalanmasına yardımcı olur. Kamera modları ise, fotoğraf çekeceğiniz ortama uygun olan kamera özelliklerini ayarlamanıza olanak sağlar.

Yazılım özellikleri

Alacağınız akıllı telefonun yazılım özellikleri son derece önemlidir. Bu özelliklerin fazla olması, akıllı telefonun daha iyi gibi görünmesini sağlayabilir ancak asıl önemli olan şey, özelliklerin ne kadar kullanışlı olduğudur. Bu nedenle akıllı telefon satın alırken işletim sistemine ve akıllı telefon arayüzüne dikkat edin.

Batarya

Batarya kapasitesi, akıllı telefonunuzun ne kadar açık kalabileceğini gösterir. Kapasiteyi gösteren mAh değeri, her bir akıllı telefon için başka bir anlama gelebilir. Örneğin 4000 mAh batarya kapasitesine sahip olan bir akıllı telefon, 2000 mAh batarya kapasiteli bir akıllı telefondan daha kısa sürede şarjını tüketebilir. Şarj tüketim oranı akıllı telefonun işletim sistemi, arayüzü, kullanım şekli, ekran parlaklığı ve bağlantı ayarları tarafından sürekli olarak etkilenir. Değişken olan bu değere güvenmemek ve telefon kullanımınıza göre araştırma yapmak, yapılacak en mantıklı şeydir. Eğer akıllı telefonunuzu internete bağlanmak için kullanmayı düşünüyorsanız 3G ile kaç saat açık kalabildiğine, video izlemeyi düşünüyorsanız kaç saat video oynatabildiğine dikkat edin. Bu gibi değerleri, internet üzerinden kolayca bulabilirsiniz.

RAM ve işlemci gücü

Çoğu kişi RAM ve işlemci gücünün akıllı telefonun gerçek gücünü belirlediğini düşünür. Bu maalesef pek doğru değildir. İşlemci ve RAM performansı, akıllı telefonun işletim sistemi ve kullanımına göre farklılık gösterebilir. Akıllı telefon kullanırken üst üste uygulama açmak, arka planda çalışan veya işletim sistemiyle optimize olmayan uygulamalar uygulamalar kullanmak akıllı telefonun yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden RAM ve işlemci gücünde en yüksekleri hedeflemek yerine akıllıca tercih yapmak ve telefonu dikkatli kullanmak en iyisidir. Ayrıca RAM'in ve işlemcinin akıllı telefon fiyatını büyük oranda etkilediğini de düşünürsek, yüksek RAM değerine ve işlemci gücüne sahip olan bir akıllı telefon almadan önce iki kere düşünmeniz iyi olabilir.

Depolama alanı

Yetersiz depolama alanı, birçok akıllı telefon kullanıcısının canını sıkan şeylerden birisidir. Akıllı telefon satın alırken yüksek depolama alanına sahip olan modelleri tercih etmeden önce, bu depolama alanına gerçekten ihtiyacınız olup olmadığının kararını vermeniz gerekir. Eğer yüksek depolama alanına ihtiyaç duyuyorsanız, birkaç GB için 200-300 TL fazladan vermek yerine microSD kart da kullanabilirsiniz.

Tasarım

Tasarım sadece akıllı telefonun dış görünüşü veya rengi demek değildir. Tasarım; akıllı telefonun ekran-gövde boyutunu, pil büyüklüğünü, sağlamlığını, ısınmasını ve hatta çekim gücünü etkiler. Bu nedenle daha şık veya daha renkli modelleri tercih etmek yerine, sağlam ve kullanışlı modellere yönelebilirsiniz.

Aksesuarlar

Aksesuarlar, akıllı telefonunuzla birlikte kullanıldığı zaman kullanım deneyiminizi tamamen değiştirebilirler. Bu nedenle daha iyi aksesuarlara sahip olan, size hitap eden modelleri seçin.

Şebeke ayarları

Eğer alacağınız telefon ile yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız, telefonunuzun şebeke ayarlarının yurt dışındaki servis sağlayıcıları ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Aksi takdirde yeni bir telefon almak için yüzlerce euro ödemeniz gerekebilir.

Galaxy Note 7'nin ön sipariş oranı açıklandı!
LG V20 tüm tasarımı ile karşınızda!
Oppo Reno 13 Pro özellikleri sızdırıldı, bu telefon yok satar
Sonraki Haber