Stablecoin'lerin kripto suçlarına 40 milyar dolarlık katkısı

2022'den bu yana stablecoin'ler, özellikle Tether gibi ABD dolarına bağlı olanlar, kripto tabanlı dolandırıcılık işlemleri ve yaptırım kaçakçılığında büyük rol oynuyor. Chainalysis'in yeni raporu, bu dijital para birimlerinin suç dünyasında nasıl bir etki yarattığını detaylandırıyor.

2022'den bu yana kripto para dünyasında dikkat çeken bir eğilim var: Stablecoin'lerin popülerliği. Bitcoin'in sınırsız ve sınır ötesi hareket kabiliyetini, daha az volatilite ile birleştirmeyi amaçlayan stablecoin'ler, bu hedeflerine ulaşmakla kalmadı, aynı zamanda yasadışı faaliyetlerde de yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Chainalysis'in yıllık suç raporuna göre, 2023'te kripto dolandırıcılık işlemlerinin %70'inde, yaptırıma tabi ülkelere yapılan ödemelerin %83'ünde ve belirli yaptırıma tabi birey ve şirketlere yapılan ödemelerin %84'ünde stablecoin'ler kullanıldı.

Stablecoin'ler, 2022 ve 2023 yıllarında toplamda 40 milyar dolarlık yasadışı işlemlerde kullanıldı. Bu rakamın büyük bir kısmı, yaptırım kaçakçılığına yönelikti. İran ve Rusya gibi yaptırımlara tabi ülkelerde, stablecoin'ler, ABD dolarına alternatif olarak tercih ediliyor. Bu durum, bu ülkelerin yaptırımların etkisini azaltmasına ve küresel finans sistemine entegre olmasına olanak sağlıyor.

Stablecoin'lerin kripto suçlarına 40 milyar dolarlık katkısı

Özellikle İran'da faaliyet gösteren Nobitex ve Rusya merkezli Garantex gibi borsalar, Chainalysis tarafından yapılan analizlerde bu eğilimin gözle görülür örnekleri olarak öne çıkıyor. Bu borsalarda stablecoin kullanımı, Bitcoin kullanımını ciddi oranda aşıyor. Bu da, yaptırımlardan etkilenen ülkelerin, finansal sistemdeki izolasyonlarını aşmak için stablecoin'lere yöneldiğinin bir göstergesi.

Chainalysis'in baş yaptırım stratejisti Andrew Fierman'a göre, stablecoin'lerin çekiciliği, yaptırım altındaki birey ve ülkelerin ABD doları gibi istikrarlı bir para birimine erişimlerini sağlaması. Fierman, yaptırımların hedefinde olan bireylerin ve ülkelerin, bu durumu lehlerine çevirerek ekonomik istikrara ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Bu analizler ışığında, stablecoin'lerin kripto para dünyasındaki rolü, sadece bir değer saklama aracı olmaktan çıkıp, küresel finans sistemindeki yaptırımları aşmanın bir yolu olarak önem kazanıyor. Bu durum, hem yasal hem de yasadışı faaliyetlerde stablecoin'lerin kullanımının artmasına yol açıyor. Böylece, bu dijital para birimleri, yalnızca kripto para piyasasını değil, aynı zamanda uluslararası finans ve ticaret sistemini de etkiliyor.

Bitcoin ETF'leri 2023'te başlayan tüm ETF'leri geride bıraktı
Dijital paralara bir darbe de ABD Senatosu'ndan geldi
iPhone 17 ekran özellikleri belli oldu, 60 Hz mi 120 Hz mi?
Sonraki Haber