Bitcoin fiyatı neden yükseldi?

Bitcoin fiyatı, bugünkü opsiyon sona erme işlemleri, enflasyonda görülen düşüş ve JP Morgan'dan gelen olumlu rapor sonrası 42.000 dolara kadar yükseldi. Sonra biraz geri çekilse de kripto para piyasasında yaşanan bu hareketlilik, yatırımcıları ve piyasa takipçilerini heyecanlandırıyor.

Bitcoin, son günlerdeki 40.000 dolarlık direnç noktasını aşma çabalarının ardından, 26 Ocak'ta yüzde 3.2'lik bir artışla 41.841 dolara yükseldi. Bu beklenmedik yükseliş, aylık 4.5 milyar dolarlık BTC opsiyonlarının sona ermesinden birkaç saat sonra gerçekleşti. Burada, satış (put) opsiyonları, fiyatın sona erme tarihinde 40.000 doların altında kalması durumunda kâr sağlamaya hazırdı. Bu toparlanmanın ardındaki bir neden, 26 Ocak'taki opsiyonların sona ermesinde Bitcoin alım (call) ve satım opsiyonları arasında dengeli bir sonuç oluşmasıydı.

Ayrıca, ABD'deki enflasyon baskısının azalması da Bitcoin fiyatına katkıda bulundu. ABD Ticaret Bakanlığı'nın kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, 2023 Aralık ayında yıllık %2.9 artış gösterdi; bu, gıda ve enerji hariç tutulduğunda gerçekleşti. ABD Federal Rezervi (Fed), faiz oranlarına karar verirken bu tür enflasyon verilerine büyük önem veriyor. Son göstergeler, Fed'in enflasyonu tetiklemeden bir resesyonu önleme stratejisi konusunda daha yüksek olasılıklar sunduğunu işaret ediyor. 2023'ün son çeyreğinde ABD'nin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) %3.3 oranında büyüdü. Capital Economics'in ABD ekonomi başkan yardımcısı Andrew Hunter şöyle diyor: "Her durumda, Fed yetkililerinin zaferi kabul edip politika sıkılaştırmasını yakında azaltmalarının zamanı geldi." ABD federal borcunun faiz ödemelerinin büyüklüğü de Bitcoin'in fiyat potansiyeli için yeterli bir gerekçe oluşturuyor. Heritage Foundation ekonomisti E.J. Antoni'ye göre, enflasyona göre ayarlandığında, hükümetin faiz harcamaları 2027'ye kadar 1.7 trilyon doları aşacak.

Bitcoin fiyatı neden yükseldi?

E.J. Antoni'nin ifadesiyle, durum "çılgınca ve sürdürülemez" olduğundan, ABD dolarının zamanla değer kaybetmeye devam edeceği anlamına geliyor. Hükümet ya borçlarını ödemek için likidite enjekte edecek ya da faiz oranlarını önemli ölçüde düşürecek ki bu da genellikle enflasyon baskısına neden olur.

Büyük soru, Fed'in sonunda faiz oranlarını düşürmeye zorlanacağı bir durumda hangi sektör veya varlığın en çok fayda sağlayacağı. Genellikle, bu hareket, listelenmiş şirketler için sermaye maliyetini azalttığı ve sabit gelir yatırımlarını daha az cazip hale getirdiği için hisse senedi piyasasına büyük fayda sağlar. Elbette bu, piyasanın ekonomiyi, daha doğrusu bir resesyon olasılığını nasıl öngördüğüne bağlıdır.

Geleneksel finans sektöründen Bitcoin'e olumlu bir bakış açısı da geldi. JP Morgan'ın bir raporu, Grayscale GBTC spot Bitcoin ETF'inden çıkan sermayenin zirveye ulaştığını ve "bu kanaldan gelen Bitcoin üzerindeki aşağı yönlü baskının büyük ölçüde geride kaldığını" tahmin ediyor.

Bloomberg ETF analisti James Seyffart'ın X sosyal ağında özetlediği gibi, ABD'deki spot Bitcoin ETF'lerinin 25 Ocak'taki net çıkışları 80 milyon dolar oldu.

Bitcoin'in 38.5K'ya ulaşması ETF düşüşünü nasıl işaret etti?
Doom, Dogecoin üzerinde Ordinals ile çalışıyor
Instagram'a yeni özellik geliyor, artık yapay zeka ile bunu yapabilirsiniz
Sonraki Haber