YouTube'un karanlık yüzü

Arkasında Google'ın yer aldığı YouTube, aldığı reklamlar sayesinde milyarlarca dolar kazanırken bunun çok küçük bir kısmı içeriği üreten kişilere veriliyor.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Azeri asıllı İranlı Nasim Aghdam'ın YouTube'un Kaliforniya'da bulunan merkezini basıp 3 kişiyi yaraladıktan sonra intihar etmesi gözleri şirketin içerik politikalarına çevirdi. Habertürk gazetesinden Nejdet Çalışkan'ın haberine göre ekosistemi ve aldığı reklamlar ile yılda 110 milyar doları aşan miktarlarda para kazanan YouTube bunun çok düşük bir oranını içeriği üreten ve YouTuber adı verilen kişilerle paylaşıyor. Üstelik bu paylaşma birçok etkene bağlı olarak değişiyor.

Dünya genelindeki internet kullanıcılarının yaklaşık üçte birini oluşturan 1 milyarı aşkın kullanıcısı olan YouTube, Google’ın 2017’de 110 milyar doları aşan gelirlerinde de önemli bir paya sahip.

Google’ın bu online video izleme platformu sadece reklam verenlerin değil, bu platforma video yükleyen içerik üreticilerinin de önemli bir gelir kapısı. Hatta son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu platform üzerinden yayın yapan YouTuber adı verilen fenomenlerin sürüklediği bir pazar oluşmuş durumda.

İş her ne kadar “Kedi videosu çek, YouTube’a yükle ve para kazan” gibi basit şekilde nitelendirilse de aslında bu platform üzerinden düzenli gelir elde etmek için Google ve YouTube’un sık sık değişen arama sonuçları ve önerilen videoları nasıl gösterdiğini belirleyen algoritmalarını analiz etmek gerekiyor.

BİNLERCE ‘TIK’A 10 SENTLİK TARİFE

100 bin kez izlenen bir videonun bu videoyu yükleyene kazandıracağı tutar, YouTube özelinde 100’den fazla kritere göre değişiyor. Üstelik YouTube üzerinden kazanılacak gelir, kanalın bulunduğu ülke ve yayın diline göre bile değişiyor. Örneğin, 1000 gösterim başına gelir, ABD’de ortalama 5-6 doları bulurken, yapılan analizlere göre Türkiye’de ise bu tutar 1 doları ancak buluyor. Hal böyle olunca da çoğu YouTuber da hayal kırıklığına uğruyor.

Bu dramın en son örneği olan Nasim Aghdam da internet sitesinde YouTube’un gelir dağıtım politikalarını, kanalının verilerini paylaştığı ekran görüntüsü ve “300 bin izlenmemin geliri 0.10 dolar???” sözleriyle eleştirmişti.

Haberin tamamını Habertürk'ün internet sitesinden okuyabilirsiniz.

Facebook'tan şok açıklama!
Facebook artık daha şeffaf!
TOGG T10X yeni yazılım güncellemesiyle aracınıza gelecek 7 yeni özellik
Sonraki Haber