Turkcell SuperOnline IPv6'ya geçişi tamamladı!
IPv6'ya geçiş için şirketler son testlerini gerçekleştirdi!
Geçtiğimiz saatlerde haberini sizler için de verdiğimiz, internet tarihinin en önemli günlerinden birisi olan IPv6'ya geçiş günü, hazırlıkların yapılması ile birlikte tamamlanmaya başladı.
Bir çok şirketin hazırlıklarını sürdürdüğü geçiş işlemi için, Turkcell ve Turkcell Superonline, yeni nesil internet olarak anılan IPv6 teknolojisi için altyapılarını uyumlu hale getirdi. IPv6’e geçiş sürecinde 8 Haziran’da ilk kez gerçekleştirilecek Dünya IPv6 Günü (World IPv6 Day) etkinliği için hazırlıklarını tamamlayan Turkcell ve Turkcell Superonline, 8 Haziran’da NASA ve Google, Facebook, Microsoft gibi devlerle birlikte test sürüşüne çıkacak. Internet Society tarafından düzenlenen etkinliğe Türkiye’den özel sektör şirketleri olarak sadece Turkcell ve Turkcell Superonline katılıyor.
Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell ve Turkcell Superonline, 8 Haziran Çarşamba günü bütün dünya ile eş zamanlı uygulanacak Dünya IPv6 Günü etkinliği için hazırlıklarını tamamladı. Hazırlıklar sonucunda Turkcell’in resmi internet sitesi www.turkcell.com.tr ile Turkcell Superonline’nın www.superonline.com ve www.superonline.net resmi internet siteleri, 8 Haziran günü 24 saatlik test sürüşüne çıkacak. IPv6 teknolojisine geçiş için internet erişim testlerini başarı ile tamamlayarak altyapısını uyumlu hale getiren Turkcell ve Turkcell Superonline, global olarak düzenlenen etkinlik ile IPv6 teknolojisinin deneyimlenmesi sürecine katkıda bulunacak.
Altyapı çalışmaları sonucunda Turkcell şebekesinin tamamında cep telefonları ile IPv6 Adres kullanımı ve IPv6 Internet erişimi testleri başarıyla tamamlanarak, GPRS ve 3G şebekesinin teknolojik olarak IPv6’ye uyumu sağlandı. Turkcell Superonline omurgası ise, tüm noktalarda IPv6 Internet erişim hizmeti verilmesi için hazır hale getirildi. Türkiye’den özel sektör tarafında sadece Turkcell ve Turkcell Superonline’ın katılacağı etkinlikte TÜBİTAK-ULAKBİM ve ODTÜ de yer alacak.
Global test sürüşüne çıkacaklar arasında NASA ve Google, Facebook, Yahoo ve Microsoft gibi pek çok dünya devi de bulunuyor. Dünya çapında internet ile ilgili eğitim, politika ve standartların oluşturulmasına liderlik eden Internet Society (www.isoc.org) tarafından düzenlenecek Dünya IPv6 Günü’ne 412 internet sitesi katılacak. İlk kez gerçekleştirilecek bu etkinliğe katılanlar, IPv6’ya uyumu hızlandırmak ve geçişte yaşanabilecek potansiyel sorunları önceden tespit ederek, sorunsuz hale getirmek için destek olacak.
IPv6’e neden geçiliyor?
İnternet kullanımının her geçen gün artması ve yeni gelişen teknolojilerin yeni kullanım alanları yaratması sonucu, çevrimiçi haberleşme için kullanılan “İnternet Protokolü Versiyon 4” (IPv4) adreslerindeki doluluk oranı en üst seviyeye ulaştı. Bu nedenle daha geniş adres imkanı sağlayacak olan Ipv6’e geçiş artık bir zorunluluk haline gelmeye başladı. Avrupa, Asya ve Ortadoğu bölgelerinde IP adreslerinin tahsisinden sorumlu tek yetkili otorite olan RIPE Şebeke Koordinasyon Merkezi’nin (RIPE NCC) elindeki IPv4 adreslerinin 2012 yılında tükeneceği öngörülüyor. Buna ek olarak yapılan araştırmalar, 2020 yılında internete bağlananların sayısının IPv4 teknolojisinin desteklediği toplam adres sayısının 12 katı olacağını gösteriyor.
Dünya ile uyumlu olarak IPv6’e (Internet Protokolü Versiyon 6) geçişte önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) önderliğinde sürecin tamamlanması planlanıyor. 8 Aralık 2010 tarihli “Kamu Kurum ve Kuruluşları için IPv6’e Geçiş Planı” genelgesine göre Türkiye’deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının en geç 31 Ağustos 2013 tarihine kadar internet üzerinden verdikleri kamuya açık tüm hizmetleri IPv6’i destekler hale getirmeleri gerekiyor.