SpaceX operatör olma yolunca ilk ciddi adımı attı!
SpaceX, T-Mobile aracılığıyla gönderilen ilk kısa mesajlarını, bir haftadan biraz daha uzun bir süre önce fırlatılan D2D Starlink uydularını kullanarak gönderip aldığını duyurdu.
İlk olarak Ağustos 2022'de açıklanan proje, T-Mobile müşterilerinin karasal ölü bölgedeyken bile çevrimiçi kalabilmeleri için normal cep telefonlarına uydu internet bağlantısı sağlamayı amaçlıyor.
T-Mobile, 2024 yılında T-Mobile ile metin hizmetlerini halka açık bir şekilde başlatmayı hedeflediğini, ses, veri ve IoT (nesnelerin interneti) planlarının ise 2025 yılında geleceğini söyledi. SpaceX küresel olarak Kanada'da Rogers, Avustralya'da Optus ve KDDI ile ortaklık kurdu.
Plan, Starlink uydularının D2D özelliğine sahip daha büyük, özel versiyonlarını gerektiriyor. SpaceX bunlardan ilk altısını 2 Ocak'ta fırlattı ve ilk testleri sorunsuz bir şekilde tamamladı. "8 Ocak Pazartesi günü, lansmandan 6 gün sonra, TMobile ağ spektrumunu kullanarak yerdeki değiştirilmemiş cep telefonlarından uzaydaki yeni uydularımıza ilk kısa mesajlarımızı gönderdik ve aldık, sistem işe yarıyor" diye yazdı SpaceX bir blog yazısında.
SpaceX operatör olma yolunca ilk ciddi adımı attı!
SpaceX, LTE/4G (5G protokollerini değil) kullanan sistemin yine de gökyüzündeki baz istasyonlarından biraz daha karmaşık olduğunu söyledi. Uydular Dünya'ya göre saatte onbinlerce mil hızla hareket ettiğinden, verilerin aralarında sorunsuz bir şekilde iletilmesi gerekiyor. Doppler kayması, zamanlama gecikmeleri ve akıllı telefonların nispeten düşük iletim gücü de hesaba katılmalı.
İki şirket böyle bir sistemi test eden ilk şirketler değil. İletişim uzmanı AST SpaceMobile ile birlikte çalışan AT&T, nisan ayında ağındaki ilk iki yönlü uydu sesli aramasını başarıyla gerçekleştirdi ve stok Samsung Galaxy S22 akıllı telefonla Japonya'daki bir numarayı aradı. AT&T ayrıca FCC'ye, SpaceX ve T-Mobile'ın planının yer tabanlı ağlara zararlı müdahale riski açısından "ne yazık ki yetersiz" olduğu konusunda şikayette bulundu.