Siber dünyada yerel tehditler artıyor

Kaspersky Lab'ın verilerine açıkladığı yeni bir güvenlik raporuna göre yerel tehditlerden etkilenme konusunda  (USB, CD ve DVD’lerle yerel ağlarda yayılan zararlı yazılımlar) aralarında Türkiye'nin de yer aldığı Ortadoğuve Afrika bölgesinde genel bir artış görülüyor.

Rusya merkezli güvenlik yazılımları üreticisi Kaspersky Lab, 12 Nisan 2018 tarihinde Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) için yıllık Cyber Security Weekend etkinliğini İstanbul’da düzenledi. Tüm dünyada ve bölgede tehdit alanının nasıl geliştiğini keşfetmek için gerçekleştirilen etkinlikte, şirketlerin hayatta kalabilmek için ne gibi yaklaşımlar sergilemeleri gerektiği ele alındı. Kaspersky Lab’in Global Araştırma ve Analiz Ekibi’nden (GReAT) uzmanları ve etkinliğe davet edilen diğer uzmanlar, Nesnelerin İnterneti için güvenlik, blockchain teknolojisi ve hedefli saldırılardaki artışın yanı sıra sağlık altyapısına yönelik tehditler gibi konular hakkında görüşlerini bildirdiler.

Etkinlikte Kaspersky Security Network’ün 2018’in ilk çeyreğine ilişkin istatistikleri paylaşıldı. Yerel tehditlerden etkilenme konusunda (USB, CD ve DVD’lerle yerel ağlarda yayılan zararlı yazılımlar) genel bir artış görülen verilerde, kullanıcı sayısının yüzde 61,8’i etkilenen Kenya ilk sırayı aldı. Onu yüzde 56,8 ile Nijerya, yüzde 50,8 ile Umman ve yüzde 55,6 orana sahip Mısır ve Lübnan takip etti. Türkiye bu alanda yüzde 46,2 ile en düşük orana sahip oldu.

Aynı döneme ait istatistiklerde, internet kaynaklı tehditlerde de kayda değer bir artış gözlendi. Suudi Arabistan’da kullanıcıların yüzde 30,2’si zararlı yazılımlardan etkilenirken, yüzde 28,8 oranlı Mısır ve Umman ikinciliği paylaştı. Birleşik Arap Emirlikleri ise yüzde 27,4 ile takip etti. Diğer yandan, META bölgesinde saldırılardan etkilenen kullanıcı sayısı ise Güney Afrika’da (yüzde 48,8 yerel, yüzde 19,6 internet kaynaklı tehditler) görüldü.

Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Mohamad Amin Hasbini, “Geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla 2018’in ilk çeyreğinde META bölgesindeki fidye yazılımlarında yüzde 8,5 oranında artış görüldü. Büyük fidye yazılımı saldırılarının geçen yıl elde ettiği başarılar nedeniyle bu oran şaşırtıcı değil. Bu saldırıların artmasını ve daha karmaşık ve gelişmiş hale gelmelerini bekliyoruz. Sağlam güvenlik çözümlerinin kullanılması ve bu çözümlerin saldırıların tehlikeleri konusunda farkındalığı artırmak amacıyla verilen düzenli güvenlik eğitimleriyle desteklenmesinin önemi bu gibi durumlarda daha da öne çıkıyor” dedi. 

İnternet 25 yıl önce hayatımıza girdi
Teknolojioku'yu sosyal medyadan da takip edin!
WhatsApp yeni özelliğini duyurdu, bunu çok seveceksiniz
Sonraki Haber